“Ο Covid-19 αύξησε τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης σε εγκύους και λεχώνες” σύμφωνα με γυναικολόγους

“Ο Covid-19 αύξησε τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης σε εγκύους και λεχώνες” σύμφωνα με γυναικολόγους

Η πανδημία έχει δυσκολέψει τον καθένα μας, αλλά για τις εγκύους και για εκίνες που μόλις έφεραν το μωρό τους σε αυτόν τον κόσμο, των οποίων η ψυχική υγεία είναι έτσι κι αλλιώς εύθραυστη λόγω ορμονώ, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η γυναικολόγος Brittney Pohler, από το Κολλέγιο του Τέξας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Alberta στον Καναδά.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Health.com, η Δρ. Pohler περιγράφει: “Ένα πράγμα που σίγουρα έχω παρατηρήσει και έχω αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες, είναι ο αριθμός γυναικών με άγχος και κατάθλιψη. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται συστηματικά και δεν έχει να κάνει μόνο με τις εγκύους και τις λεχώνες, αλλά και με τις γυναίκες γενικότερα.”

Η Pohler λέει ότι η απομόνωση που έρχεται με την κοινωνική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη για την ψυχική υγεία. “Αρχίζουμε να μην μπορούμε να δούμε τους φίλους μας, να κάνουμε ένα πάρτι για τον ερχομό του μωρού μας ή να δεχτούμε επισκέψεις αφού αυτό γεννηθεί” και “παρόλο που οι κοινωνικές αυτές αποστάσεις είναι που διατηρούν τις εγκύους όσο το δυνατόν πιο υγιείς αυτή τη στιγμή, καταλήγουν επίσης να τις να κάνουν να αισθάνονται κλειδωμένες μέσα στο σπίτι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα”, συμπληρώνει η ίδια.

Τις ίδιες επιπτώσεις της απομόνωσης έχουν και οι νέες μαμάδες. “Δεν μπορείς να βγεις έξω με το μωρό σου, ίσως να μη μπορείς να δεχθείς μέλη της οικογένειας ή φίλους σου για να σε βοηθήσουν, οπότε αναγκάζεσαι να μένεις μόνη σου και να πρέπει να τα κάνεις όλα εσύ για την οικογένειά σου. Και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο!”

Η προσωπική εμπειρία της Pohler, όταν ανακάλυψε ότι έχει ενδομητρίωση και άρα δεν θα μπορούσε να αποκτήσει παιδί, οπότε επισκεπτόταν τον έναν γιατρό μετά τον άλλον αναζητώντας βοήθεια, της έδωσε να καταλάβει πόσο πολύτιμο είναι να βρεις έναν γυναικολόγο που θα μπορεί να σου σταθεί και ψυχολογικά: “Μερικές φορές είναι το μόνο άτομο με το οποίο μιλάς άνετα και έτσι καταλήγει να είναι το μοναδικό στήριγμά σου”.

Γι ‘αυτό, εκτός από τη φροντίδα των γυναικών σε σωματικό επίπεδο, η ίδια αισθάνεται την ευθύνη να υποστηρίζει και την ψυχική τους υγεία. “Υπήρχε πάντα ένα στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία, ειδικά για τις γυναίκες μετά τον τοκετό”, λέει. “Νομίζω ότι υπάρχει αυτή η λανθασμένη αντίληψη, ειδικά στα social media, ότι από τη στιγμή που σου δίνεται αυτό το μωρό πρέπει να είσαι τέλεια, με πάντα χτενισμένα μαλλιά, να μαγειρεύεις υπέροχα φαγητά και να είσαι μονίμως χαρούμενη.” Όμως ο Pohler θέλει να υπενθυμίσει στους ανθρώπους, ότι όσον αφορά την ψυχική υγεία – κατάθλιψη, άγχος, επιλόχειος κατάθλιψη κ.λπ. – “αυτές συνήθως είναι περίπλοκες χημικές και ορμονικές διεργασίες εκτός του δικού μας ελέγχου.” Γι ‘αυτό προσπαθεί να βοηθήσει τις γυναίκες να λάβουν τη συμπαράσταση που χρειάζονται.

Προειδοποιεί, πάντως, ότι μερικές φορές, ζητήματα ψυχικής υγείας εμφανίζονται με πιο ύπουλους τρόπους, οπότε πολλές γυναίκες δεν τα παρατηρούν αμέσως: “Μερικές φορές οι ασθενείς δεν ξέρουν γιατί βασανίζονται”, λέει η ίδια. “Ξεκινούν με προβλήματα όπως η αϋπνία ή η αδυναμία συγκέντρωσης, και όταν είναι σε θέση να μιλήσουν γι’αυτό και να σκεφτούν πώς ξεκίνησαν όλα, συνειδητοποιούν ότι έχει να κάνει με την απομόνωση που έχει φέρει η καραντίνα.”

Σύμφωνα με την Pohler, υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προτείνει “να αφιερώνετε λίγα λεπτά την ημέρα, για να φροντίσετε τον εαυτό σας, να κοιμηθείτε καλά, να ξεκουράζεστε και να ακολουθείτε μια καλή, ισορροπημένη διατροφή». Προτρέπει επίσης όλους να συνεχίσουν να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις και να συνεχίσουν να φορούν μάσκα όταν δεν είναι δυνατή η κοινωνική απόσταση. “Είναι σημαντικό όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και για να προστατέψετε τους άλλους”, λέει, προσθέτοντας ότι μόνο έτσι θα μπορεί αυτή και οι συνάδελφοί της να συνεχίζουν να προσφέρουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ροή Ειδήσεων