“Κλείδωσε” το άνοιγμα των σχολείων – Σε 2 φάσεις η επιστροφή στα θρανία

“Κλείδωσε” το άνοιγμα των σχολείων – Σε 2 φάσεις η επιστροφή στα θρανία

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία έχει πλέον αποφασιστεί καθώς όπως όλα δείχνουν η Επιτροπή των Ειδικών αναμένεται εκτός απροόπτου να δώσει το “πράσινο φως” ώστε να ανοίξουν τα σχολεία. Η εισήγησή τους θα γίνει στον πρωθυπουργό αύριο στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης της κυβέρνησης και εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος.

Όπως τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι το άνοιγμα των σχολείων είναι στην άμεση προτεραιότητά τους καθώς όπως δείχνουν και τα στοιχεία δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού και ο λόγος που έκλεισαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας ήταν ο περιορισμός των μετακινήσεων των ενηλίκων που πήγαιναν από και προς στα σχολεία, συνοδεύοντας τους μαθητές.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Το κυβερνητικό σχέδιο της επιστροφής στα θρανία προβλέπει το άνοιγμα των σχολείων σε 2 φάσεις. Πρώτοι θα επιστρέψουν οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Σε δεύτερο χρόνο και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια). Έχει επιλεχθεί να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, ώστε στο μεσοδιάστημα να διεξαχθούν τα στοχευμένα Rapid Test στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων ώστε να καταγραφεί η επιδημιολογική εικόνα και να δουν οι ειδικοί αν πράγματι τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν αυξημένες κοινωνικές επαφής σε σχέση με τα μικρότερα είναι σε θέση να επιστρέψουν στα θρανία. Για την διεξαγωγή των εν λόγω test δεν έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις οπότε δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν μέχρι την άλλη εβδομάδα ώστε να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια στις 7/12 οπότε η 14/12 είναι ο εφικτός στόχος.

Ο διαχωρισμός ανοίγματος της Πρωτοβάθμιας από την Δευτεροβάθμια είχε υπονοηθεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, σε δηλώσεις του λέγοντας ότι  «Ακούσατε τους ειδικούς να εξετάζουν αν πρέπει να είναι όλες οι βαθμίδες ανοίγματος ή να γίνουν σταδιακά. Θα περιμένουμε να δούμε τις εισηγήσεις των ειδικών γιατί υπάρχει μια ανησυχία περισσότερο για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας όπως του Λυκείου που έχουν περισσότερες συναθροίσεις. Εμείς θα αναπτύξουμε ένα σχέδιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες, προκειμένου να δούμε ποια είναι η σχέση μεταξύ του ποσοστού θετικότητας στα παιδιά. Μέχρι τώρα είναι χαμηλό το ποσοστό».

Τι θα γίνει με τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μελετάται έντονα το σενάριο να συντμηθεί ο χρόνος των διακοπών των Χριστουγέννων και οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία νωρίτερα από το καθιερωμένο πρόγραμμα, δηλαδή όχι στις 8 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής αυτό το ζήτημα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Ροή Ειδήσεων