Κρούσματα στα σχολεία: Ανησυχητική η διασπορά – Tα 2 μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για να μην μπει λουκέτο

Κρούσματα στα σχολεία: Ανησυχητική η διασπορά - Tα 2 μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για να μην μπει λουκέτο

Κρούσματα στα σχολεία: Ανησυχητική η διασπορά – Tα 2 μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για να μην μπει λουκέτο

Σε αναβρασμό βρίσκονται γονείς και μαθητές υπό το βάρος της έντονης φημολογίας ότι επίκειται καθολικό κλείσιμο των σχολείων σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς των κρουσμάτων που καταγράφεται στις σχολικές μονάδες.

Η ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η Νίκη Κεραμέως  με σημερινές της δηλώσεις διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία  ξεκαθαρίζοντας ότι “Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων. Πολλές ευχαριστίες στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων. Κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%

Ανησυχία για τα κρούσματα στα σχολεία

Παιδίατρος για κλείσιμο των σχολείων: "Πάλι οι μαθητές θα πληρώσουν τη νύφη;"

Έντονη ανησυχία προκαλεί η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται κυρίως σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της χώρας.

Παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων εντούτοις μόλις 10 τμήματα σχολείων έχουν αναστείλει τη δια ζώσης διδασκαλία καθώς το μέτρο των “50+1” μαθητών που νοσούν για να κλείσει τμήμα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να κλείνουν εύκολα τάξεις.

“Επικίνδυνο το πρωτόκολλο του 50%+1 για το κλείσιμο των σχολείων”

Όπως δηλώνει στο Ιnfokids.gr η Έλενα, μητέρα δύο παιδιών που φοιτούν σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό “Το μέτρο των “50+1” μαθητών για να κλείσει η τάξη είναι εντελώς προβληματικό. Δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει ένα τμήμα αυτό το ποσοστό. Δεν είναι σωστή αυτή η απόφαση είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό 50+1 και όταν φτάσουμε σε αυτό σημαίνει ότι η διασπορά στην τάξη έχει χτυπήσει “κόκκινο”».

Γονείς δεν κάνουν τα self test και δηλώνουν ψευδώς στοιχεία στην πλατφόρμα edupass.gov.gr

Self-test εδώ, self-test εκεί… πού είναι το self-test;

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι γονείς που μας καταγγέλλουν ότι τα κρούσματα στα σχολεία ίσως είναι περισσότερα από όσα δηλώνονται, καθώς πολλοί γονείς  δηλώνουν τα αποτελέσματα χωρίς καν τη διενέργεια των απαραίτητων self test. Μια τέτοια πρακτική προκαλεί ντόμινο κρουσμάτων αλλά και μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά. Το πρόβλημα περιπλέκεται όταν νοσούν και εκπαιδευτικοί που κάνουν μάθημα σε πολλές τάξεις.

Όπως καταγγέλουν στο Ιnfokids.gr σε Δημοτικό της Πάτρας νοσούσε δασκάλα χωρίς το σχολείο να τους ενημερώσει.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων από φόβο μήπως νοσήσουν και τα ίδια.

Υπό αναθεώρηση το 50+1 για το κλείσιμο τμήματος;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιnfokids.gr, κλείσιμο σχολείων θα υπάρξει μόνο αν δούμε τεράστια έξαρση της πανδημίας και το υποδείξουν οι ειδικοί, ενώ πριν φτάσουμε σε αυτήν την απόφαση, θα έχει προηγηθεί αλλαγή στο πρωτόκολλο «50% συν ένα» για να κλείσει η τάξη λόγω κρουσμάτων.

Τι λένε οι ειδικοί για την επιδημιολογική εικόνα των σχολείων

Στον αντίποδα της ανησυχίας των γονιών βρίσκεται η Επιτροπή των Ειδικών που κάνει λόγο για ελεγχόμενη κατάσταση στις σχολικές μονάδες. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα, η καθ. Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι  «Δεν υπάρχει σημαντική ενδοσχολική μετάδοση, εκτός από τις επιβαρυμένες περιοχές», υπογραμμίζοντας τη σημασία του εντατικού testing.
Aυτές είναι οι νέες τάξεις που έκλεισαν λόγω κρουσμάτων - Η λίστα του Υπ. Παιδείας

«Κρατήστε τα σχολεία ανοιχτά» ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μάλιστα η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην Οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  «Κρατήστε τα σχολεία ανοιχτά» γεγονός που αποτελεί βασικό κίνητρο στο να μην προχωρήσουμε και τη φετινή χρονιά σε καθολική αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας, αντιθέτως να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για μείωση της ενδοσχολικής διασποράς. 

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κρούει το καμπανάκι για τα κρούσματα στα σχολεία

Μοσχάτο: “Με παρεξήγησαν” λέει ο καθηγητής που παρενόχλησε 12χρονη μαθήτρια

Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικίνης, αναφέρθηκε στη σεναριολογία για το κλείσιμο των σχολείων τονίζοντας πως μια τέτοια πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Γιατί να κλείσουν οριζόντια 14.000 τμήματα σε όλη τη χώρα όταν μόλις 10 εξ αυτών έχουν βάλει λουκέτο λόγω κρουσμάτων; Σε τι θα βοηθήσει μια τέτοια πρακτική;

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στα σχολεία ανά την επικράτεια τόνισε πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα στους μαθητές και ιδιαιτέρως σε αυτού του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου.

Μάλιστα όπως ανέφερε τα αυξημένα κρούσματα προκύπτουν και από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας.

Με την κίνηση αυτή, φτάσαμε να υπάρχουν αίθουσες που στοιβάζονται μέχρι και 28(!) μαθητές οπότε αναπόφευκτα η διασπορά να ευνοείται αλλά το μέτρο των “50+1” μαθητών να φρενάρει το λουκέτο της τάξης.

Βουλή: Κόντρα Μακρή – Φίλη για τα κρούσματα στα σχολεία και τους μαθητές που "στριμώχνονται" στις τάξεις

Tα 2 μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για να μην μπει λουκέτο

Μάλιστα, ο κ. Κικίνης τόνισε πως το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και να λάβει δραστικά μέτρα αν δεν θέλουμε και τη φετινή χρονιά να μπει λουκέτο στα σχολεία λόγω πανδημίας.

Όπως ανέφερε αρκεί να παρθούν 2 μέτρα που κρίνονται άμεσης αποτελεσματικότητας και η διασπορά στα σχολεία θα περιοριστεί σημαντικά.

Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά αφορούν την επέκταση της διενέργειας υποχρεωτικού self test 2 φορές την εβδομάδα και στους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και την ανάκληση της συγχώνευσης τμημάτων.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποινή φυλάκισης σε καθηγητή Αγγλικών που αποπειράθηκε να ασελγήσει σε 13χρονο μαθητή

Η απάντηση της Νίκης Κεραμέως στις φήμες για προσεχές κλείσιμο των σχολείων

Έπειτα από 85 ημέρες στο νοσοκομείο με Covid-19 αυτή η μαμά παίρνει για πρώτη φορά αγκαλιά το μωρό της!

 

Ροή Ειδήσεων