Καλό το ολοήμερο αλλά ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός θα είναι κατάλληλα καταρτισμένος για τους Ομίλους;

Καλό το ολοήμερο αλλά ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός θα είναι κατάλληλα καταρτισμένος για τους Ομίλους;

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η σχολική χρονιά 2022-23 και οι μαθητές όλων των βαθμίδων που θα επιστρέψουν στα θρανία θα αντικρίσουν πολλές καινοτομίες που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας προσφέροντας στο δημόσιο σχολείο ένα εκσυγχρονισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον. 

Από ένα «κλειστό και συγκεντρωτικό σχολείο», όπως έχει επισημάνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «προχωρούμε σε ένα ευέλικτο σχολείο της ανοιχτής κοινωνίας, με προοπτικές ζωής για κάθε παιδί».

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο διευρυμένο ολοήμερο σχολείο

Μια από τις καινοτομίες είναι η επέκταση λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου από τις 4:00 στις 5:30 μ.μ. με στόχο αφ ενός την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, αφ’ ετέρου τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων και των οικογενειών, με την προσέγγιση του σχολικού και του εργασιακού ωραρίου.

Το διευρυμένο πρόγραμμα του ολοήμερου για το σχολικό έτος 2022-23, θα εφαρμοστεί στο 50% των τμημάτων νηπιαγωγείων και δημοτικών που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια. Σημειώνεται ότι τα παιδιά γίνονται δεκτά χωρίς κανένα κριτήριο εγγραφής.

Αιχμή του δόρατος των καινοτομιών είναι και οι εκπαιδευτικοί όμιλοι. Ειδικότερα, μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας ή κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος τα παιδιά θα απασχολούνται με δημιουργική απασχόληση, αθλητισμός, ομαδικά αθλήματα, παραδοσιακοί/μοντέρνοι χοροί, χοροκινητική έκφραση, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων, εκπαιδευτική ρομποτική, επιστημονικές κατασκευές – πειράματα.

Οι εκπαιδευτικοί του Ολοήμερου θα μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα Προγράμματα Σπουδών και τους Εκπαιδευτικούς Ομίλους;

Μεγάλη μερίδα εργαζόμενων γονέων χαιρετίζει την διεύρυνση του Ολοήμερου Σχολείου  καθώς με το εν λόγω μέτρο εξασφαλίζεται η δημιουργική απασχόληση των μαθητών εντός του σχολείου και μάλιστα σε μια πλειάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα διεξάγονται υπό την ομπρέλα των Εκπαιδευτικών Ομίλων όμως στο Ιnfokids.gr έχουμε γίνει αποδέκτες από γονείς αναγνώστες ως προς το αν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του Ολοήμερου  είναι επαρκώς κατηρτισμένοι για την εκπόνηση τέτοιων προγραμμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μητέρας που μας δήλωσε ότι “Πώς θα λειτουργήσει το Νέο Ολοήμερο όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια το … συνηθισμένο Ολοήμερο με δύο διδακτικές ώρες λιγότερες από το Διευρυμένο, υπολειτουργούσε; Πώς θα εξασφαλίζεται η σωστή εκπαιδευτική λειτουργία στο διευρυμένο Ολοήμερο όταν ήδη έχει καταργηθεί η θέση του Εκπαιδευτικού Υπεύθυνου για το Ολοήμερο;” .

H Νίκη Κεραμέως παρακολούθησε μάθημα Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για το διαδίκτυο με μαθητές Δημοτικού

Κεραμέως: Πλήρως καταρτισμένοι οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν το Ολοήμερο

Σε σημερινή ερώτηση που απευθύναμε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μάς απάντησε ότι “Οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν να εκπονήσουν το Ολοήμερο είναι πλήρως καταρτισμένοι για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και επιμορφώνονται ανά τακτά διαστήματα.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συντελεστεί αρκετές αλλαγές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υλοποιούμε οριζόντιες επιμορφώσεις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.”

Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει συντελεστεί στο χώρο της εκπαίδευσης με ιδιαίτερη αναφορά στην επένδυση  στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης με σχεδόν 25.000 διορισμούς τα τελευταία 2 χρόνια και με πάνω από 125.000 οριζόντιες επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος για 16χρονη στο Μαρούσι: Της επιτέθηκε για να τη βιάσει στο γκαράζ του σπιτιού της – Πώς γλίτωσε

Θάνος Καλλίρης: Η σπάνια φωτογραφία και τα τρυφερά λόγια για τον γιο του, Τίτο (εικόνα)

Πώς θα γίνει φέτος ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά – Το Υπουργείο Παιδείας απαντά

Κούγιας για δίκη Πισπιρίγκου: Η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύει την κρίση των Δικαστών

 

Ροή Ειδήσεων