Κοζάνη: “Αναβιώνει” ο τραγικός θάνατος του 5χρονου Στάθη που κατασπαραξαν ροτβάιλερ

Κοζάνη: “Αναβιώνει” ο τραγικός θάνατος του 5χρονου Στάθη που κατασπαραξαν ροτβάιλερ

Εκδικάζεται σήμερα, Τρίτη, στο Εφετείο, σε δεύτερο βαθμό, η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα το 2016, όταν ο 5χρονος Στάθης είχε τραυματιστεί θανάσιμα από επίθεση σκυλιών ροτβάιλερ, σε χωριό της Κοζάνης.

Πρωτόδικα, τον Σεπτέμβριο του 2021, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, κρίνοντας ενόχους τους δύο ιδιοκτήτες των σκυλιών, τους είχε επιβάλλει ποινή πέντε ετών στον καθένα, εξαγοράσιμη προς 20 ευρώ την ημέρα για τον ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ και τη σύζυγό του ενώ υποχρεώνει τους δύο καταδικασθέντες να καταβάλλουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ως χρηματική εγγύηση το ποσό των 10.000 ευρώ έκαστος,  γεγονός που εξόργισε το κόσμο που ζητούσε παραδειγματική τιμωρία για τον τραγικό χαμό του 5χρονου παιδιού.

Στην απόφαση του δικαστηρίου περιλαμβάνονται περιοριστικοί όροι, όπως η εμφάνιση τους δύο φορές την εβδομάδα στον Αστυνομικό τμήμα, την απαγόρευση εξόδου από την χώρα και να μην έχουν στην κατοχή τους ζώο συντροφιάς.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΣΑΝ «ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ»

Πολλοί θεωρούν αδιανόητο το γεγονός ότι τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και η σύζυγός του, μπορούν με 36.500 ευρώ ο καθένας να εξαγοράσουν την ποινή τους και να κυκλοφορούν ελεύθεροι, παρά τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο μικρός Στάθης από τη δική τους εγκληματική αμέλεια. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης των σκυλιών κατηγόρησε τους χειρισμούς του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για τον θάνατο του αγοριού και τόνισε πως η οικονομική δυνατότητα εκείνου και της συζύγου του, δεν τους επιτρέπουν να πληρώσουν τη χρηματική εγγύηση των 10.000 ευρώ έκαστος ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΙΣ

«Πρώτη φόρα βλέπω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση που βγήκε σήμερα. Δεν είναι τόσο η ποινή που επέβαλαν αλλά τόσο ο τρόπος τον οποίον χρησιμοποίησαν μέσα στο δικαστήριο για να επιβάλουν αυτή την ποινή.

Είναι εντελώς απαράδεκτο για την ελληνική δικαιοσύνη να έχει τέτοιους δικαστικούς λειτουργούς. Θα δικαιωθούμε στην έφεση γιατί τα λάθη του νοσοκομείου Κοζάνης ήταν εγκληματικά.

Δεν είναι δυνατόν να παρακάμπεται η γνωμάτευση ενός εξέχοντα επιστήμονα, του Ματθαίου Τσούγκα, και να λαμβάνεται υπόψιν μία ατελής υποτιθέμενη γνωμάτευση του διευθυντή της χειρουργικής του Μαμάτσειου νοσοκομείου.

Τα μόνα έσοδα που έχω είναι η σύνταξή μου που ανέρχεται στα 1.250 ευρώ, ενώ η σύζυγός μου παίρνει 400 ευρώ. Το σπίτι μας είναι υπερχρεωμένο», ανέφερε, εξερχόμενος από το Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης.

Εξοργιστική ήταν, ωστόσο, η απολογία της συζύγου του ιδιοκτήτη των σκυλιών, η οποία στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο:

«Το παιδί όταν το πήρα στα χέρια μου είχε ένα πρόσωπο καθαρό, ένα δάγκωμα είχε στο λαιμό και η γνάθος ήταν άθικτη, καθώς και μια γρατζουνιά στο μάτι» και συνέχισε λέγοντας πως λυπάται πολύ που χάθηκε ένα παιδί αθώο, «που δεν είχε μια μάνα σωστή να το φροντίζει!».

«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΩΜΑΤΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΘΥΜΙΖΑΝ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο χειρουργός του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης Μιχάλης Δουλγεράκης, ο οποίος αντιμετώπισε πρώτος το περιστατικό, κατέθεσε πως «είναι γελοίος όποιος λέει ότι το παιδί θα μπορούσε να περπατήσει ή να κλάψει στην κατάσταση που ήταν», προσθέτοντας

«το παιδί ήταν σε κωματώδη κατάσταση, σχεδόν ημιθανές, με δυσκολία στην αναπνοή, απροσδιόριστο καρδιακό σφυγμό… βρισκόταν σε βαρύτατο σοκ. Αμέσως ξεκίνησε η ανάνηψη με όλα τα πρωτόκολλα στη βασική υποστήριξη ζωής, δίνοντας προτεραιότητα στον αεραγωγό, δηλαδή στην αναπνοή»

Ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά λεπτομέρειες της κατάστσης, τονίζοντας πως «εξ αρχής θεωρήθηκε δύσκολη έως αδύνατη η διασωλήνωση, λόγω της βαρύτατης κάκωσης στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα και αποφασίστηκε η τραχειοτομία. Αυτό διήρκησε περίπου 15’… κατά τη διάρκεια και αφού είχε γίνει η τραχειοτομία υπέστη το παιδί καρδιακή ανακοπή.

Στο τέλος έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά δυστυχώς το παιδί κατέληξε, μετά από τεταμένες κακώσεις στο στόμα και το κρανίο, με βλάβες ζωτικής σημασίας μη αναστρέψιμες..

Τα ζωτικά όργανα είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, η έσω και η έξω σφαγίτιδα είχαν υποστεί μερική ρήξη. Αν υπήρχε ένας γιατρός στο σημείο που δέχθηκε την επίθεση, θα μπορούσε να κλείσει τα τραύματα ώστε να σταματήσει την αιμορραγία….

Τα τραύματα του παιδιού θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση, όλοι σοκαριστήκαμε αλλά δεν φοβηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό…όμως είμαστε άνθρωποι και γονείς και το όλο θέαμα ήταν συγκλονιστικό».

TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Ο τραγικός θάνατος του 5χρονου Στάθη που σημάδεψε την Κυριακή του Πάσχα του 2016, από την φονική επίθεση που δέχθηκε απο ροτβάιλερ σπιτιού στο οποίο βρισκόταν οικογενειακώς για τις γιορτές συγκλόνισε το πανελλήνιο. Το παιδάκι βρισκόταν, μαζί με τη μητέρα του, στο σπίτι του ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ και γιόρταζαν, μαζί και με άλλα άτομα, τo Πάσχα.

Εντελώς ξαφνικά, τα δυο σκυλιά ροτβάιλερ έριξαν την περίφραξη του χώρου στον οποίο ήταν κλεισμένα και επιτέθηκαν στον 5χρονο, με ιδιαίτερη μανία, καταφέροντάς του δεκάδες δαγκώματα σε ολόκληρο το κορμί του.

ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ 5ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΑΘΗ: «ΟΛΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΗ ΛΕΠΤΟ»

«Ήταν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το παιδί μου. Προσπαθούσαμε να του σώσουμε τη ζωή, αλλά αυτά συνέχιζαν να το δαγκώνουν» λέει  η μητέρα του Αγάπη Κόμη.

Όλα συνέβησαν μέσα σε ενάμιση λεπτό. Άκουσα φωνές και βγήκα έξω και είδα δύο σκυλιά να βρίσκονται πάνω από το παιδί, να το έχουν αρπάξει και να προσπαθεί ο ιδιοκτήτης και ο σύντροφός μου να το απελευθερώσουν“. Αυτά φέρεται να κατέθεσε η μητέρα στον ανακριτή, σύμφωνα με το δικηγόρο της.

Όπως υποστήριξε η μητέρα στην κατάθεσή της, το παιδί της δεν θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα του υπογείου, καθώς ήταν μικρόσωμο και όχι τόσο δυνατό. Η ίδια το δικαιολόγησε αυτό και από την απόσταση από το μέρος όπου φυλάσσονταν τα ζώα και το σημείο της επίθεσης. Η μητέρα έχει την υποψία ότι τα σκυλιά βγήκαν κάποια στιγμή από το χώρο όπου βρίσκονταν μετά την επίσκεψη ενήλικα, ο οποίος δεν έκλεισε σωστά την πόρτα τους.

Ουδέποτε ο άτυχος Στάθης είχε επαφή με τα σκυλιά. Απελευθερώθηκαν είτε από χέρι ενηλίκου είτε βρήκαν κάποιο πέρασμα αν και το δεύτερο δεν το θεωρώ πιθανό” είπε ο δικηγόρος της μητέρας του Στάθη.

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα γρίπης ενός 14χρονου έκρυβαν σπάνιο νόσημα – Ο Γολγοθάς της διάγνωσης και ο ακρωτηριασμός σε χέρια και πόδια

Κανείς δεν ξέχασε την 14χρονη Χριστίνα που σκοτώθηκε σε τροχαίο – Η εκδήλωση στη μνήμη της για να μην χαθούν άλλες ζωές

Υπ. Παιδείας: Σχετικά με τους υποψηφίους πανελλαδικών εξετάσεων 2023 περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών