«Kifisia watch», η ομάδα κατοίκων που περιφρουρεί στην Κηφισιά συστήνεται στο Infokids. Τη θέση της Αστυνομίας καταθέτει ο Διοικητής της περιοχής

«Kifisia watch», η ομάδα κατοίκων που περιφρουρεί στην Κηφισιά συστήνεται στο Infokids. Τη θέση της Αστυνομίας καταθέτει ο Διοικητής της περιοχής

Οι συμμορίες ανηλίκων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και με πολλές από αυτές να ευθύνονται για σοβαρές παραβάσεις. Καθημερινά τα περιστατικά, ξυλοδαρμών, συμπλοκών, επιθέσεων, σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά.

Στην Κηφισιά μια περιοχή που υποφέρει καθημερινά από τέτοια συμβάντα οι κάτοικοι δημιούργησαν μια ομάδα για την αντιμετώπισή τους. «Η ομάδα Kifisia watch – όπως την περιγράφουν οι ίδιοι – είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή κατοίκων του Δήμου Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης και που έχει ως σκοπό την παρακολούθηση και αναφορά κακόβουλων και εγκληματικών ενεργειών στις αρμόδιες αρχές».

Ιδρυτής της είναι ο Κύρος Ασφύς, στον οποίο και απευθυνθήκαμε για να απαντήσει στο τι είναι και τι κάνουν.

Τι είναι η ομάδα σας;

«Η ομάδα μας είναι μια πρωτοβουλία πολιτών που έχει ως στόχο να εξαλείψει τα φαινόμενα παραβατικότητας ανηλίκων που συμβαίνουν στο δήμο μας».

Τι σκοπό έχει;

«Η πρωτοβουλία λειτουργεί σε τρεις βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα:
1. Την οργάνωση βολτών υψηλής επιτήρησης με την συμμετοχή εθελοντών πολιτών με σκοπό την ενημέρωση των αστυνομικών αρχών σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια παραβατική συμπεριφορά. Οι συμμετέχοντες σε καμμία περίπτωση δεν εμπλέκονται με τα παραβατικά περιστατικά ούτε σε λεκτικό ή σωματικό επίπεδο. Περιορίζονται στην ενημέρωση των αστυνομικών αρχών.
2. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων σχετικά με την παραβατικότητα ανηλίκων που απευθύνεται σε ενήλικα κοινά.
3. Ο τρίτος πυλώνας αφορά θύματα και θύτες περιστατικών τα οποία τους υποδεικνύουμε τις κατάλληλες δομές υποστήριξης.
Τέλος, σκοπός μας είναι η ενδυνάμωση του ΑΤ Κηφισιάς και για το λόγο αυτό διενεργήσαμε μια ενέργεια συλλογής υπογραφών καθώς και η αποτελεσματικότερη πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών στο δήμο μας».

Πώς ιδρύθηκε;

«Αφορμή για την δημιουργία της πρωτοβουλίας υπήρξε ένας περιστατικό που συνέβη τον Απρίλιο του 2023 και αφορούσε την απειλή ενός ανήλικου προς άλλο ανήλικο με την παρουσία μαχαιριού. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας. Επίσης ο θεσμός του Neighborhood Watch που λειτουργεί από το 1972 στην Αμερική αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η πρωτοβουλία μας. Δηλαδή η ενεργοποίηση πολιτών που να προσφέρουν επικουρικό έργο σε αυτό των Αρχών».

Πόσα μέλη αριθμεί;

«Η ομάδα λειτουργεί μέσα από μια κλειστή ομάδα στο Facebook που αριθμεί κοντά 2.500 μέλη. Από εκεί και πέρα στις βόλτες συμμετέχουν περί τα 15 άτομα».

Πώς παίρνονται οι αποφάσεις;

«Σε ό,τι αφορά τις βόλτες μας κάθε εβδομάδα αναρτάται μια φόρμα συμμετοχής στην ομάδα, μέσω της οποίας όσοι επιθυμούν συμπληρώνουν τα στοιχεία τους. Την ημέρα που θα γίνει η βόλτα, χωριζόμαστε σε ομάδες και η κάθε ομάδα αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο τομέα που θα επιτηρεί. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα αντιληφθεί ένα περιστατικό επικοινωνεί με τον υπεύθυνο που ειδοποιεί την αστυνομία».

Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα;

«Η πρωτοβουλία από τον Μάιο του 2023 έχει παρουσία κάθε Παρασκευή και Σάββατο στα κυριότερα σημεία που έχει παρατηρηθεί υψηλή συγκέντρωση ανηλίκων και παραβατικές συμπεριφορές».

Συνεργάζεστε με την Αστυνομία;

«Ναι, υπάρχει πλέον συνεργασία με την αστυνομία που είναι και η καθ’υλην αρμόδια για να δράσει προληπτικά με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη των παραβατικών περιστατικών».

Περιγράψτε μου ένα πρόσφατο συμβάν και πώς το διαχειριστήκατε;

«Η ενεργή παρουσία μας έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει τέσσερα περιστατικά ξυλοδαρμών καθώς την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών από μια μεγάλη ομάδα ανηλίκων στο κέντρο της Κηφισιάς. Επίσης, σε μια περίπτωση κλοπής κινητού τηλεφώνου από ανήλικο, δώσαμε την περιγραφή των δραστών προκειμένου η αστυνομία να διενεργήσει τις κατάλληλες ενέργειες. Όπως σας προανέφερα ο ρόλος μας περιορίζεται στην ενημέρωση των αστυνομικών αρχών».

Τη θέση του καταθέτει και ο Χάρης Κατσίχτης κάτοικος και μέλος της ομάδας.

Τι είναι η ομάδα σας;

«Ομάδα καταστολής περιστατικών βίας ανηλίκων Κηφισιάς-Κεφαλάρι».

Τι σκοπό έχει;

«Να προλάβει τα χειρότερα στο «αίμα που βράζει». Δεν έχει επεμβατικό χαρακτήρα η δράση μας. Παρατηρούμε χωρίς να δρούμε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο πέρα από το να ειδοποιήσουμε τις αρχές».

Πώς παίρνονται οι αποφάσεις;

«Μέσω των social media από κοινού».

Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα;

«Διαλέξεις από ειδικούς ψυχολόγους σχετικά με τη βία ανηλίκων και παρουσία του αρχηγού του Α.Τ. Κηφισιάς».

Τι συμβαίνει στην Κηφισιά με τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων;

«Η βία μεταξύ νέων υπήρχε και θα υπάρχει. Αυτό που έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων είναι ότι τα «ραντεβού» μεταξύ νέων που θέλουν να κάνουν show off τεστοστερόνης κλείνονται πιο εύκολα μέσω της τεχνολογίας. Συνεπώς, και πιο εύκολα βρίσκονται και πιο εύκολα διαδίδονται τα γεγονότα».

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Το infokids απευθύνθηκε και στον διοικητή του τμήματος Κηφισιάς Παναγιώτη Λαμπρακάκη ο οποίος δέχτηκε να μας δώσει το πλαίσιο από την πλευρά των Αρχών.

Στην πόλη σας περιπολεί ομάδα πολιτών με τον τίτλο Kifisia watch. Τους γνωρίζετε;

«Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει απασχολήσει την Υπηρεσία μας κάποια ομάδα πολιτών για αντιποίηση αρχής».

Υπάρχει συνεργασία μαζί τους;

«Η Υπηρεσία μας συνεργάζεται με άλλες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλους φορείς του Δημοσίου, αλλά αξιοποιεί πληροφορίες που παρέχονται από πολίτες και αφορούν την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».

Υπάρχει ανησυχητική έξαρση στην περιοχή σας όσον αφορά την παραβατικότητα ανηλίκων. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Η έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων είναι κοινωνικό φαινόμενο των τελευταίων ετών που δεν περιορίζεται τοπικά και οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην κρίση που αντιμετωπίζει ο θεσμός της οικογένειας σε συνδυασμό με τον παιδοκεντρισμό που παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα».

Επαρκεί η δύναμή σας;

«Η παρούσα δύναμη της Υπηρεσίας μας είναι σαράντα δύο (42) Αστυνομικοί, ενώ οι οργανικές θέσεις αυτής είναι εκατόν είκοσι πέντε (125). Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία μας παρουσιάζει σοβαρή υποστελέχωση, η οποία επιδεινώνεται από την καθημερινή και μόνιμη απασχόληση πέντε (5) Αστυνομικών της Υπηρεσίας μας για την φύλαξη στόχων στις περιοχές Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι και Μαρούσι. Γίνεται μνεία ότι το Αστυνομικό Τμήμα της Κηφισιάς προέρχεται από την σχετικά πρόσφατη συγχώνευση των Υπηρεσιών: α) Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς, β) Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ερυθραίας, γ) Αστυνομικός Σταθμός Εκάλης και δ) Αστυνομικός Σταθμός Νέας Κηφισιάς. Ως εκ τούτου, η κατά τόπον αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας είναι αυτή των τεσσάρων προαναφερθεισών Υπηρεσιών. Αιτούμαστε σε τακτική βάση την ενίσχυση της Υπηρεσίας μας, με πιο πρόσφατη την υπ’ αριθμόν 2306/23/2201362 από 01/11/2023 αναφορά μας προς τη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής».

Διαβάστε επίσης:

Στόχος ανήλικων κοριτσιών μια 15χρονη στην Κηφισιά

Συμμορίες ανηλίκων: Η ΕΛΑΣ προχωρά σε εξορμήσεις σε αυτές τις περιοχές

Ροή Ειδήσεων