Μαμά, βούλωσαν τα αυτιά μου από τις βουτιές….. – Έτσι θα ανακουφίσετε το παιδί που υποφέρει

Μαμά, βούλωσαν τα αυτιά μου από τις βουτιές….. – Έτσι θα ανακουφίσετε το παιδί που υποφέρει

Πήγατε στη θάλασσα και τα παιδιά δεν σταμάτησαν λεπτό να κάνουν βουτιές και μακροβούτια για να χορτάσουν τα καταγάλανα νερά. Τι κι αν εσείς επίμονα τους φωνάζετε να σταματήσουν επιτέλους τις βουτιές γιατί θα τους βουλώσουν τα αυτιά; Εκείνα αρνούνταν πεισματικά να σας ακούσουν και επέμεναν να συνεχίσουν τον διαγωνισμό αντοχής κάτω από το νερό.

Τι γίνεται όμως όταν τα αυτιά των παιδιών βούλωσαν και πονάνε;

Μην πανικοβάλλεστε είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό καθώς το αυτί είναι μια ευαίσθητη περιοχή . 

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως σε μια τέτοια περίπτωση;

  • Αν βουλώσει το αυτί  καλό θα είναι τις επόμενες ημέρες  το παιδί να αποφύγει να βουτήξει στο νερό με το κεφάλι, ώστε να μην επιδεινωθεί το βούλωμα.

Όσο και να κουνάει το κεφάλι , θα έχει φυσιολογικά την αίσθηση ότι ένα ξένο σώμα βρίσκεται μέσα στο αυτί του. Όταν μπει στο νερό καλό θα είναι  να φράξει το αυτί με ένα βαμβάκι που το έχουμε εμποτίσει σε βαζελίνη, και δεν θα επιτρέψει στο νερό να εισέλθει στον ακουστικό πόρο.

  • Επειδή μπορεί να έχει δημιουργηθεί κάποια φλεγμονή, δεν θα πρέπει να βάλουμε μέσα στο αυτί του παιδιού μπατονέτες για να τραβήξουν το νερό.

 

  • Εάν γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το τύμπανο μας (πχ. Ρήξη) τότε μπορούμε να στάξουμε μέσα στο αυτί λίγες σταγόνες λευκό οινόπνευμα. Το λευκό οινόπνευμα, μπορεί να απορροφά την υγρασία. Το οινόπνευμα επίσης, σε περίπτωση που ο πόνος/βούλωμα προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα την συρρικνώσει. Θα μας ανακουφίσει.

 

  • Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε ελαιόλαδο  και αυτό γιατί αν η ενόχληση προέρχεται από την κυψελίδα που έχει φουσκώσει, με το λάδι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση θα γίνει πιο έντονη.

 

  • Υπάρχει και περίπτωση το παιδί να έχει πάθει “εξωτερική ωτίτιδα”

Όταν το νερό μπαίνει στο αυτί μπορεί να μεταφέρει μικρόβια ή μύκητες. Συνήθως βγαίνει αμέσως μόνο του, το αυτί στεγνώνει και έτσι τα μικρόβια και οι μύκητες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Μερικές φορές όμως το νερό παραμένει στο αυτί και δεν μπορεί να βγει. Τότε τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και μπορεί να κάνουν φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού.

Τότε το κανάλι του αυτιού πρήζεται, εμφανίζεται φαγούρα, έντονος πόνος και στο ελαφρύ άγγιγμα και συνήθως  τρέχει από μέσα ένα γαλακτώδες υγρό.  Στην περίπτωση αυτή το παιδί πρέπει να επισκεφθεί αμέσως  ΩΡΛ, για να του χορηγηθεί θεραπεία (αντιβίωση) και εάν είναι δυνατόν να το καθαρίσει.

Προσοχή στα αυτιά  λοιπόν και καλές…βουτιές.

 

Διαβάστε επίσης:

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε η 16χρονη Αθηνά Τάμτα από την Νέα Σμύρνη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα δώσει το όνομα του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη στο 16ο Λύκειο

Κηδεία Σμηναγού Χρήστου Μουλά: Τραγική φιγούρα η σύζυγός του που διανύει τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης