Νέα έρευνα: Η γονική άδεια προστατεύει την ψυχική υγεία των μητέρων

Νέα έρευνα: Η γονική άδεια προστατεύει την ψυχική υγεία των μητέρων

Νέα έρευνα: Η γονική άδεια προστατεύει την ψυχική υγεία των μητέρων

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας κατά την περίοδο του τοκετού αλλά και μετά είναι μια συνήθως κοινή κατάσταση για την πλειονότητα των εγκύων.  Νέα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι η  γονική άδεια μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων προλαμβάνοντας ή μειώνοντας το άγχος της νέας μητέρας. Η  αυξημένη διάρκεια της άδειας γενικά συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας της μητέρας, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων κατάθλιψης, ψυχολογικής δυσφορίας και εξουθένωσης και χαμηλότερης πρόσληψης φροντίδας ψυχικής υγείας. Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ της άδειας του πατέρα και των αποτελεσμάτων της πατρικής ψυχικής υγείας ήταν λιγότερο σαφή, όπως και η έμμεση επίδραση της χρήσης γονικής άδειας στην ψυχική υγεία των συντρόφων.

Η χρήση γονικής άδειας, ιδίως αν είναι γενναιόδωρη, παρέχει προστασία για την ψυχική υγεία των γονιών, κυρίως των μητέρων, ακόμη και σε βάθος χρόνου. Αυτό αναφέρει μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet Public Health» και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές των Τμημάτων Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σολ Χουάρεζ, πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση όλων των σχετικών μελετών που αφορούν την γονική άδεια και τις μητέρες. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 45 έρευνες από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Νέα μελέτη

Η νέα μελέτη συμπεραίνει ότι η γονική άδεια προστατεύει έναντι των κινδύνων για την ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων από συμπτώματα κατάθλιψης, ψυχικό στρες, αίσθημα ψυχικής εξάντλησης και υπερκόπωσης κ.α. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της γονικής άδειας, τόσο αυξάνει το ψυχικό όφελός της για τους γονείς. Μάλιστα η προστατευτική επίπτωση ιδίως για τις μητέρες μπορεί να συνεχιστεί και αργότερα στη ζωή τους.

«Το να γίνεται κανείς γονιός, μπορεί να αποδειχθεί στρεσογόνο και για τους δύο. Δεν είναι μόνο οι τεράστιες ορμονικές και σωματικές αλλαγές που βιώνει η μητέρα, αλλά γενικότερα η μετάβαση στη γονεϊκή ιδιότητα προκαλεί στρες στο ζευγάρι. Αυτό εξηγεί ίσως γιατί οι ψυχικές διαταραχές μετά τον τοκετό είναι σχετικά συχνές, επηρεάζοντας το 10% έως 20% των μητέρων και έως το 10% των πατέρων», δήλωσε ο δρ Χουάρεζ.

Τα ευρήματα για τους πατέρες, αναφορικά με τη γονική άδεια, είναι λιγότερο σαφή, εν μέρει επειδή έχει γίνει λιγότερη έρευνα γι’ αυτούς σε σχέση με τις μητέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές συμπέραναν ότι μια γενναιόδωρη γονική άδεια μετ’ αποδοχών ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία των γονιών, κυρίως των μητέρων που συνήθως φέρουν και το μεγαλύτερο βάρος ανατροφής των παιδιών.

Διαβάστε επίσης

«Ντύσε την μαμά σου σαν κι εσένα»: Αυτή είναι η νέα πρόκληση στο ΤikTok που έχει γίνει viral!

Σε έξαρση η γρίπη: Τι ισχύει για τις απουσίες όσων μαθητών νοσούν – Θα κλείνουν σχολεία λόγω κρουσμάτων;

 

Ροή Ειδήσεων