Κήποι στην Αθήνα: 9 επιλογές για τη βόλτα του σαββατοκύριακου

Κήποι στην Αθήνα: 10 επιλογές για τη βόλτα του σαββατοκύριακου

Κήποι στην Αθήνα: 9 επιλογές για τη βόλτα του σαββατοκύριακου

Μέρη που μας φέρνουν κοντά στη φύση, ακόμα και αν είμαστε στην πόλη.

Η Αθήνα, παρά τον αστικό της χαρακτήρα, κρύβει μέσα της μικρούς παραδείσους φυσικής ομορφιάς και ηρεμίας. Οι κήποι στην Αθήνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού τοπίου, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη φασαρία της πόλης και να απολαύσουν την επαφή με τη φύση. Ανακαλύψτε 9 επιλογές για τη βόλτα σας το σαββατοκύριακο σε κήπους που σας μεταφέρουν σε έναν κόσμο γαλήνης και ομορφιάς, ακόμα και όταν βρίσκεστε στην καρδιά της πόλης.

Κήποι στην Αθήνα: 9 επιλογές για τη βόλτα του σαββατοκύριακου

1.Βοτανικός Κήπος στο Χαϊδάρι

Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και καταλαμβάνει μια έκταση 1860 στρεμμάτων, στις Βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω. Στο τέλος της Ιεράς Οδού, στο ύψος που αυτή συμβάλλει με Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών (πρώην Καβάλας) θα συναντήσει ο επισκέπτης την κεντρική είσοδο του Βοτανικού Κήπου (Ιερά Οδός 403). Ο Κήπος εκτείνεται λίγο μετά από το Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, μέχρι τη Μονή Δαφνίου και τα τουριστικά περίπτερα του Δήμου Χαϊδαρίου (πρώην ΕΟΤ).

2.Ιαπωνικό Πάρκο Αθήνας

Στο πάρκο Νηρηίδων, δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο ύψος της Εθνικής Πινακοθήκης, δημιουργήθηκε ο πρώτος ιαπωνικός κήπος της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων. Αποτελεί το πρώτο θεματικό πάρκο της πόλης.

3.Βοτανικός Κήπος Αττικού Άλσους

Το Αττικό Άλσος θεωρείται ένας χώρος πρασίνου και αναψυχής, με μεγάλη οικολογική αξία για το Λεκανοπέδιο Αττικής. Εκτείνεται σε 550 στρέμματα στο όρος των Τουρκοβουνίων. Συνορεύει με τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης. Η ομορφιά του είναι χαρακτηριστική: βραχώδεις πλαγιές και γκρεμοί, αλλά και μια μικρή σπηλιά. Πεύκα, κυπαρίσσια τριγύρω, πράσινο που ξεκουράζει το μάτι -σκεφτείτε ότι διαθέτει γύρω στα 1.200 δέντρα και 1.300 φυτά. Έχει, επίσης, δύο παιδότοπους και 10 γήπεδα τένις, βόλεϊ και μπάσκετ συνδυάζοντας έτσι περιπατητική βόλτα, αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδι για παιδιά.

4.Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου

5.Κήπος Προεδρικού Μεγάρου

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου έχει έκταση 25 περίπου στρεμμάτων και αποτελεί αληθινή όαση στο κέντρο της Αθήνας. Τον σχεδιασμό φαίνεται ότι ανέλαβε το τεχνικό γραφείο του Ερνέστου Τσίλλερ, την επιλογή όμως των κατάλληλων φυτών θα πρέπει να επιμελήθηκε Έλληνας ειδικός, αφού τα περισσότερα δένδρα ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα. Καθώς το έδαφος είναι ιδιαίτερα εύφορο, πριν από την ανέγερση του Μεγάρου τον χώρο καταλάμβανε ο λαχανόκηπος των Βασιλικών Ανακτόρων (σημερινής Βουλής).

6.Κήπος Βυζαντινού Μουσείου

Οι κήποι του Βυζαντινού Μουσείου, μια όαση στο κέντρο της πόλης, γίνονται η αφορμή για ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία και στην τέχνη.

Ανάμεσα σε οπωροφόρα δέντρα και αρωματικά φυτά, δίπλα στο υδάτινο στοιχείο, χώροι ξεκούρασης προσφέρονται στους επισκέπτες. Παράλληλα στον χώρο εμφανίζονται τρεις εκθεσιακοί σταθμοί:

Η Φρεατο-δεξαμενή που αφορά την ύδρευση της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα,

ο Παράδεισος σχετικά με τις βυζαντινές αντιλήψεις για την επίγεια και τη μετά θάνατον ζωή, και

ο Ιλισσός για την εξέλιξη του παριλίσσιου τοπίου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

7.Περιπατητική Διαδρομή Εθνικού Κήπου

15.000 φυτά απ’ όλο τον κόσμο, 150 στρέμματα δενδροφυτεμένης έκτασης, 7 χιλιόμετρα εσωτερικών οδών και 1.050 κυβικά μέτρα νερού που μεταφέρονται καθημερινά από τον Υμηττό είναι μόνο μερικά μεγέθη που φανερώνουν το μεγαλείο του χώρου αυτού.

Ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου του 19ου αιώνα, αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας αλλά και της παιδικής μας αθωότητας…

8.Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου. Με το πράσινο, τα δέντρα και τα λουλούδια του, είναι μια όαση για όλους τους επισκέπτες. Ο Κήπος είναι ένας τόπος για ηρεμία και χαλάρωση από τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της πόλης και ζωντανεύει κάθε καλοκαίρι χάρη στις διαφορετικές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής.

9.Κήποι Ζαππείου

Ο Κήπος του Ζαππείου περικλείεται από τους δρόμους: Ηρώδου Αττικού – Βασ. Κων/νου – Βασ. Όλγας – Βασ. Αμαλίας, καθώς και από τον Εθνικό Κήπο και καταλαμβάνει αναλυτικά έκταση :

Μαλακές επιφάνειες πρασίνου, 83 στρεμμάτων περίπου.

Σκληρές επιφάνειες 41 στρεμμάτων περίπου.

Αίθρια και εσωτερικές αυλές 2,4 στρεμμάτων περίπου.

Οι λόφοι Αρδηττού και Αγρα, γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, είναι δασώδης έκταση περίπου 70 στρεμμάτων και υπάγονται στο χώρο ευθύνης της Ε.Ο.&Κ., η οποία φροντίζει για την συντήρησή τους. Επίσης, το Παναθηναϊκό Στάδιο ανήκει στην Ε.Ο.&Κ. αλλά το 1907 παραχωρήθηκε για χρήση και νομή μόνο στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (τη σημερινή Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή).

Διαβάστε επίσης:

Τα 10+1 πιο σκιερά μέρη της Αθήνας για τις πιο όμορφες και δροσερές βόλτες με τα παιδιά!

Δείτε πώς μπορείτε να επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε με τα παιδιά σας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου