Ο 18χρονος Μενέλαος κατασκευάζει πλοία από Lego και εντυπωσιάζει – Όσα δήλωσε στο Infokids.gr

Ο 18χρονος Μενέλαος κατασκευάζει πλοία από Lego και εντυπωσιάζει - Όσα δήλωσε στο Infokids.gr

Ο 18χρονος Μενέλαος κατασκευάζει πλοία από Lego και εντυπωσιάζει – Όσα δήλωσε στο Infokids.gr

*της Κλέλιας Κλουντζού

Θαύμαζε τα πλοία από μικρός. Με μισή καταγωγή από την Πάρο, ο 18χρονος σήμερα, Μενέλαος Εμμανουήλ Τσιχαράπης , ταξίδευε συχνά τα καλοκαίρια στο νησί. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, μελετούσε τα πλοία. Τον σκελετό τους, τον τρόπο πλεύσης τους, κάθε λεπτομέρεια που θα μπορούσε να τον εντυπωσιάσει.

Όταν έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του, τα μικροσκοπικά lego, επιχείρησε να φτιάξει το πρώτο του πλοίο

Με τον καιρό εξελίχθηκε και πλέον κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των ελληνικών πλοίων της γραμμής! Όνειρό του είναι να ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά!

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να κατασκευάζεις καράβια με lego;

«Είχε η μητέρα μου πάρα πολλά κομμάτια lego όταν ήταν μικρή. Άρχισα να κάνω από μικρός αυτοσχέδιες κατασκευές και επειδή τα καλοκαίρια πηγαινοερχόμουν στην Πάρο , με διάφορα πλοία της γραμμής, αποφάσισα να κατασκευάσω ένα από αυτά.

Έτσι στη συνέχεια το ένα έφερε το άλλο. Τα καράβια σημαίνουν πολλά για μένα. Από μικρό παιδί τα θαύμαζα, βλέποντάς τα να μπαινοβγαίνουν στα λιμάνια και να κάνουν αυτούς τους ελιγμούς που τους θεωρούσα πολύ δύσκολους και εντυπωσιακούς.

Μου άρεσε επίσης να ταξιδεύω συχνά με αυτά, να παρακολουθώ τον τρόπο πλεύσης τους, την ταχύτητά τους και την πορεία που ακολουθούν»!

Πώς καταφέρνεις να φτιάχνεις πιστά αντίγραφα των πλοίων της γραμμής; Αυτοσχεδιάζεις;

«Στην αρχή, έβλεπα εικόνες από περιοδικά και από διαφημιστικά φυλλάδια ναυτιλιακών εταιρειών. Φυσικά, έμεναν πολλές εικόνες στο μυαλό μου και από τα ταξίδια μου. Τώρα πλέον ενημερώνομαι μέσω του διαδικτύου για τα χαρακτηριστικά ενός πλοίου, π.χ. τις διαστάσεις του και τις ιδιαιτερότητές του, υπολογίζω τις κλίμακες, βρίσκω τα απαραίτητα κομμάτια και αρχίζω την κατασκευή».

Ο 18χρονος Μενέλαος κατασκευάζει πλοία από Lego και εντυπωσιάζει - Όσα δήλωσε στο Infokids.gr

Μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα κατασκευάζεις ένα καράβι;

«Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της κλίμακας που θα χρησιμοποιήσω, αλλά και από τις λεπτομέρειες ενός καραβιού. Για παράδειγμα, για ένα πλοίο με τελικό μέγεθος περίπου 1 μέτρο μήκος και με ολοήμερη απασχόληση, αν βέβαια έχω τον χρόνο, λόγω άλλων υποχρεώσεών μου (σχολείο, αθλητισμός), χρειάζομαι περίπου δέκα ημέρες.

Πάντως ο περισσότερος χρόνος κατασκευής καταναλώνεται στο ”ψάξιμο” των κομματιών και στη βαφή κάποιων από αυτά!

