Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα σύντομα θα κοσμούν τους τοίχους σχολείων

Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα σύντομα θα κοσμούν τους τοίχους σχολείων

Το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα τοιχογραφίας στην πόλη της Αθήνας ξεκινά και θα έχει διάρκεια από το 2021-2023. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους 2021, θα δημιουργηθούν τέσσερις τοιχογραφίες σε τέσσερα σχολεία της πόλης της Αθήνας, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν είναι οι Γερα, Κεζ, Λεωνιδοας Γιαννακοπουλος, Same84.

Στόχος είναι η ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης στο αστικό τοπίο, οργανωμένα και με απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χώρο,σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων και όλα αυτά μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος δημοσίων τοιχογραφιών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της τριετούς Προγραμματικής για τον Πολιτισμό του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την ομάδα της Urban Act και τη συμμετοχή καλλιτεχνών από το χώρο της street art στους οποίους διατίθενται συγκεκριμένοι χώροι για τη δημιουργία των έργων τους.

Το 2021 αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση

Για το 2021 η θεματική των τοιχογραφιών που θα δημιουργηθούν σε τοίχους τεσσάρων σχολείων της Αθήνας, είναι αφιερωμένη και εμπνευσμένη από το επετειακό 1821- 2021, εξ ου και ο υπότιτλος του προγράμματος “From the Roots to the Sky”.

Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από προσωπικότητες του πολιτισμού, των τεχνών που προσέφεραν στην χώρα μας στα 200 αυτά χρόνια, και συμβάλλουν στην μελλοντική μας πορεία.

Το πρώτο έργο φιλοτεχνήθηκε στο 104o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στη συμβολή των οδών Λαρίσης και Πανόρμου από τον Έλληνα streetartist Kez, ο οποίος επέλεξε να υλοποιήσει μια διασκευή του γνωστού έργου του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ) Ερωτόκριτος και Αρετούσα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: “Ο Θεόφιλος σαν αυτοδίδακτος λαϊκός ζωγράφος έχει μια στενή σχέση με την street art, οι καλλιτέχνες της οποίας παραδοσιακά είναι αυτοδίδακτοι και συγχρόνως αποτελεί και η ίδια μια σύγχρονη λαϊκή τέχνη.”

Οι υπόλοιπες τοιχογραφίες

Μέχρι το τέλος του έτους θα φιλοτεχνηθούν οι υπόλοιπες τρεις τοιχογραφίες, σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων, από τους streetartists Gera, Same84, και Λεωνίδα Γιαννακόπουλο. Πολύτιμοι αρωγοί στο έργο των street artists η Flame και τα ελληνικά χρώματα Vechro. Χορηγός επικοινωνίας η Lifo.

Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα σύντομα θα κοσμούν τους τοίχους σχολείων

Και άλλα κτίρια

Το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων τις επόμενες χρονιές θα ανοίξει και θα προσκληθούν και ιδιώτες να προσφέρουν για καμβά της street art και τα δικά τους κτίρια εφόσον το επιθυμούν..

Όλες οι τοιχογραφίες θα υλοποιούνται “ζωντανά”, ώστε το κοινό να μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία υλοποίησής τους και να συνδιαλέγεται με τον καλλιτέχνη και δημιουργό του έργου.

“Με αφετηρία τα σχολεία της πόλης, επιθυμούμε να αναμορφώσουμε το αστικό τοπίο με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που θα δώσουν πνοή καλαισθησίας και ζωντάνιας στην Αθήνα. Οργανωμένα με απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χώρο και στην αισθητική του. Με αρωγό την UrbanAct και την πολύχρονη εμπειρία της στην street art, δημιουργούμε συνθήκες πολιτισμού με ουσιαστική διάδραση για παιδιά και ενήλικες, διαμορφώνοντας τον πολιτιστικό χάρτη με μία σύγχρονη εικαστική ματιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας”, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Διαβάστε

Ξεχάστε όσα ξέρατε – Σαρωτικές αλλαγές στα σχολεία όλων των βαθμίδων από το Σεπτέμβρη

Μητέρα από τα Γιαννιτσά αναβάθμισε δύο σχολεία της περιοχής στη μνήμη του μονάκριβου γιου της!

 

Ροή Ειδήσεων