Μόσιαλος: Κανένας κίνδυνος για τη μητέρα και το παιδί από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό

Μόσιαλος: Κανένας κίνδυνος για τη μητέρα και το παιδί από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό

O εμβολιασμός των εγκύων έναντι του κορωνοϊού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και προβληματίζει τόσο όσες γυναίκες κυοφορούν το μωρό τους όσο και  όσες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και μετά τον εμβολιασμό ενδιαφέρονται να αποκτήσουν παιδί.

Με ανάρτησή του ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς Οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί γιατί το εμβόλιο είναι ασφαλές για τις εγκύους και γιατί δεν διατρέχεται κίνδυνος για τα μωρά που θηλάζουν από τον εμβολιασμό των μαμάδων.

Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις εγκύους ή τα βρέφη και τα νεογέννητα

Στις ΗΠΑ έως και τις 19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 30 χιλιάδες εμβολιασμοί για COVID-19 σε έγκυες γυναίκες. Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

 

Πιο αναλυτικά, στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για κινητά με το όνομα V-safe, οι εμβολιασμένοι μπορούν να αναφέρουν στα αμερικανικά κέντρα ελέγχου λοιμώξεων (CDC) εάν νιώσουν πως βιώνουν ανεπιθύμητες ενέργειες, μετά τον εμβολιασμό για COVID-19.

Μέσω του V-safe δηλαδή, οι εμβολιασμένοι μπορούν να έχουν παροχή εξατομικευμένων υγειονομικών ελέγχων, αναφέροντας με ένα μήνυμα κειμένου το ζήτημα, και κάποιος από το CDC μπορεί να τους καλέσει για περαιτέρω έλεγχο και πληροφορίες. Έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2021 στο V-SAFE καταγράφηκαν πάνω από 30 χιλιάδες εγκυμοσύνες.<

Για την ακρίβεια καταγράφηκαν 16,039 εμβολιασμοί εγκύων με το εμβόλιο της Pfizer και 14,455 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna (σύνολο 30,494). (https://www.cdc.gov/…/28-03-01/05-covid-Shimabukuro.pdf…)

Οι συμμετέχουσες συνήθως επικοινωνούν μέσω του V-SAFE, μία φορά ανά τρίμηνο, μετά τον τοκετό και όταν το νεογέννητο είναι 3 μηνών. Το πιο συνηθισμένο ζήτημα στις αναφορές που έγιναν ήταν ο τοπικός πόνος στο σημείο του εμβολιασμού. Δεν υπήρξε όμως καμία στατιστική διαφορά μεταξύ των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν μεταξύ των γυναικών εγκύων και μη-, στις ηλικίες 16 έως 54 ετών.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία από τις εμβολιασμένες για COVID-19 έγκυες με τα στοιχεία των αρχείων μητρώου, δεν υπήρχαν διαφορές

• Στην έκβαση της εγκυμοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, δεν αυξήθηκαν τα ποσοστά αποβολών (νωρίτερα από την 20η εβδομάδα κύησης), ή θνησιγένειας (μετά την 20η εβδομάδα κύησης),

• Στις επιπλοκές.

Δεν καταγράφηκαν διαφορές στην εμφάνιση διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή υπέρτασης κύησης, εκλαμψίας ή ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τα νεογέννητα των εμβολιασμένων για COVID-19 μητέρων, δεν καταγράφηκαν διαφορές σε πρόωρες γεννήσεις, συγγενείς ανωμαλίες, ανεπαρκή ανάπτυξη για την ηλικία κύησης ή νεογνικούς θανάτους. Επί του παρόντος, περίπου 2000 εγκυμοσύνες παρακολουθούνται από το V-SAFE.

Δείτε το post του καθηγητή