Ισραήλ: Μέχρι τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό σε παιδιά άνω των 12 ετών

Ισραήλ: Μέχρι τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό σε παιδιά άνω των 12 ετών

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στο Ισραήλ που σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά σκοπεύει να συμπεριλάβει παιδιά άνω των 12 ετών στις ομάδες εκείνες που θα εμβολιαστούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αν από την έρευνα προκύψει ότι αυτό είναι ασφαλές.

Η πρακτική που ακολουθεί το Ισραήλ στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης καθώς πραγματοποιεί εμβολιασμούς με την μεγαλύτερη ταχύτητα παγκοσμίως ώστε μέχρι τα μέσα Μαρτίου, να έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση ή και με τις δύο δόσεις του εμβολίου πέντε από τα εννέα εκατομμύρια πολίτες του και να ξανανοίξει την οικονομία.

Από τι θα κριθεί ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών;

Ο Νάχμαν Ας, ο εθνικός συντονιστής της πανδημίας, προέβλεψε ότι μέχρι τον Μάρτιο η φαρμακολογική έρευνα θα έχει καθορίσει ότι το κατώτατο όριο ηλικίας για εμβολιασμό μπορεί να μειωθεί με ασφάλεια από τα 16 στα 12 και θα έχει εξασφαλιστεί η έγκριση για κάτι τέτοιο από τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το γεγονός ότι τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 16 ετών προς το παρόν δεν εμβολιάζονται είναι σίγουρα ανησυχητικό σε ό,τι αφορά την ικανότητα να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης”, δήλωσε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM.

Θεωρώ ότι, σε έναν ακόμη μήνα ή σε δύο, θα υπάρχει μια άλλη ομάδα, εκείνη του άνω των 12, που θα μπορούμε να εμβολιάσουμε”.

Περίπου το 7,75% του ισραηλινού πληθυσμού είναι μεταξύ 12 και 16 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Θα διευρυνθεί σε όλες τις χώρες ο εμβολιασμός των παιδιών;

Μέχρι στιγμής δεν συνιστώνται τα εμβόλια covid -19 για τα παιδιά καθώς στις πρώτες κλινικές δοκιμές για τα διάφορα εμβόλια COVID-19 συμμετείχαν μόνο ενήλικες.  Ωστόσο, όσο προχωρούν οι κλινικές δοκιμές διευρύνονται και οι ομάδες του πληθυσμού που συμμετέχουν σε αυτές. Η γενική αρχή είναι ότι δοκιμές σε παιδιά και εγκύους ξεκινούν μόλις αποδειχθεί η ασφάλεια του εμβολίου για τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού. Γι’ αυτό και οι ομάδες που συνιστάται να λάβουν τα εμβόλια αλλάζουν καθώς ενημερώνονται τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας σημειώνει ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.  

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό παιδιών κατά του Covid στη χώρα μας

Στη χώρα μας όπως αναφέρεται και στις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με τον εμβολιασμό δεν προβλέπεται εμβολιασμός των παιδιών.  Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά διότι είναι άγνωστα ακόμα τα αποτελέσματα, όμως στο μέλλον, που θα έχουμε περαιτέρω στοιχεία, θα εμβολιάζονται και αυτά.

Ροή Ειδήσεων