Ξέρετε ότι και στην Αρχαία Ελλάδα, τα παιδιά φορούσαν Μαρτάκι; Ας γνωρίσουμε την κρόκη (video)

Ξέρετε ότι και στην Αρχαία Ελλάδα, τα παιδιά φορούσαν Μαρτάκι; Ας γνωρίσουμε την κρόκη (video)

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του Μαρτίου και η λαϊκή παράδοση μας καλεί να φορέσουμε μικροί και μεγάλοι στο χέρι  το βραχιολάκι με την κόκκινη και λευκή κλωστή, το γνωστό σε όλους Μαρτάκι, που μας προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.

Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα και το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή σύμφωνα με άλλο έθιμο το καίνε.

Ας γνωρίσουμε την κρόκη, το αρχαιοελληνικό Μαρτάκι

Μαρτάκι φορούσαν και τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα αλλά τότε ονομάζοταν κρόκη. Στη σελίδα της Ελληνικής Αγωγής είδαμε το υπέροχο video που μαθαίνουμε περισσότερα για αυτό το έθιμο αλλά και για τη σημασία του.

Η Ελληνική Αγωγή  δίνει σε παιδιά σχολικής ηλικίας τη δυνατότητα ουσιαστικής επαφής με την γλώσσα των προγόνων. Τα παιδιά του δημοτικού δημιουργούν διαλόγους στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ ξεκινούν ετυμολογία και συνδυασμό προφορικού και γραπτού λόγου. Οι έφηβοι διδάσκονται φιλοσοφικά κείμενα πάντοτε στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ καλύπτονται τα κενά που αφήνει συχνά η σχολική εκπαίδευση στην διδασκαλία της γλώσσας. Σε όλα τα επίπεδα, τα παιδιά διδάσκονται την Ιστορία και την Ελληνική Παράδοση.

Ο Ίων και η Γλαύκη στο video που ακολουθεί μας δείχνουν πώς να φτιάξουμε παρέα με τα πιτσιρίκια μας την κρόκη και συνάμα μας μυούν στην μαγεία των αρχαίων ελληνικών.

 

Τα Aρχαία Ελληνικά γίνονται παιχνίδι για τα μικρά παιδιά

Αρχαία Ελληνικά: Το πολύτιμο εκπαιδευτικό δώρο που αξίζει να δώσεις στα παιδιά σου

Αν θέλετε και το δικό σας νηπιάκι (3-5 ετών) να μυηθεί στη μαγεία των αρχαίων Ελληνικών τότε αξίζει να το γράψετε στο τμήμα Αγωγής Νηπίων της Ελληνικής Αγωγής.

Οι λιλιπούτειοι μαθητές έρχονται σε επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσα από την εκμάθηση των μύθων του Αισώπου και την δραματοποίησή τους. Ανακαλύπτουν την προέλευση και την ετυμολογία των λέξεων και πλάθουν μόνα τους παράγωγες. Κυρίως, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να συνδιαλέγονται και να αποκομίζουν χρήσιμα διδάγματα και συμβουλές. Παράλληλα, διδάσκονται την ιστορία μας μέσα από ελληνικά ήθη και έθιμα.

Η “Αγωγή Νηπίων” αποτελεί αναμφίβολα μια απλή, ευχάριστη και πρωτότυπη μέθοδο ώστε τα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις ατραπούς της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και να προσεγγίσουν την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Λ. Κηφισίας 125, Αθήνα

210.5221314

[email protected]

Ellinikiagogi.gr

 

Ροή Ειδήσεων