Ν. Κεραμέως: Τι απαντά για τις μειωμένες αποστάσεις στην τάξη, για τους γονείς κατά της μάσκας και για σχολεία-προκάτ

Ν. Κεραμέως: Τι απαντά για τις μειωμένες αποστάσεις στην τάξη, για τους γονείς κατά της μάσκας και για σχολεία-προκάτ

Στο πλαίσιο των εξαγγελιών του υπ. Παιδείας, η υπ. Παιδείας και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Βάνας Παπαευαγγέλου απάντησαν σε ερωτήματα αναφορικά με τις μειωμένες αποστάσεις στην σχολική τάξη και πώς προστατεύει σε αυτές η χρήση μάσκας, τι θα γίνει με τους γονείς κατά της μάσκας και στο ερώτημα του Infokids: Πώς θα διαφέρει μία σχολική αίθουσα από μία αίθουσα εστιατορίου ή ενός καταστήματος, όπου απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις:

Μειωμένες αποστάσεις και χρήση μάσκας στη σχολική τάξη:

Η κ. Παπαευαγγέλου επανέλαβε για ακόμα μία φορά πόσο η μάσκα μας προστατεύει από τον ιό, καθώς και ότι αυτή απαιτείται μέσα στην τάξη και όχι στο διάλειμμα.

Αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης στα περιορισμένα τετραγωγικά της τάξης, η ίδια είπε, ότι στόχος είναι να δείξουμε στα παιδιά ότι αυτή θα είναι η καθημερινότητά μας στην εποχή πανδημίας. Επανάλαβε ότι θα δοθούν σαφείς οδηγίες για τη χρήση μάσκας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ θα υπάρχουν και σχετικές αφίσες τους διαδρόμους των σχολείων. Λιγότερο τα μικρά παιδιά και περισσότερο οι έφηβοι, πρόσθεσε, έδειξαν πόσο χρειάζονται την εκπαίδευση για τη χρήση μάσκας, η οποία πρέπει να είναι ευρεία σε όλες τις βαθμίδες.

Τόνισε δε η ειδικός, ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στα μικρά παιδιά: “Πιο πολύ ανησυχώ για τους εφήβους, αν πάρουμε το παράδειγμα του Ιουνίου”. Σε αυτό συμφώνησε και η κ. Κεραμέως που πρόσθεσε πως “Τα μικρά παιδιά ακολουθούν πιστά οδηγίες με υποδειγματική προσαρμογή”. Επανέλαβε, πάντως, ότι θα δοθούν εκ νέου οδηγίες αναφορικά με την χρήση μάσκας από τους μαθητές.

Ως προς τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, η κ. Παπαευαγγέλου είπε, ότι “ακολουθούμε ένα σχεδιάγραμμα αντίστοιχο με αυτό του Ιουνίου. Έχουν γίνει πολύ εκτενείς συζητήσεις επί του θέματος και πλέον έχουμε μία διαφορετική οπτική γωνία. Τον Ιούνιο ξέραμε λιγότερα για νόσο στα παιδιά. Πλέον ξέρουμε, ότι ο κορωνοϊός δεν είναι υπόθεση ενός μήνα. Έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο και η χρήση μάσκας μας το επιτρέπει αυτό.”

Αναφορικά με τους γονείς που τίθενται κατά της μάσκας και απειλούν τους εκπαιδευτικούς που θα επιμείνουν να τις φορούν οι μαθητές, ακόμα και δικαστικά, η υπ. Παιδείας επέμεινε ότι θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας, πάντως σημείωσε πως ο καθένας μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για οτιδήποτε. “Μέχρι στιγμής είναι πολύ συγκεκριμένες οι υποχρεώσεις για τους εκπαιδευτικούς και δεν υπάρχουν ποινές για μη χρήση μάσκας. Είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο για την προστασία όλων με ό,τι συνεπάγεται αυτό και στο πλαίσιο των οδηγιών.”

Αναφορικά με την ερώτηση του Infokids, σχετικά με το τι διαφορά έχει μια σχολική αίθουσα με την αίθουσα ενός καταστήματος, ως προς τα τετραγωνικά και τον αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται σε αυτήν, η κ. Παπαευαγγέλου απάντησε: “Η πιο σημαντική διαφορά είναι, ότι σε ένα μαγαζί κάθε μέρα μπαίνει και και κάποιος άλλος, ενώ στο σχολειο κάθε μέρα συνυπάρχει μία κλειστή ομάδα που ζει μαζί”.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντέξουν να κάνουν μάθημα οι εκπαιδευτικοί σε σχολεία προκάτ και με μάσκες, η υπ. Παιδείας απάντησε, ότι η μάσκα είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε αυτή τη στιγμή σαν ασπίδα κατά του κορωνοϊού, “είναι σα να συζητάμε για το αν θα βάλουμε ζώνη στα παιδιά στο αμάξι ή αν θα εμβολιάσουμε τα παιδιά μας.”