O εμβολιασμός κατά του HPV είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης για τα αγόρια και τα κορίτσια

O εμβολιασμός κατά του HPV είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης για τα αγόρια και τα κορίτσια

O εμβολιασμός κατά του HPV είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης για τα αγόρια και τα κορίτσια

Το 80% των ανδρών και των γυναικών θα εκτεθούν στον ιό HPV
κατά την διάρκεια της ζωής τους. O εμβολιασμός κατά του HPV είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης που μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους τα αγόρια και τα κορίτσια

Αυτό τόνισαν κατά την διάρκεια της ζωής τους τόνισαν οι ομιλητές του webinar που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ) για τα μέλη του.

O εμβολιασμός κατά του HPV είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης έναντι των καρκίνων και άλλων καλοηθών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός και πλέον είναι διαθέσιμος σε αγόρια και κορίτσια χωρίς οικονομική επιβάρυνση και στη χώρα μας, επεσήμανε ο κος Γιώργος Τρίμης , Παιδίατρος, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Medical Lead Vaccines/Infectious Diseases MSD Greece.

Σχέδιο εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου μήτρας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με το σχέδιο εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου μήτρας και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, έχουν θέσει ως στόχο τον πλήρη έλεγχο των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV, συνέχισε ο κος Τρίμης, ι προτρέποντας τον πλήρη εμβολιασμό ως το 2030 του 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών και τη όσο δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη και των αγοριών ίδιας ηλικίας.

Παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμοί, όπως ο ΠΟΥ και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δηλώνουν ότι ο εμβολιασμός έναντι του HPV έχει καλό προφίλ ασφάλειας, όπως έχει διαπιστωθεί μετά τη διανομή στον πληθυσμό πάνω από 270 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων παγκοσμίως.

Ο εμβολιασμός για τους HPV ιούς ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και όπου εφαρμόστηκε μαζικά έχει φέρει αποτελέσματα τόνισε η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Επισκέπτρια Υγείας, Πρόεδρος του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ. «Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία, όπως στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι εντυπωσιακή και αφορά >90% του γενικού πληθυσμού. Οι έφηβες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν μηδενικά ποσοστά προκαρκινικών βλαβών και HPV σχετιζόμενων καρκίνων». Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 5%, όλων των καρκίνων παγκοσμίως προκλήθηκαν από HPV ενώ 87.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο στην Ευρώπη οφείλονται σε αυτόν.

Τα τακτικά προγράμματα εμβολιασμού παιδιών είναι από τις πιο σωτήριες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που είναι διαθέσιμες.

Η προστασία των γυναικών

με εμβολιασμό κατά του HPV, δεν θα πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος δημόσιας υγείας, τόνισε η κα Δέσποινα Τοπάλη, Επισκέπτρια Υγείας, Γενική Γραμματέας του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ. Οι άντρες κινδυνεύουν επίσης από καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με το εμβόλιο. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019 το 4% των αγοριών είχε λάβει το πλήρες εμβόλιο σε σύγκριση με το 15% των κοριτσιών.

Ο εμβολιασμός των αγοριών θα βοηθήσει στην πρόληψη ενός αυξανόμενου αριθμού ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV στον γενικό πληθυσμό ανέφερε η κα Χαρά Τσαγρή, Επισκέπτρια υγείας, MPH, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΟΜΥ Τριών Ναυάρχων Πατρών.

Εμβολιάζοντας τα αγόρια

Εμβολιάζοντας τα αγόρια θα επιτευχθεί ο στόχος να προστατεύσουν τους άλλους και ταυτόχρονα να προστατέψουν τους εαυτούς τους από καρκίνους σχετιζόμενους με τον ιό HPV, π.χ. του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, του στοματοφαρυγγικού κ.α.

Ως εκ τούτου, η επέκταση του εμβολιασμού στα αγόρια διασφαλίζει τη μελλοντική υγεία αγοριών και κοριτσιών παρέχοντας τους ίσο δικαίωμα πρόσβασης.

Αυξάνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού και στα δύο φύλα μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση των HPV-σχετιζόμενων νόσων και καρκίνων στη χώρα μας.

Η ένταξη των αγοριών στις συστάσεις εμβολιασμού έναντι του HPV είναι απόλυτα σύμφωνη με τις διεθνείς στρατηγικές των Π.Ο.Υ. και Ε.Ε. για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των HPV σχετιζόμενων καρκίνων κατέληξε η κα Τσαγρή.

Η συνιστώμενη ηλικία για τον εμβολιασμό για τον HPV για αγόρια και κορίτσια ξεκινά πλέον από τα εννιά έτη -αντί για τα 11 που ήταν πριν- και φτάνει έως τα 18. Η σύσταση είναι ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται στο «ηλικιακό παράθυρο» 9 έως 11 ετών.

Διαβάστε επίσης

Aυτός ο Δήμος προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ καλοκαιρινές διακοπές σε μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά

Στον Καρακούκη ο πειθαρχικός έλεγχος των ιατροδικαστών Μαλένας και Ίριδας – Πώς η Δήμητρα “‘εκαψε” την Ρούλα στην κατάθεσή της

Χανιά: Η βόλτα με το αμάξι κατέληξε σε τραγωδία – 15χρονη και 23χρονος σκοτώθηκαν – Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 23χρονη

Ροή Ειδήσεων