“Κουρσάροι της περιπέτειας”: Η ιστορία συναντά τη λογοτεχνία σε μια νέα συναρπαστική σειρά παιδικών βιβλίων

“Κουρσάροι της περιπέτειας”: Η ιστορία συναντά τη λογοτεχνία σε μια νέα συναρπαστική σειρά παιδικών βιβλίων

Τα βιβλία που συνδυάζουν περιπετειώδη αφήγηση και ιστορικά στοιχεία είναι το πάθος του 9χρονου γιου μου που τα διαβάζει φανατικά κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία βιβλίων μέσω των οποίων ο μικρός αναγνώστης έχει το προνόμιο να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και να ανακαλύψει άγνωστες και πολλές φορές αθέατες στιγμές της ιστορίας που έχουν να του προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις.

“Κουρσάροι της Περιπέτειας”: 4 συναρπαστικά βιβλία δράσης με άρωμα ιστορίας

Η πρώτη γνωριμία του γιου μου με τα βιβλία της σειράς “Κουρσάροι της Περιπέτειας” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έγινε στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, όταν διάβασε με περίσσιο ενθουσιασμό την “Τρομερή διαθήκη του Τζέρεμι Χόπερτον” και την “Επιστροφή του τσάρου”.

Πρόκειται για δυο βιβλία που από το πρώτο κιόλας ξεφύλλισμα του κέντρισαν το ενδιαφέρον και του πυροδότησαν την περιέργεια να τα διαβάσει. Με την “Τρομερή διαθήκη του Τζέρεμι Χόπερτον” ακολουθώντας τα χνάρια του εξερευνητή Τζέιμς Κουκ ταξίδεψε νοερά στο 1799 με προορισμό τα κοραλλιογενή νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού και ένιωσε το δέος να ανακαλύπτεις αχαρτογράφητες περιοχές του πλανήτη. Επόμενος σταθμός του λογοτεχνικού του ταξιδιού ήταν η Σιβηρία το 1891 όπου χάρη στην “Επιστροφή του τσάρου” έμαθε την ιστορία του τσάρου Νικόλαου Β΄ της δυναστείας των Ρομανόφ, του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας.

Βασική θεματική της σειράς βιβλίων τα οποία υπογράφει η αφρόκρεμα της ιταλικής παιδικής λογοτεχνίας,  προεξάρχοντος του σπουδαίου Πιερντομένικο Μπακαλάριο (δημιουργού μεταξύ άλλων και της δημοφιλούς σειράς παιδικών βιβλίων Οδυσσέα Μουρ) , είναι ένα ταξίδι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ιδωμένο υπό το πρίσμα φανταστικών αυτοτελών αφηγήσεων που μεταφέρουν το παιδί σε σημαντικές περιόδους της ανθρωπότητας και του παγκόσμιου ιστορικού γίγνεσθαι.

Συναρπαστικές περιπέτειες, συναρπαστικοί ήρωες – Πού θα σε πάνε οι επόμενες ιστορίες;

Με το σκεπτικό ότι οι ιστορικές γνώσεις αφοµοιώνονται από τα παιδιά ευκολότερα όταν δίνονται στο πλαίσιο μιας αφήγησης, σε κάθε βιβλίο της σειράς “Κουρσάροι της Περιπέτειας” οι συγγραφείς χαρίζουν στον αναγνώστη υπέροχες περιπέτειες  που συνδυάζουν με αριστοτεχνικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα με τον μυθιστορηματικό ρεαλισμό, έχουν σασπένς και χιούμορ.

Με όχημα τα βιβλία της σειράς, οι αναγνώστες όλων των ηλικιών (γιατί οι ιστορίες είναι τόσο καλογραμμένες που διαβάζονται ευχάριστα και από τους ενήλικες) αποκτούν βασικές γνώσεις για ιστορικά γεγονότα μέσα από λογοτεχνικές αφηγήσεις, τις οποίες μπορούν σε δεύτερο χρόνο να ψάξουν περαιτέρω, ούτως ώστε να εμβαθύνουν είτε στα τεκταινόμενα είτε στις ιστορικές φυσιογνωμίες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα.

