«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στα σχολεία – Το “50+1” φρενάρει το λουκέτο στις τάξεις

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στα σχολεία - Το "50+1" φρενάρει το λουκέτο στις τάξεις

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στα σχολεία – Το “50+1” φρενάρει το λουκέτο στις τάξεις

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα στα σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς και τα τμήματα τα οποία βρίσκονται σε αναστολή. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Παιδείας, σήμερα σε αναστολή λειτουργίας, βρίσκονται 46 τμήματα από τα 80.000 συνολικά σε όλη την Ελλάδα, και ένα Δημοτικό Σχολείο, σε ολική αναστολή.

Το 24% των κρουσμάτων αφορά παιδιά 4 έως 18 ετών

Στα 11.131 ανέρχονται τα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών που νοσούν με κορωνοϊό την εβδομάδα 15 με 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο  ΕΟΔΥ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 24% των συνολικών κρουσμάτων, αυξημένος κατά 4,4% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στα σχολεία - Αποδεκατισμένες οι τάξεις αλλά το "50+1" φρενάρει το λουκέτο

Το 50+1% “φρέναρε” το “λουκέτο” στις τάξεις

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

Όπως επισημαίνουν στο Infokids.gr γονείς και εκπαιδευτικοί η εικόνα που δίνει το Υπουργείο Παιδείας για τα κρούσματα στα σχολεία είναι πλασματική λόγω της πρόβλεψης να μην κλείνουν και να εξακολουθεί να γίνεται δια ζώσης διδασκαλία, εάν το ποσοστό των θετικών διαγνώσεων δεν φθάνει το 50% +1 των μαθητών κάθε τμήματος και όχι γιατί δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα.

Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων, καθώς αυτά παρακολουθούν την πανδημία και δεν την οδηγούν, όπως έχει τονίσει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ότι παρατηρούνται περισσότερα κρούσματα σε σχολεία με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των γονέων.

Πρόβλεψη "βόμβα" από γνωστό παιδίατρο για τα κρούσματα στις τάξεις με το άνοιγμα των σχολείων

Οι κόκκινες περιοχες που προβληματίζουν

Η αλήθεια είναι ότι σε περιοχές με γενική επιδείνωση επιβαρύνονται και οι μαθητές των σχολείων. Ενδεικτικά, για να πεισθεί κανείς αρκεί μια ματιά στον πίνακα των σχολείων που είναι σε αναστολή: Λαγκαδάς (μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη θετικότητα στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης), Γρεβενά, Σέρρες, Λέσβος (δύο σχολεία) και ένα λύκειο στην Αμφισσα. Συνολικά τα τμήματα σε αναστολή αποτελούν σήμερα το 0,01% και οι σχολικές μονάδες σε πλήρη αναστολή επίσης το 0,01% του συνόλου. Κατά σύμπτωση αυτές είναι και οι περιοχές της χώρας με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού υπάρχει υψηλό ποσοστό θετικών διαγνώσεων στα σχολεία, αλλά το αντίθετο αποτελεί σχεδόν κανόνα.

Αισθητή η διασπορά του κορονοϊού στη μαθητική κοινότητα τησ ΛΕΣΒΟΥ

Αισθητή είναι η διασπορά της νόσου του κορωνοϊού στα σχολεία του Νομού Λέσβου. Ειδικότερα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαπιστώθηκαν από ένα στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρών, στο 8ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης, στο Νηπιαγωγείο Αγιάσου και στο Μηπιαγωγείο στο Κοντοπούλι της Λήμνου. Δύο κρούσματα καταγράφηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής και τρία στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν αναφερθεί από ένα σε εκπαιδευτικό του Γενικού Λυκείου Γέρας και από ένα στο Γυμνάσιο Μούδρου στη Λήμνο, στο 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, στο Γενικό Λύκειο Καλλονής, στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, στο Γυμνάσιο Γέρας και στο Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης. Από δύο κρούσματα αναφέρθηκαν για το ΕΠΑΛ Καλλονής, το Γυμνάσιο Καλλονής και το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.

98 νέα κρούσματα στις σχολικές μονάδες του Νομού Κοζάνης

Στον Νομό Κοζάνης, 71 νέα κρούσματα σημειώθηκαν στα γυμνάσια και λύκεια και 27 σε νηπιαγωγεία, δημοτικά. Σηλαδή, σχεδόν 100 κρούσματα, με τα σχολεία να έχουν πια καθημερινά κρούσματα, ιχνηλατήσεις, ελέγχους σε rapid και ενημερωτικά σημειώματα από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, γράφει το prlogos.gr.

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα σε μαθητές στην Κέρκυρα

Δεκάδες είναι τα καθημερινά κρούσματα σε μαθητές της Κέρκυρας, καθώς το σύνολο των σχολείων του νησιού έχει πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία επιτείνουν τη διασπορά της νόσου. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Πέτρο Αγγελόπουλο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε 61 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 96 στη δευτεροβάθμια. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα σημερινά τα οποία αφορούν 8 μαθητές στα δημοτικά και 18 σε γυμνάσια και λύκεια του νησιού.

Ως προς τους εμβολιασμένους μαθητές, σε σύνολο 6.663 που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν εμβολιαστεί 1.230, ποσοστό 18%. Μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στα υπόλοιπα νησιά, αφού στη Ζάκυνθο έχει εμβολιαστεί το 31% των εφήβων μαθητών, στην Κεφαλονιά το 29 και στη Λευκάδα το 27,5%.

 

Διαβάστε επίσης:

«Τα σχολεία θέλουμε να μείνουν ανοιχτά»: Δασκάλα περιγράφει τον αγώνα για μην κλείσουν οι τάξεις λόγω κρουσμάτων

Αυτό είναι το μυστικό για να γράφει το παιδί σας τις καλύτερες εκθέσεις!

Τραγωδία: Βρέθηκε νεκρή η 23χρονη έγκυος και μητέρα 3 παιδιών που εξαφανίστηκε

Ροή Ειδήσεων