Ο 14χρονος Νικόλαος κατέλαβε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα Σκάκι Παίδων

Ο 14χρονος Νικόλαος κατέλαβε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα Σκάκι Παίδων

Μεγάλη διάκριση για το ελληνικό σκάκι πέτυχε ο 14χρονος Νικόλαος Πούπαλος στο Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα Παίδων στην κατηγορία μέχρι 14 ετών που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 16/9/2022 στην Μαμάια της Ρουμανίας.

Ελληνική διάκριση για 14χρονο στο σκάκι: Τέταρτος στον κόσμο

Ο 14χρονος σκακιστής του Πειραϊκού ΟΣ συγκέντρωσε 8.5 βαθμούς στους 11 αγώνες, ισοβάθμισε στην 3η θέση με τον Ansat Aldiyar (International Master (IM) 2264) από το Καζακστάν αλλά σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας κατέλαβε τελικά την 4η θέση.

Στην κατηγορία του αγωνίστηκαν 138 σκακιστές από 60 χώρες. Η 4η θέση την οποία κατελαβε είναι μία εξαιρετική επιτυχία καθώς ξεκίνησε από το Νο43 της αρχικής κατάταξης και με το πέρας των αγώνων είχε κέρδος 142 μονάδες ELO.

Η συμμετοχή του στα Παγκόσμια Ατομικά Πρωταθλήματα κατοχυρώθηκε με την πρόκριση που του δόθηκε μετά την κατάκτηση της 2ης θέσης στα αντίστοιχα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων Κ14 τον Αύγουστο στην Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”  ο 14χρονος ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος σε τέτοια διοργάνωση, σημειώνοντας πως πήγε με καλή ψυχολογία και ήταν αποφασισμένος να κάνει το καλύτερο που μπορούσε.

Όπως είπε, ξεκίνησε να μαθαίνει σκάκι στην ηλικία των 8 ετών, όταν είδε σε ένα ράφι μια σκακιέρα και ζήτησε από τον πατέρα του να του μάθει να παίζει. Ο Αλέξανδρος Πούπαλος, πατέρας του Νικόλα, δήλωσε ότι ο γιος του δούλεψε πολύ και έχει αφήσει στην άκρη κινητά, τάμπλετ κλπ.

Οι Προηγουμενες Διακρίσεις του 14χρονου Νικόλαου

Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα ή Κύπελλα
2020
● 1η θέση στα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2020 στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 12ετών
2021
● 3η θέση στα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2021 στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 14ετών
2022
● 2η θέση στα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2022 στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 14ετών

Πανελλήνια Ατομικά Σχολικά Πρωταθλήματα 2020

● 1η θέση στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2020) ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
● 1η θέση στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2022) Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
* Το 2021 Σχολικά πρωταθλήματα δεν πραγματοποιήθηκαν

Πανελλήνια Ομαδικά Πρωταθλήματα ή Κύπελλα
2022
● Μέλος της ομάδας του Πειραϊκού Ομίλου Σκακιστών που κατέλαβε την 4η θέσης στο 49ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2022

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΣΚΑΚΙ

Γιατί λοιπόν, να μην αποτελέσει και μία καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει το παιδί σας σκάκι, αφού τα οφέλη του είναι σπουδαία. Και ιδού γιατί:

Το σκάκι αυξάνει το IQ

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι, το οποίο μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού σας και δεν αποτελεί έκπληξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι 4000 μαθητες, αγόρια και κορίτσια μέσα σε τέσσερις μήνες που έπαιζαν σκάκι κατέγραψαν αύξηση στο IQ τους. Η κινήσεις στα πιόνια δεν είναι μία συνηθισμένη διαδικασία. Είναι ένα αποτέλεσμα αύξησης της ευφυΐας. Και αν θέλετε το παιδί σας να λάμψει με την ευφυΐα του, το σκάκι το περιμένει.

Αναπτύσσει τις ικανότητες του παιδιού να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα

Στον ταχύτατα αναπτυγμένο κόσμο, κάθε μέρα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα κι εμπόδια σε κάθε βήμα της ζωής μας. Κάποια από αυτά λύνονται, άλλα όχι, λόγω έλλειψης ικανοτήτων στη λύση προβλημάτων. Αν είστε γονείς, για ένα χρήσιμο πράγμα που θα πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας είναι αυτά τα προβλήματα και να τους διδάξετε πώς να τα λύνουν και να προχωρούν μπροστά. Όσο νωρίτερα το ξεκινήσετε, τόσο νωρίτερα θα δημιουργήσετε ένα ανεξάρτητο παιδί, με αυτοπεποίθηση. Το σκάκι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων. Αφήστε το παιδί σας να νιώσει σίγουρο, και να βρίσκει διεξόδους, όπως όταν «παγιδεύεται» ο στρατός του στην σκακιέρα.

