Λοιμωξιολόγος Αθ. Σκουτέλης: “Συνιστάται οι έγκυοι και μέλλουσες μανούλες να μην κάνουν το Astra Zeneca”

Λοιμωξιολόγος Αθ. Σκουτέλης: “Συνιστάται οι έγκυοι και μέλλουσες μανούλες να μην κάνουν το Astra Zeneca”

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα εμβολιασμών κατά του Covid-19, για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας -και δη γυναικών- έχει προβληματιστεί, από όλες τις φήμες που ακούγονται, για το κατά πόσο θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Απάντηση σε αυτό έδωσε σήμερα το πρωί, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία-Ώρα MEGA” ο Αθανάσιος Σκουτέλης, παθολόγος λοιμωξιολόγος: «η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη, αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες.»

Συνιστάται, λοιπόν, λέει ο γιατρός, οι γυναίκες αυτές να εμβολιάζονται με σκευάσματα που χρησιμοποιούν mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna.

Επισημαίνει, βέβαια, ότι «διογκώσαμε πολύ τις παθογένειες που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca», και δε θα έπρεπε καθώς τα οφέλη του είναι συγκριτικά περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Σχετικά με του εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 30 – 39 που ήρθε πριν από τους 40 – 49, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι έγινε για «καθαρά επιχειρησιακούς λόγους».

Τέλος αναφερόμενος στην ινδική μετάλλαξη, ο λοιμωξιολόγος τονίζρι, ότι επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα στη χώρα μας, όμως «δεν ξέρουμε τίποτα μέχρι στιγμής» για την ινδική μετάλλαξη, πέρα από το γεγονός ότι «πιθανώς να έχει κάποια επίπτωση στην αυξημένη μεταδοτικότητα».

Γι’αυτό, τόνισε, θα πρέπει να γίνει πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς δεν ξέρουμε ακόμη αν το εμβόλιο είναι επαρκές για αυτήν τη μετάλλαξη.

Και κατέληξε: «Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα αυτήν την στιγμή. Το πρόβλημα είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού», καθώς ακόμη είμαστε «εν μέσω πολέμου».