Τα δύο νέα βιβλία της σειράς μόλις κυκλοφόρησαν

Όταν μάθαμε ότι κυκλοφόρησαν τα νέα βιβλία της σειράς, “Η βασίλισσα των πειρατών” και “Φτάνουν οι αδερφοί Χουντ” σπεύσαμε να τα αποκτήσουμε από τους πρώτους.  Αυτή τη φορά, το ταξίδι στην ιστορία σταματά στο 1492 και στις Κανάριες Νήσους με πρωταγωνίστρια μια βασίλισσα πειρατίνα βγαλμένη από την πένα του Εδουάρδο Χαουρέγκι. Η πειρατική περιπέτεια ήταν η αφορμή για να γνωρίσει ο γιος μου τη δράση των κονκισταδόρων, των εξερευνητών που κατέκτησαν περιοχές ιθαγενών και τους εκμεταλλεύτηκαν ως δούλους.

Τελευταίος σταθμός της ιστορικής αφήγησης είναι το Μιζούρι το 1863 εν μέσω του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Με φόντο μια ιστορία που εξελίσσεται ενώ υπάρχει το δίπολο Βόρειοι και Νότιοι, ο γιος μου σχημάτισε μια πρώτη εικόνα για ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία και τη θεσμική εξέλιξη της υπερατλαντικής Δημοκρατίας, και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη θρυλική μορφή του Αβραάμ Λίνκολν, του 16ου προέδρου των ΗΠΑ, που αποτελεί πρόσωπο σύμβολο για το παγκόσμιο ιστορικό στερέωμα.

3 λόγοι που θα σας κάνουν να λατρέψετε τους Κουρσάρους της Περιπέτειας

  • Η ιστορία κάθε βιβλίου παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα με μεγαλύτερη ζωντάνια και συναίσθημα, χωρίς την αυστηρότητα της αμιγούς ιστορικής αφήγησης. Με άλλα λόγια το παιδί απολαμβάνει την ανάγνωση μιας συναρπαστικής περιπέτειας που ναι μεν είναι αποκύημα της φαντασίας του συγγραφέα, στην πράξη όμως έχει πολλά ιστορικά στοιχεία που έχουν αποδοθεί με μυθιστορηματικό ρεαλισμό. Η γραφή είναι ευφάνταστη, η γλώσσα οικεία, η δομή του κειμένου άρτια και ο αναγνώστης “ρουφάει” τις γνώσεις αβίαστα.

  • Αξίζει να σταθούμε στον ανατρεπτικό τρόπο με τον οποίο στήνεται και ολοκληρώνεται κάθε περιπέτεια. Με το που ανοίγει ο αναγνώστης το βιβλίο έχει μπροστά του έναν χάρτη που δείχνει με σήμανση όλες τις περιοχές στις οποίες θα εξελιχθεί η δράση της ιστορίας που θα διαβάσει. Αμέσως μετά το τέλος της αφήγησης, υπάρχει μια ειδική ενότητα όπου ο συγγραφέας δίνει σε σύντομες επεξηγηματικές παραγράφους πληροφορίες για ιστορικά πρόσωπα, περιοχές ή όρους που δεν είναι γνωστοί στα παιδιά. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα λήμματα “Υπερσιβηρικός”, “Αυγά Φαμπερζέ”, “Κονκισταδόρες”, “Γεωγραφικό Μήκος”. Και οι πρωτοτυπίες δεν σταματούν εδώ,  καθώς αμέσως μετά τη στήλη “Μάθε περισσότερα”, ο επιμελητής της σειράς, ο δημοφιλής Μπακαλάριο, με ένα σύντομο κείμενο περιγράφει με χιουμοριστικό τρόπο και με αρκετές δόσεις αυτοναφορικότητας πώς επιλέχθηκε το ιστορικό πλαίσιο της εκάστοτε ιστορίας.

  • Η σειρά προσφέρεται για ανάγνωση τόσο από κορίτσια όσο και από αγόρια. Σε μια εποχή που θέλουμε να ανατρέψουμε τα έμφυλα στερεότυπα, τα βιβλία της σειράς αποδεικνύουν ότι σε καμιά περίπτωση οι κουρσάροι, δεν είναι αποκλειστικά γένους αρσενικού. Οι δε εκδόσεις Μεταίχμιο στέλνουν δυνατά το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν “μπλε βιβλία” και “ροζ βιβλία”, μονάχα υπέροχες παιδικές ιστορίες που περιμένουν τους αναγνώστες να τις διαβάσουν και να τις αγαπήσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο!

Το trailer των βιβλίων θα σας καθηλώσει!

Αφιερώστε λίγα μόλις λεπτά και παρακολουθήστε το εξαιρετικό trailer των δύο πρώτων βιβλίων που μας καλούν να ακολουθήσουμε τους κουρσάρους σε διαφορετικές εποχές και να ανακαλύψουμε μαζί τους άγνωστους προορισμούς.