Μια ποδολόγος εξηγεί γιατί δεν πρέπει να φοράμε συνεχώς παντόφλες μέσα στο σπίτι εμείς και τα παιδιά

Μια ποδολόγος εξηγεί γιατί δεν πρέπει να φοράμε συνεχώς παντόφλες μέσα στο σπίτι εμείς και τα παιδιά

Αν ανήκουμε στην πλειοψηφία των πολιτών που μένουν σπίτι εδώ και δύο περίπου μήνες, το πιθανότερο είναι, ότι τόσο εμείς όσο και τα παιδιά κοντεύουμε να ξεχάσουμε τι σημαίνει παπούτσι…

Οι παντόφλες έχουν γίνει ένα με το πόδι μας, από το πρωί έως το βράδυ, ενώ τα παιδιά προτιμούν να τρέχουν μέσα στο σπίτι ξυπόλυτα, όσο κι αν εμείς τα παροτρύνουμε να φορέσουν τις δικές τους παντόφλες.

Μιλήσαμε με την ποδολόγο κ. Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία μας εξήγησε γιατί θα έπρεπε ακόμα και μέσα στο σπίτι να φοράμε παπούτσια ή έστω ανατομικές παντόφλες.

Τα παιδιά «ξεχνούν» να φορέσουν παντόφλες –πειράζει;

«Τα παιδιά μας προτιμούν να περπατούν ξυπόλυτα μέσα στο σπίτι και είναι λογικό. Αν παίζουν ένα κινητικό παιχνίδι το μόνο σίγουρο είναι, ότι οι παντόφλες τα ενοχλούν και τα καθυστερούν. Οπότε αναπόφευκτα θα τις βγάλουν. Και ενστικτωδώς, όμως, τις απορρίπτουν γιατί καταλαβαίνουν ότι θα τους προκαλέσει και κάποιο ατύχημα, πράγμα καθόλου απίθανο στο κρυφτό ή το κυνηγητό.

Οι περισσότερες παιδικές παντόφλες που επιλέγουμε για τα παιδιά μας δεν είναι ανατομικές. Οι περισσότεροι γονείς, ενδιαφερόμαστε περισσότερο να είναι ζεστά τα ποδαράκια τους, με αποτέλεσμα να τις επιλέγουμε πιο… χουχουλιάρικες, όμως όχι με σωστούς πάτους.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα, όσο χρησιμοποιούμε παντόφλες για ολιγόωρες μετακινήσεις μέσα στο σπίτι, λίγο πριν την ανάπαυση. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι πρόκειται για ένα υπόδημα, το οποίο «σέρνουμε» σε κάθε μας βήμα, αφού δεν «αγκαλιάζει» το πόδι μας και σύντομα θα μας κουράσει» λέει η κ. Παπαδοπούλου, εξηγώντας, ότι τελικά ίσως να μην είναι πρόβλημα που τα παιδιά δεν φορούν παντόφλες μέσα στο σπίτι, ειδικά δεδομένου, ότι αυτές δεν είναι ανατομικές.

Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να περπατούν ξυπόλητα; «Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι το να περπατάμε ξυπόλυτοι συμβάλλει θετικά στην ενεργειακή γείωση με τα μαγνητικά πεδία και την εσωτερική ελευθερία που οδηγεί σε ψυχική ισορροπία. Προσωπικά πιστεύω, ότι η επιλογή αυτή δεν είναι η καλύτερη για τις αρθρώσεις των ποδιών μας. Στην περίπτωση των παιδιών, σίγουρα είναι ασφαλέστερο όταν τρέχουν και παίζουν, συνολικά, όμως, το να περπατούν αποκλειστικά ξυπόλυτα μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε προβλήματα στις αρθρώσεις, λόγω της πίεσης που ασκείται από το έδαφος στο πέλμα» λέει η ειδικός.

Εξηγεί δε, ότι η σωστή στήριξη του πέλματος έχει άμεση σχέση με την βιο-μηχανική λειτουργία των γονάτων, των ισχίων και της μέσης. Πρόκειται για τη βάση μας, η οποία αν και μικρή, αν είναι σωστά καταμερισμένη μας δίνει ένα σωστό στήσιμο στον κορμό, ενώ βοηθάει τις αρθρώσεις μας να «κουμπώνουν» σωστά και να μην φθείρονται.

Φυσικά, μια επίσκεψη στον ποδολόγο για πελματογράφημα θα δώσει απάντηση στο αν έχουμε ένα ανατομικά σωστό πέλμα και αν κινδυνεύουμε από μελλοντικά προβλήματα στις αρθρώσεις: «Στον Κέντρο Ποδολογίας μας επισκέπτονται πολύ συχνά γονείς με τα παιδιά τους, προκειμένου να ελέγξουν το πέλμα τους και μέσα από την εξέταση να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται υποστήριξη που θα τα προφυλάξει από προβλήματα στο μάλλον».

Γιατί να μην προτιμάμε τις παντόφλες για πολλές ώρες μέσα στο σπίτι

Είναι γεγονός πως δεν είμαι μόνο τα παιδιά, αλλά και εμείς, οι ενήλικες που συχνά κουραζόμαστε να φοράμε διαρκώς παντόφλες μέσα στο σπίτι. Όπως λέει και η κ. Παπαδοπούλου:

Δεν θα πρέπει να τις προτιμάμε για πολλές ώρες γιατί:

1) δεν μας προσφέρουν σταθερότητα

2) δεν εφάπτεται σωστά το πέλμα σε αυτές

3) προκαλούν ατυχήματα

4) κουράζουν τους μυς του πέλματος και του ποδιού

5) έπειτα από πολλές ώρες χρήσης, κάνοντας δουλειές στο σπίτι, επηρεάζουν όλες τις αρθρώσεις μας όπως τα γόνατα και τη μέση

6) ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια, χωρίς να το καταλάβουμε, στη βάδιση και στην ισορροπία μας

7) καταπονούμε τους μυς του ποδιού μας και του κορμιού μας γιατί αλλάζουμε τη στάση και τη βάδισή μας.

Τι να φοράμε όλες αυτές τις ώρες στο σπίτι, αν όχι παντόφλες;

«Η απάντηση σε αυτό είναι, να προτιμάτε να φοράτε περισσότερες ώρες τα αθλητικά σας παπούτσια, αφού απολυμάνετε την κάτω μεριά που πατάει. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παπούτσια μόνο για το σπίτι –κυρίως όσοι χρησιμοποιούν εξατομικευμένα πέλματα κατασκευής. Έτσι θα είστε πιο σταθεροί, δεν θα σας συμβαίνουν ατυχήματα και θα τελειώνετε τις δουλειές σας ξοδεύοντας λιγότερη ενέργεια.

Για τα παιδιά ισχύει το ίδιο: Όση περισσότερη ώρα φορούν τα αθλητικά τους παπούτσια τόσο πιο σταθερά πέλματα θα έχουν, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι είναι στην ανάπτυξη και έτσι θα αποφύγουμε διάφορες παθολογίες που σχετίζονται με το πέλμα όπως π.χ. πλατυποδία, αλλά και παθολογίες που σχετίζονται με τις αρθρώσεις των αστραγάλων και των γονάτων όπως ραιβότητα και βλαισότητα», καταλήγει η ειδικός.

 

*Η κ. Ελένη Παπαδοπούλου προσφέρει έκπτωση 50% σε όσους καλέσουν για ραντεβού για πελματογράφημα και δηλώσουν αναγνώστες του Infokids.gr.

Ροή Ειδήσεων