Οι συνδυασμοί των θέσεων και κινήσεων βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα μαθηματικά προβλήματα, καθώς εκπαιδεύονται να παρατηρούν το θέμα από διάφορες οπτικές στην αναζήτηση λύσης. Τίθενται οι βάσεις για καλύτερη, πιο οργανωμένη έρευνα – το αγωνιστικό σκάκι είναι ένα σπορ που χρειάζεται πολλή μελέτη.

Βελτιώνει τις ικανότητες αντίληψης του χώρου

Αυτή η ικανότητα είναι σημαντική, καθώς οι παίκτες υπολογίζουν κινήσεις, οπτικοποιούν αλλαγές και αναλύουν διεξοδικά την κάθε κίνηση.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι ικανότητες αντίληψης σε ανθρώπους που παίζουν σκάκι είναι πιο ανεπτυγμένες σε σχέση με αυτούς που δεν παίζουν, καθώς αυτοί που παίζουν φαίνονται να έχουν καλύτερη οπτική των πραγμάτων στο χώρο.

Βελτιώνει τη μνήμη του παιδιού

Είναι κοινή αντίληψη, ότι το παίξιμο σκακιού βελτιώνει τη μνήμη και είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Εφόσον παίζοντας σκάκι πρέπει να θυμάσαι την κίνηση του αντιπάλου, να θυμάσαι ποιες θέσεις μπορούν να τον βοηθήσουν.

Επίσης, με το να θυμάται ανοίγματα και όλα αυτά τα κόλπα στο παιχνίδι, είναι πάρα πολλά για να βελτιώσει τη μνήμη του παιδιού.

Μακροπρόθεσμα, και αν συνεχίσει και ως ενήλικας το σκάκι προλαμβάνει από το Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Εξασκεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σκάκι εξασκεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Το αριστερό ημισφαίριο ευθύνεται για την αναλυτική σκέψη, ενώ το δεξί για την κατανόηση αφηρημένων όρων και την δημιουργικότητα.

Συνεπώς, αγαπητοί γονείς, όταν το παιδί σας μαθαίνει κανόνες και τεχνικές, ενώ παίζει σκάκι, γυμνάζει και αναπτύσσει και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του.

Ενισχύει την συγκέντρωση του παιδιού

Μία παρτίδα σκάκι απαιτεί συγκέντρωση, καθώς είναι βασική για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού. Είναι αδιανόητο να παίζεις σκάκι και να σκέφτεσαι κάτι άλλο.

Κατά τη διάρκεια της παρτίδας ο αντίπαλος δεν θα πει στο παιδί σας ποιο πιόνι να κουνήσει, συνεπώς το παιδί θα πρέπε να είναι συγκεντρωμένο και να προσέχει την παραμικρή λεπτομέρεια.

Και όλη αυτή η εξάσκηση μέσω του σκακιού θα βοηθήσει το παιδί όχι μόνο στη σκακιέρα, αλλά και σε διαφορετικές πτυχές της ζωής του.

Διδάσκει τον σχεδιασμό και την προνοητικότητα

Αν θυμάστε τον εαυτό σας, ως έφηβο, μπορεί να έχετε μετανιώσει για κάποια πράγματα που κάνατε χωρίς έχετε σκεφτεί από πριν τις συνέπειες. Ξέρετε ποιο είναι το χαρακτηριστικό των σκακιστών; Σχεδιάζουν και προβλέπουν συνεχώς, όπου και να βρίσκονται. Όταν παίζει κανείς σκάκι, η στρατηγική είναι σημαντική, κάτι που γίνεται μέρος της προσωπικότητας. Έτσι, αν θέλετε έναν έφηβο με ικανότητες σχεδιασμού, δράστε τώρα.

Το πιο σημαντικό είναι, ότι οι ικανότητες που διδάσκει αυτό το παιχνίδι βγαίνουν έξω από τα όρια της σκακιέρας και προετοιμάζουν το παιδί για αντιμετωπίσει δυσκολίες και προβλήματα, βρίσκοντας λύσεις με τον πλέον δημιουργικό τρόπο.

Παίξτε σκάκι μαζί, ίσως το παιδί σας να κατακτήσει τον κόσμο του σκακιού και να γίνει ένας νέος Φίσερ, ποτέ δεν ξέρετε!

Και είναι μία καλή ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί με τα παιδιά σας, δημιουργικά με μία ασχολία που πραγματικά πάει παντού, είτε στο σπίτι, είτε εκτός!

 

Διαβάστε επίσης:

“Έμεινε 2 ώρες χωρίς νερό. Τον είδαν και δεν βοήθησαν. Δεν θέλει να μπει ξανά σε σχολικό”: Ξεσπούν οι γονείς του 6χρονου

Προσοχή! Αυτό το προϊόν που διαφημίζεται ευρέως ΔΕΝ έχει καμία έγκριση από τον ΕΟΦ

Σαν σήμερα, το έγκλημα που σόκαρε την Ελλάδα: Ο πατέρας σκότωσε τα τρία αγοράκια του για να εκδικηθεί τη γυναίκα του

Ο Ντογκντανιάν και οι τρεις σωματοφύλακες: Μία μοναδική περιπέτεια για όλη την οικογένεια

Ροή Ειδήσεων