«Μα του το έχω πει τόσες φορές και δε με ακούει»: Τι λέει η ειδικός για την «ανυπακοή» των μικρών παιδιών;

ανυπακοή

«Μα του το έχω πει τόσες φορές και δε με ακούει»: Τι λέει η ειδικός για την «ανυπακοή» των μικρών παιδιών;

Όταν αρχίζουν τα παιδιά και μιλάνε, θεωρούμε ξαφνικά ότι έχουμε απέναντί μας έναν μικρό ενήλικα.

Στην καθημερινή μας ζωή, πολλές φορές βρισκόμαστε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα στα παιδιά μας, περιμένοντας ότι θα μας ακούσουν και θα καταλάβουν αυτά που τους λέμε. Ωστόσο, συχνά αισθανόμαστε απογοητευμένοι όταν η ανταπόκρισή τους δεν είναι αυτή που περιμένουμε. Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί: «Μα του το έχω πει τόσες φορές και δε με ακούει, δεν με καταλαβαίνει…».

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις αναπτυξιακές φάσεις των παιδιών μας για να μπορούμε να προσαρμόζουμε τις προσδοκίες μας. Αναλογιστείτε: Θα απαιτούσατε από ένα παιδί έξι μηνών να σηκωθεί και να περπατήσει επειδή «του το έχετε δείξει τόσες πολλές φορές»; Φυσικά και όχι. Γνωρίζουμε ότι σε αυτή την ηλικία, ένα παιδί δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμο για τέτοια επιτεύγματα. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες συμπεριφορές και δεξιότητες. Όταν τα παιδιά αρχίζουν να μιλάνε, συχνά ξεχνάμε ότι δεν είναι μικροί ενήλικες και ότι οι αναπτυξιακές τους δυνατότητες δεν συμβαδίζουν πάντα με τις προσδοκίες μας.

Δείτε τι λέει για αυτό, στην παρακάτω ανάρτησή της, η ψυχοπαιδαγωγός Ευτυχία Βαρσαμή.

Η ανάρτηση:

Μα του το έχω πει τόσες φορές και δε με ακούει, δεν με καταλαβαίνει…

Είναι σημαντικό να γνωρίζω τις αναπτυξιακές φάσεις!
Δες ένα αστείο παράδειγμα και άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου!

Εσύ τι λες πολλές φορές στο παιδί σου και δε σε ακούει;

«Θα απαιτούσατε από ένα παιδί έξι μηνών να σηκωθεί και να περπατήσει γιατί «του το έχετε δείξει τόσες πολλές φορές;». Όχι. Γιατί; Γιατί για τα κινητικά είμαστε λίγο ενημερωμένοι και ξέρουμε ότι σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί ένα παιδί να σηκωθεί και να περπατήσει. Δεν το απαιτούμε. Δεν έχουμε την προσδοκία. Όταν αρχίζουν τα παιδιά όμως και μιλάνε, δυόμιση, τριών, τεσσάρων χρονών θεωρούμε ξαφνικά ότι έχουμε απέναντί μας έναν μικρό ενήλικα ή ότι επειδή το είπαμε δέκα φορές θα το κάνει; Το έχει καταλάβει; Το έχει κατανοήσει; Αναπτυξιακά είναι έτοιμο για αυτό που του λέω; Σκεφτείτε το γιατί πολλές φορές ζητάμε από τα παιδιά πράγματα αντίθετα από την αναπτυξιακή τους ηλικία».

Διαβάστε επίσης:

«Όχι, δεν ακούω αυτό που μου λες»: Γιατί το παιδί «δεν ακούει με τίποτα»;

“Τα παιδιά δεν είναι ανυπάκουα”: Μια άβολη διαπίστωση που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι γονείς

«Γιατί δεν με ακούει το παιδί μου;»: Μην απελπίζεστε, ακούστε το εσείς και… αλλάξτε

Ροή Ειδήσεων