Έχω κατασκευάσει 10 καράβια, τα οποία αυτή τη στιγμή «εκτελούν» καθημερινά δρομολόγια στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, στον Σαρωνικό κόλπο, ακόμα και στις άγονες γραμμές

Τα δικά σου πλοία «δεσπόζουν» πλέον, στα σαλόνια των πλοίων της γραμμής . Πώς έγινε αυτό;

‘”Η Blue Star Ferries ανέβασε τις κατασκευές μου, που απεικόνιζαν τα πλοία της, στη σελίδα της στο facebook.

Είχανε γράψει μάλιστα το εξής σχόλιο: «Όταν η Blue Star Ferries γίνεται έμπνευση… Ο φίλος της σελίδας μας, Μενέλαος Εμμανουήλ Τσιχαράπης, ανυπομονεί τόσο πολύ για το επόμενο ταξίδι του, που ήδη το «δημιούργησε»!

Μετά από αυτό, επικοινώνησε μαζί μου ο marketing manager της εταιρείας, μου εξέφρασε την επιθυμία να κατασκευάσω ένα πλοίο για την εταιρεία τους, ενώ μου απέστειλε διάφορα αναμνηστικά δώρα και με ενημέρωσε ότι θα μπορούσα να έχω κάποια δωρεάν εισιτήρια για τις διαδρομές μου στην Πάρο!

Επίσης ,οι αντίστοιχες κατασκευές μου ανέβηκαν και στο facebook της εταιρείας GOLDEN STAR!”

Στην εποχή μας τα περισσότερα παιδιά πλέον, περνάνε ατέλειωτες ώρες, μπροστά στις οθόνες. Εσύ ξετυλίγεις το ταλέντο σου μέσα από τα lego!

«Εννοείται πως η προτεραιότητά μου ήταν και είναι οι σχολικές μου υποχρεώσεις. Γενικά, από πολύ μικρός, δεν μου άρεσε ποτέ να κάθομαι πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη ενός υπολογιστή ή μίας smart συσκευής.

Προτιμούσα να αθλούμαι, να παίζω έξω από το σπίτι, να κάνω ποδήλατο ή πατίνι. Σίγουρα οι υπολογιστές αλλά και τα smartphones είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Γενικά όμως η αντίληψή μου είναι ότι το οτιδήποτε πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Όταν γίνεται αυτό, το κάθε τι μπορεί να γίνει δημιουργικό και χρήσιμο. Θέλω να πω, ότι και εγώ δεν θα μπορούσα να βρω εύκολα τις πληροφορίες για τις κατασκευές μου, αν δεν είχα χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο.»

Είσαι μαθητής της Γ Λυκείου. Μία δύσκολη χρονιά για εσένα φέτος. Ποια είναι τα όνειρά σου;

«Σίγουρα, είναι μια δύσκολη χρονιά για όλα τα παιδιά της ηλικίας μου. Κάνω προσπάθεια να πετύχω τον στόχο μου ,ο οποίος είναι η ενασχόλησή μου με τη ναυτιλία. Τις ελεύθερες ώρες μου, παίζω μπάσκετ και επίσης μου αρέσει να αφιερώνω χρόνο στην οικογένειά μου κα να βγαίνω βόλτα με τις παρέες μου».

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Παντελής Τουτουνζής μίλησε ανοιχτά για το πώς μεγαλώνει τα παιδιά με τον σύντροφό του

Aποσωληνώθηκε το 2 μηνών βρέφος με κορωνοϊό – Είχε αεροβαπτιστεί Νεκτάριος Εφραίμ

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση με κορωνοϊό 38χρονη – Της πήραν το μωρό με καισαρική – Έκκληση για αίμα

Τι ισχύει όταν ο μαθητής απουσιάζει την μέρα του self test – Πώς θα πρέπει να επιστρέψει στη τάξη