Κεραμέως: “Υπάρχει πρόβλημα στην κατανόηση κειμένου, στα Μαθηματικά και στην ορθογραφία”

Κεραμέως: “Υπάρχει πρόβλημα στην κατανόηση κειμένου, στα Μαθηματικά και στην ορθογραφία”

Στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ 100,3 φιλοξενήθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για την αξιολόγηση που έχει ξεκινήσει στα σχολεία.

Η υπουργός τόνισε ότι «εποπτεύουμε συνολικά τα σχολεία της χώρας.

Η αξιολόγηση όπως την έχουμε ορίσει, είναι σε τρία επίπεδα:

Συρίγος: "Κλειστά μόλις 45 τμήματα σε 80.000 τάξεις" - Χαμηλό το ποσοστό νόσησης στα πανεπιστήμια

1) Η αξιολόγηση σχολικής μονάδας. Ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο με σφοδρότατες αντιδράσεις. Κινηθήκαμε νομικά γιατί κήρυξαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις αποχή διαρκείας, σαν να λένε «δεν μας αρέσει ο νόμος, δεν τον εφαρμόζουμε», αλλά αυτή η κυβέρνηση διακρίνεται γιατί ψηφίζει νόμους και τους εφαρμόζει. Φέτος είναι η 2η χρονιά.

2) Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος. Σαράντα χρόνια στη χώρα, χαράσσουμε εκπαιδευτική πολιτική χωρίς να ξέρουμε που πάμε καλά και που δεν πάμε καλά. Χωρίς να έχουμε δεδομένα. Είναι σαν να πηγαίνεις στον γιατρό και να του λες δε νιώθω καλά και να σου λέει θα σου γράψω φάρμακα. Θα σου γράψει φάρμακα χωρίς να σου κάνει την εξέταση; Πλέον κάθε χρόνο αξιολογούμε το σύστημα και βλέπουμε που τα πάμε καλά και που όχι. Και όπου δεν τα πάμε καλά επικεντρώνουμε για να υπάρξει βελτίωση. Και σε αυτό το επίπεδο το μέτρο εφαρμόζεται για 2ο χρόνο.

Στο δημοτικό τα πάμε πολύ καλύτερα και στο γυμνάσιο έχουμε μια κάμψη. Άρα πρέπει να επικεντρώσουμε εκεί. Υπάρχει πρόβλημα και στην κατανόηση κειμένου, και στα μαθηματικά και στην ορθογραφία.

Aυτές είναι οι νέες τάξεις που έκλεισαν λόγω κρουσμάτων - Η λίστα του Υπ. Παιδείας

«Στόχος της αξιολόγησης είναι η βελτίωση – Για την μονιμοποίηση είναι υποχρεωτική πλέον η αξιολόγηση» τόνισε η υπουργός παιδείας

3) Αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Είχα πει ότι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Έχει να γίνει από 1982, δηλαδή 41 ολόκληρα χρόνια. Από τότε έγιναν προσπάθειες αλλά με οριζόντιο τρόπο δεν ξεκίνησε. Τι αξιολογούμε; Σε δύο βασικούς άξονες:

Α) Το επιστημονικό κομμάτι. Δηλαδή για να το εξηγήσω απλά. Τα μαθηματικά που διδάσκω είναι σωστά; Είναι πλήρη; Φτάνει αυτό; Όχι.

Β) Μεταδοτικότητα. Μπορεί να είμαι το καλύτερο μυαλό αλλά να υπολίπομαι σε μεταδοτικότητα, να μην μπορώ να μεταλαμπαδεύσω γνώσεις και δεξιότητες. Γιατί ένας δάσκαλος πρέπει να τα κάνει και τα δύο.

Αν κάποιος αξιολογηθεί θετικά παίρνει μόρια και μπορεί να ανέβει στη βαθμίδα, να γίνει διευθυντής σχολείου, διευθυντής εκπαίδευσης κλπ που σημαίνει και μισθολογική άνοδο. Αν κάποιος δεν αξιολογηθεί σωστά, προβλέπεται υποχρεωτική επιμόρφωση.

Αξιολογούνται όλοι, ακόμα και οι διευθυντές και αν κριθεί ότι δεν είναι επαρκείς, μπορεί να απομακρυνθούν.

Γονείς καταγγέλουν στο Ιnfokids: "Αντί να μειωθούν οι 25 μαθητές ανά τάξη, πλέον φτάνουμε σε τάξεις των 27!"

Στόχος της αξιολόγησης είναι η βελτίωση. Για την μονιμοποίηση είναι υποχρεωτική πλέον η αξιολόγηση.

Για την ώρα έχει γίνει περίπου στα μισά σχολεία η αξιολόγηση, σε 6.000 από τα 13.000 που υπάρχουν. Η εξέταση γίνεται στο τέλος του δημοτικού και του γυμνασίου, οπότε βλέπεις την εξέλιξη των μαθητών.

Γίνεται οριζοντίως και είναι η πρώτη φορά που έχουμε δεδομένα για το τι γίνεται στο σχολείο και δεν περιμένουμε τις πανελλαδικές στο τέλος του λυκείου.

Είναι αναλυτικά και δημοσιευμένα ανά περιοχή στην ελληνική PISA και βλέπεις πως πάει κάθε περιοχή. Αυτό είναι η αφετηρία για να χαράξεις πολιτική. Για να δεις που υπάρχει πρόβλημα.

Στα σχολεία που βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα μετά την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ενσωματώνονται προγράμματα σπουδών σε όλα τα μαθήματα – νέα ύλη- μετά από 20 χρόνια και ενσωματώνουμε τις παρατηρήσεις αυτές από την ελληνική PISA.

Σχεδόν 4 χρόνια μετά την έναρξη της θητείας μου, είμαι πολύ πιο αισιόδοξη για το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης. Εργαστήρια δεξιοτήτων, νέο μάθημα που εστιάζει στη καλλιέργεια δεξιοτήτων, με θεματικές όπως η ρομποτική, η επιχειρηματικότητα, η κλιματική αλλαγή, ο σεβασμός στον άλλον κλπ.

Κάναμε επιμόρφωση τον Ιούλιο μετά από δύσκολη χρονιά covid και ήταν προαιρετική. Είχαμε συμμετοχή 99,7% σε έναν μήνα που υποτίθεται είναι μήνας διακοπών.

Αυτό δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί μας είχαν δίψα για μάθηση. Είχαν ένα πάγιο αίτημα και είχαν δίκιο, ότι η πολιτεία δεν τους επιμορφώνει. Τώρα έρχεται η πολιτεία και τους επιμορφώνει. Αυτό είναι το καθήκον μας».

Διαβάστε επίσης:

Γνωρίστε την 9χρονη Ναταλί που είναι η νεότερη Ελληνίδα συγγραφέας! (video)

Ο Μάνος Δασκαλάκης διαψεύδει ότι αρραβωνιάστηκε – «Δικαιοσύνη για τη Τζωρτζίνα μου» – Καταθέτει ως πρώτος μάρτυρας στη δίκη

Συγκλόνισε η Άση Μπίλιου μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια: «Υιοθετήθηκα 3 ημερών και το έμαθα στα 16»

 

Ροή Ειδήσεων