Κεραμέως: “Δεν κλείνουμε τα σχολεία. Δεν υπάρχει μαζική διασπορά στις τάξεις”

Κεραμέως: "Δεν κλείνουμε τα σχολεία. Δεν υπάρχει μαζική διασπορά στις τάξεις"

Κεραμέως: “Δεν κλείνουμε τα σχολεία. Δεν υπάρχει μαζική διασπορά στις τάξεις”

Η έντονη σεναριολογία για κλείσιμο των σχολείων και αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας όσο και αν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την διαψεύδει, υφίσταται καθώς οι γονείς προβληματίζονται έντονα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Καμία συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός ερωτηθείσα για το αν υπάρχει σχεδιασμός να κλείσουν τα σχολεία λόγω κρουσμάτων απάντησε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και δεν καταγράφεται μαζική διασπορά του ιού στις τάξεις.

Ειδικότερα, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι “Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται πολύ καλά στα σχολεία μας από εκπαιδευτικούς, μαθητές, τις οικογένειές τους, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.”

Πότε θα δοθούν τα νέα self test στους μαθητές για να πάνε σχολείο τον Οκτώβρη

Έχουμε λίγα κλειστά τμήματα χάρη στα πολλά self και rapid test

Mάλιστα όπως εξήγησε χάρη στο αυξημένο testing που υπόκεινται οι μαθητές μόλις εντοπιστεί θετικό κρούσμα στη τάξη έχουμε πολύ λίγα τμήματα σε αναστολή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “Οι αυξημένοι αυτοδιαγνωστικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι -σε περίπτωση κρούσματος οι στενές επαφές κάνουν 7 δωρεάν τεστ την εβδομάδα- μας επιτρέπει να εντοπίζουμε εγκαίρως κυρίως ασυμπτωματικούς φορείς και συνεπώς να περιορίζουμε σημαντικά τη διασπορά.

Εάν είχαμε μαζική διασπορά στα σχολεία, τότε θα είχαμε χιλιάδες τμήματα κλειστά.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι όταν τα σχολεία άνοιξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου 29% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορούσε σε παιδιά έως 18 ετών. Τώρα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 22%.

Είμαστε πάντα σε επιφυλακή και παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας

Εξάλλου όπως σημείωσε στόχος είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι “Έχουμε επιλέξει συνειδητά, παρά το σημαντικό οικονομικό κόστος, να επενδύσουμε στους αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους στην εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ατομική και δημόσια υγεία αλλά και τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας. Παραμένουμε πάντοτε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας.

Κεραμέως: "Δεν κλείνουμε τα σχολεία. Δεν υπάρχει μαζική διασπορά στις τάξεις"

H ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα κλειστά σχολεία και τα σχολικά τμήματα Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων εδώ 

Σε αναστολή λειτουργίας  βρίσκονται  27  τμήματα από  τα 80.000 συνολικά σε όλη την Ελλάδα, και μόλις ένα Νηπιαγωγείο σε ολική αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών/τριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

Διαβάστε επίσης:

“Καμπανάκι” Καπραβέλου για τα σχολεία: «Τα σχολεία είναι κολαστήρια του ιού. Τεράστια η διασπορά»

Η Νίκη Κεραμέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην 41η Διάσκεψη της UNESCO

Γιορτή του Πολυτεχνείου: Τι θα γίνει με τα μαθήματα σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών