Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις αυτή η 18χρονη μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο με ένα παιδί 2 ετών στην αγκαλιά της

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις αυτή η 18χρονη μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο με ένα παιδί 2 ετών στην αγκαλιά της

Όταν η 18χρονη Όνταλις Κοντρέρας από την Αριζόνα ανακάλυψε, στην Α’ Λυκείου, ότι είναι έγκυος, φοβήθηκε ότι ο χειρότερος εφιάλτης θα πραγματοποιηθεί: Θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την εκπαίδευσή της και θα γινόταν ένα ακόμα στατιστικό.

Σύμφωνα με μελέτες, μια εγκυμοσύνη στην εφηβεία συμβάλλει σημαντικά στην εγκατάλειψη των σπουδών μόλις το 53% των γυναικών που γίνονται μαμάδες μέχρι τα 20 παίρνουν το απολυτήριό τους.

“Η εκπαίδευση είναι ό,τι σημαντικότερο για εμένα, γιατί μου δίνει παραπάνω πιθανότητες να ξεφύγω από τη φτώχεια”, είπε η κοπέλα μιλώντας στο Good Morning America.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό που την ανησυχούσε ήταν τι επιπτώσεις θα έχει η μη αποφοίτησή της στον γιο της, Έιντζελ: “Αν δεν τελείωνα το Λύκειο ή αν δεν σπουδάσω νιώθω ότι θα ακολουθήσει και αυτός το ίδιο μονοπάτι”, πρόσθεσε.

Όταν ο μικρούλης γεννήθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2019, η Κοντρέρας έχασε τουλάχιστον έναν μήνα σχολείου και έμεινε πίσω. Για να αναπληρώσει έκανε online μαθήματα μέσω μιας πλατφόρμας που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η οποία της επέτρεψε να μην έχει κενά, αλλά και να μπορεί να φροντίζει τον γιο της. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν ήταν εύκολα. Το μωρό ήταν ξύπνιο την ημέρα και κοιμόταν τη νύχτα, οπότε μόνο τότε μπορούσε η κοπέλα να διαβάζει. Όλο αυτό την οδήγησε στο να μην ξεκουράζεται καθόλου: “Δεν κοιμόμουν καθόλου τους 4 πρώτους μήνες. Ήταν πολύ δύσκολο…” παραδέχεται.

“Επιπλέον, ήταν και πνευματικά εξαντλητικό γιατί δεν ήξερα αν άξιζε όλος αυτός ο κόπος. Πολλά φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω…” Η απόφασή της, όμως, να κάνει το καλύτερο δυνατό για την οικογένειά της τής έδινε κίνητρο να συνεχίζει.

“Ήταν κάθετη στο να αποφοιτήσει στην ώρα της”, λέει η καθηγήτριά της. “Της είπα, ότι θα μπορούσε να το καθυστερήσει μερικούς μήνες, να αποφοιτήσει το φθινόπωρο, αλλά δεν υπήρχε συζήτηση για εκείνη!” Ήταν η ίδια αυτή καθηγήτρια που τη βοήθησε τρομερά οργανώνοντας το διάβασμά της, βοηθώντας την με ό,τι δεν καταλάβαινε και δίνοντάς της πολύτιμες συμβουλές. Νοιαζόταν, ακόμα και τις ημέρες που η Κοντρέρας δεν εμφανιζόταν σε κάποιο μάθημα… “Είναι μέρος της δουλειάς μας να βοηθάμε τα παιδιά που παλεύουν. Να τα βάζουμε ξανά στον σωστό δρόμο! Είναι πολύ σημαντικό εμείς οι καθηγητές να κάνουμε τα πάντα γι’αυτά”, πρόσθεσε η καθηγήτρια (φωτο).

Στάθηκε, όμως, και η οικογένεια της Κοντρέρας στο πλευρό της: “Η μαμά μου πήρε 6 μήνες άδεια από την δουλειά της για να με βοηθήσει να φροντίσω τον Έιντζελ. Ήταν δύσκολο για εκείνη, όμως τον αγαπάει τόσο που θα έκανε τα πάντα γι’αυτόν!” λέει η 18χρονη. Μάλιστα, η νέα γιαγιά συνέχισε να βοηθάει και μετά. Να παίζει μαζί του και να τον βγάζει βόλτες για να μπορέσει η κόρη της να διαβάσει.

Η κοπέλα παραδέχεται, όμως, πως τις ώρες που ο μικρός έλειπε από το σπίτι ένιωθε τρομερά μόνη. Έχουν έναν εξαιρετικά ισχυρό δεσμό μεταξύ τους και την πονούσε όταν έπρεπε να βάλει τα μαθήματά της πάνω από τον χρόνο της με το παιδί.

Όταν στις 21 Μαΐου η 18χρονη βρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου για να παραλάβει το απολυτήριό της, ο 2 ετών Έιντζελ ήταν στο πλευρό της. “Το δικαιούται”, είπε αργότερα.

“Το να την βλέπω μπροστά μου, με την τήβεννο, με δάκρυα να κυλούν στα μάτια της και τον απίστευτο μικρούλη της στο κοστουμάκι του… δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την συγκίνησή μου, πάντως πρόκειται σίγουρα για την καλύτερη στιγμή της καριέρας μου”, τόνισε η καθηγήτριά της.

Το ερχόμενο Φθινόπωρο η Κοντρέρας θα ξεκινήσει τις σπουδές της στο κοινωτικό κολλέγιο, στο οποίο σκοπεύει να μείνει για δύο χρόνια, πριν μετακινηθεί στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Παρόλο που ακόμα το σκέφτεται, αναφορικά με τη μελλοντική της καριέρα, της αρέσει η ιδέα να ασχοληθεί με τα κτηματομεσητικά ή με τη νοσηλευτική σε μονάδες φροντίδας νεογνών. “Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να κάνω με όλη μου την καρδιά”, λέει η ίδια.

Η συμβουλή της προς άλλες κοπέλες που μπορεί να βρίσκονται στην θέση της; “Συνεχίστε να προσπαθείτε. Ό,τι κι αν κάνετε, το κάνετε για να γίνετε καλύτερες.”

Ροή Ειδήσεων