«Κάν’τε ησυχία τώρα μιλάω με τα παιδιά»: Όταν το διαδίκτυο υποκλίθηκε στον Σταύρο Ξαρχάκο (vid)

«Κάν’τε ησυχία τώρα μιλάω με τα παιδιά»: Όταν το διαδίκτυο υποκλίθηκε στον Σταύρο Ξαρχάκο (vid)

Σε μια σπάνια, μαγική στιγμή, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, σε ένα εστιατόριο στον Φοίνικα Σύρου μία εφηβική ομάδα ξεκίνησε να παίζει τη «Φραγκοσυριανή», το αριστούργημα του Μάρκου Βαμβακάρη.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος που καθόταν στο διπλανό τραπέζι άρχισε να διευθύνει την παιδική κομπανία, με το πάθος που θα είχε αντιστοίχως σε μία συμφωνική ορχήστρα.

«Ήταν κάτι μαγικό»

«Ηταν κάτι μαγικό, είχαμε παγώσει όταν το βλέπαμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Δεν ήταν μόνο όσα φάνηκαν στο βίντεο, στην πραγματικότητα επί περίπου μία ώρα ο συνθέτης διηύθυνε τα παιδιά με απίστευτο πάθος», λέει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Αντώνης Ρούσσος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ora baresto στον Φοίνικα, όπου έλαβε χώρα το περιστατικό.

«Παρότι είχαμε την τύχη να το ξαναζήσουμε ακόμη μια φορά το 2018, αισθανθήκαμε ότι βιώνουμε κάτι μοναδικό, ανατριχιάσαμε. Τότε και πάλι ο κ. Ξαρχάκος στο εστιατόριό μας είχε διευθύνει μια άλλη παρέα παιδιών που ξεκίνησε να παίζει αυθόρμητα κάποιες μελωδίες. Τους διόρθωνε, τους έβαζε να παίξουν και συνέχισε έτσι μέχρι το ξημέρωμα», προσθέτει ο κ. Ρούσσος.

«Αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν φανταστικό. Ο κόσμος σηκωνότανε από τα τραπέζια και παρακολουθούσε. Αλλοι τραβούσαν με το κινητό, άλλοι σχολίαζαν κι εκείνος με ένα πάθος που λίγοι έχουν στην ηλικία του, είχε επικεντρωθεί σε έναν πιτσιρικά ενώ έκανε ακόμη και παρατηρήσεις στον κόσμο που μιλούσε, λέγοντάς τους «κάντε ησυχία, τώρα μιλάω με τα παιδιά»!».

Μαθητές της σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις»

Οι μικροί μουσικοί ήταν όλοι τους ηλικίας από δέκα έως δεκαέξι ετών, με τους μεγαλύτερους να έχουν ξεκινήσει μαθήματα μουσικής από όταν φοιτούσαν στην Γ’ Δημοτικού.

Είναι μαθητές της σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις» που λειτουργεί από το 2017 στη Σύρο, με ιδρυτικό μέλος τον Σταύρο Ξαρχάκο, και η οποία έχει δώσει νέα πνοή στο νησί.

«Είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια να βλέπεις στα μαγαζιά παρέες παιδιών που κάθονται με τα όργανά τους και κάποια στιγμή αρχίζουν να παίζουν», λέει ο κ. Ρούσσος.

«Ετσι συνέβη και με αυτήν την παρέα, η οποία είχε μαζί της μουσικά όργανα γιατί νωρίτερα βρίσκονταν στην εκδήλωση που έγινε για την ανακήρυξη του κ. Ξαρχάκου ως επίτιμου δημότη του νησιού. Αρχισαν λοιπόν να παίζουν και μόλις τα άκουσε ο κ. Ξαρχάκος ανταπέδωσε αμέσως. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και πολύ προσιτός. Μετά τη βραδιά του 2018 αισθάνθηκα την ανάγκη να τον ευχαριστήσω για όλο αυτό αλλά δεν θα ξεχάσω πώς μου απάντησε. Για εκείνον ήταν κάτι πολύ απλό, φυσικό αυτό που συνέβη και μου είπε «Αντώνη, εγώ σε ευχαριστώ»», λέει ο κ. Ρούσσος.

«Είμαστε πολύ τυχεροί που αγαπά το νησί και το δείχνει εμπράκτως».

Πηγή: Τα Νέα, in.gr

Διαβάστε επίσης:

Το πόρισμα του παθολογοανατόμου για τη Μαλένα που «έδειχνε» ασφυξία – «Πρόσεχε, γιατί… ξέρεις»

Φωτογραφία – ντοκουμέντο από το βράδυ που υπέστη την πρώτη ανακοπή η Τζωρτζίνα

Θετική στον κορωνοϊό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως