Μαμάδες, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι πολύ επιθετικός και η έγκαιρη διάγνωση μειώνει την πιθανότητα υποτροπής

Μαμάδες, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι πολύ επιθετικός και η έγκαιρη διάγνωση μειώνει την πιθανότητα υποτροπής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο Μαστού που τιμάται στις 3 Μαρτίου, η Gilead ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον συγκεκριμένο υπότυπο καρκίνου.

Η πρόκληση του Τριπλά Αρνητικού Καρκίνου Του Μαστού

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία και υπολογίζεται πως αφορά ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Απαντάται πιο συχνά σε νεαρές γυναίκες, έχει επιθετική κλινική συμπεριφορά, σχετίζεται με δυσμενή πρόγνωση, απαιτεί ειδική θεραπευτική προσέγγιση και εμφανίζει αυξημένη συσχέτιση με συγκεκριμένες κληρονομούμενες γονιδιακές μεταλλάξεις ιδίως του γονιδίου BRCA1.

Ονομάστηκε τριπλά αρνητικός γιατί αφορά όγκους του μαστού που δεν εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης αλλά ούτε και την ογκοπρωτεΐνη HER2. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε τους όγκους αυτούς ούτε με ορμονική θεραπεία αλλά ούτε και με τα σύγχρονα anti -HER2 φάρμακα.

Όπως και οι άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με συνδυασμό θεραπευτικών χειρισμών όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και τα καινοτόμα φάρμακα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια με την έγκριση στοχευμένων θεραπειών και για αυτό το νεόπλασμα, η χημειοθεραπεία δεν είναι πια η μόνη θεραπευτική επιλογή. Σαν αποτέλεσμα, έχει αυξηθεί η επιβίωση των ασθενών ενώ διατηρούν καλύτερη ποιότητα ζωής αφού είναι διαθέσιμες καλύτερα ανεκτές θεραπείες.

Μια πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών

Με κεντρικό μήνυμα «Σύμβολό μας, η Δύναμή μας» η Gilead στοχεύει να βοηθήσει όλους μας να κατανοήσουμε πως ο Τριπλά Αρνητικός Καρκίνου του Μαστού διαφέρει και απαιτεί εξειδικευμένη και έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών.

Με την πρωτοβουλία της η Gilead επιδιώκει να κάνει πιο διακριτό τον συγκεκριμένο υπότυπο, μέσω της πρόσκλησης που απευθύνει για ενημέρωση και προληπτικό έλεγχο με τελικό στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Την καμπάνια «Σύμβολό μας, η Δύναμή μας» της Gilead, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), υποστηρίζουν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι.

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων