Ο Λευτέρης Ελευθερίου στο Infokids.gr: “Nα μην χάνουμε τον ενθουσιασμό για τα απλά καθημερινά που προσπερνάμε”

Ο Λευτέρης Ελευθερίου στο Infokids.gr: “Nα μην χάνουμε τον ενθουσιασμό για τα απλά καθημερινά που προσπερνάμε”

Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του σύγχρονου ελληνικού θεάματος, με παρουσία… εκρηκτική επί σκηνής και απόλυτα σεμνή κάτω από αυτή. Ο Λευτέρης Ελευθερίου, ειδικά από τη στιγμή που έγινε μπαμπάς και μετά, έχει αφοσιωθεί καλλιτεχνικά στο παιδικό κοινό, αρχικά μέσω του παιδικού θεάτρου και τελευταία μέσω της τηλεόρασης, αφού από φέτος έχουμε την ευκαιρία να τον… ακούμε στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας Kookooland“, στην ΕΡΤ.

Ο Λευτέρης Ελευθερίου μίλησε για το νέο του αυτό εγχείρημα και το παιδικό κοινό εν γένει στο Infokids.gr:

Από τον περασμένο Δεκέμβριο σας ακούμε ως “Ρομπότ” στην καθημερινή εκπομπή Kookooland, η οποία φαίνεται πως έχει ενθουσιάσει το παιδικό κοινό. Η σχέση σας με το παιδικό θέαμα είναι γνωστή χρόνια τώρα. Τι ήταν, όμως, αυτό που σας ώθησε να αναλάβετε αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο; Τι σας γοήτευσε στη σειρά; Και γιατί πιστεύετε, ότι αξίζει τα μικρά παιδιά να την παρακολουθούν;

Η αλήθεια είναι πως ανέκαθεν μου άρεσε το παιδικό θέατρο καθώς θεωρώ ότι συμβάλει στην επιμόρφωση των παιδιών με τον πιό διασκεδαστικό τρόπο. Με τον ερχομό των παιδιών στην ζωή μου αυτή αγάπη για το παιδικό θέατρο με βοήθησε στις μετέπειτα συνεργασίες που ακολούθησαν τηλεοπτικές και κινηματογραφικές που εστίαζαν στο παιδικό κοινό.

Ζώντας με παιδιά πια αναζητούσα τον τρόπο να επικοινωνήσω μαζί τους, να τα παρατηρήσω και να απολαύσω τα εκφραστικά τους μέσα και τί είναι αυτό που τους τραβάει το ενδιαφέρον. Η προπαίδευση που είχα σαν γονέας και σαν επαγγελματίας, το εξαιρετικά φιλικό αλλά και άκρως επαγγελματικό κλίμα στις ηχογραφήσεις με βοήθησε να πω αμέσως ναι στην πρόταση συμμετοχής στην Κούκουλαντ. Και δεν διαψεύστηκα. Το ψυχαγωγικό περιέχομενο της εκπομπής που βασίζεται σε συγγραφή, μουσική σύνθεση και συνεργασία ανθρώπων που δημιουργούν χρόνια στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης εστιάζει στην ανάδειξη, της δίψας για γνώση, των αξιών του σεβασμού της φιλίας και της αγάπης για το περιβάλλον. Οι πρωτότυπες μουσικές, είναι λίγα από τα πολλά θετικά που συνεχίζουν να διατηρούν το ενδιαφέρον μου ζωντανό και με βοηθούν να πηγαίνω για εργασία με μεγάλη χαρά.

Πώς συμβάλλει ο Koobot το Ρομπότ στην εξέλιξη του κάθε επεισοδίου; Τι σκοπό έχει αυτός ο ήρωας; Τι μήνυμα επιδιώκει να μεταφέρει στα παιδιά;

Νομίζω η σημαντικότητα του Ρομπότ έγκειται στο γεγονός της άγνοιας του, σε πράγματα, καταστάσεις και συνθήκες που για όλους εμάς και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της Κούκουλαντ είναι γνωστά. Η ανάγκη του Ρομπότ να ερεύνησει να μάθει και να εκφράσει τις απορίες του για όλα αυτά που δεν γνωρίζει μας δίνουν την δυνατότητα σαν θεατές να τα παρατηρήσουμε μαζί του και να ενδιαφερθούμε για πράγματα που μπορεί να μην παρατηρούμε στην καθημερινότητα ή να θεωρούμε δεδομένα. Το μήνυμα, λοιπόν, που μεταφέρει είναι να μην χάνεις τον ενθουσιασμό για τα απλά καθημερινά που προσπερνάς. Ρώτα, αναζήτησε, ψάξε, μάθε, ενδιαφέρσου για πράγματα που μπορεί να θεωρείς δεδομένα.

Πόσο δύσκολο είναι να συμπτύξεις όλα τα εκφραστικά σου μέσα, μέσω ενός μικροφώνου; Ποιες θα λέγατε, ότι είναι οι πιο απαιτητικές δουλειές που έχετε κληθεί να κάνετε ερμηνευτικά μέχρι σήμερα;

Είναι, δυστυχώς, αρκετά δύσκολο αν αναλογιστείς ότι είναι ομαδική εργασία και εκτός της καλής κατάστασης που πρέπει να βρίσκεται η φωνή ό,τι ώρα και να πας για ηχογράφηση, πρέπει να συνυπολογίζεις, τους συμπαίκτες σου ώστε να δημιουργείς ένα κλίμα συντροφικότητας. Γιατί είναι μία παρέα στην Κούκουλαντ οι χαρακτήρες, πρεπει να ικανοποιήσεις το όραμα συγγραφέα-σκηνοθέτη αποκλειστικά με την απόδοση της φωνής και παράλληλα να έχεις κατά νου ότι θα υπάρξει έπειτα άνθρωπος μέσα σε γιγάντια κούκλα που θα κινηθεί με βάση τα λεγόμενά σου. Όλα αυτά τα προαπαιτούμενα καθιστούν την όλη διαδικασία δύσκολη.

Τα παιδιά σας έχουν πλέον μεγαλώσει, ωστόσο, έχουν παρακολουθήσει την Kookooland; Τι κριτική σας έχουν ασκήσει; Ποια είναι η σχέση τους με τις οθόνες; Με ποια θεάματα επιλέγετε να τα φέρνετε σε επαφή, δεδομένου, ότι είστε δύο γονείς-καλλιτέχνες;

Η αλήθεια είναι ότι ενώ έχουν παρακολουθήσει και παρακολουθούν με μέτρο οθόνες και τηλεοπτικά προγράματα, τώρα βρίσκονται ηλικιακά στην προεφηβεία και ίσως δεν ανήκουν στο καθεαυτό κοινό ενός προγράμματος σαν αυτό. Ωστόσο δείχνουν ενδιαφέρον για τα παιδικά θεάματα και η Κούκουλαντ με την ζωντάνια, το χιούμορ, τα ιδιαίτερα ψηφιακά γραφικά τους κέρδισε και το βλέπουμε όλη η οικογένεια μαζί.

Στην Kookooland ως Βάγια Κουκουβάγια ακούμε και τη σύζυγό σας, Τατιάνα Καλατζή. Αυτή, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε, φαίνεται όμως πως τα καταφέρνετε πολύ καλά σε αυτό! Ποιο είναι το μυστικό για ένα ζευγάρι να καταφέρνει να συνυπάρχει αρμονικά και στον ίδιο χώρο εργασίας; Τι προκλήσεις καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Νομίζω όταν μιλάμε για τέχνη και ειδικά θέατρο κινηματογράφο, τηλεόραση που βαζίζεται στις αξίες της συνεργασίας της συναδελφικότητας και της διάθεσης του σκηνικού χρόνου και χρόνου στους συμμετέχοντες δεν υπάρχει ωραιότερη συνθήκη από το να εργάζεσαι με ανθρώπους που γνωρίζεις, επικοινωνείς και σε ενώνουν πολύ δυνατά συναισθήματα. Οι συνεργασίες αποκτούν με τους ανθρώπους που αγαπάς καινούργιες θετικές δυναμικές, όπως του θαυμασμού, της αλληλουποστήριξης πολλώ δε μάλλω όταν είναι και ο άνθρωπος που έχεις μία σχέση, παιδιά, μιά κοινή έγνοια για το σπίτι σου.

Σε ποιες άλλες δουλειές θα σας δούμε φέτος και ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;

Προς το παρόν στην Κούκουλαντ, στην εκπαιδευτική μουσική παράσταση “Μία τρελή μουσική ΑΒ” για όλη την οικογένεια και τον ελεύθερο χρόνο μου με τα παιδιά και την οικογένεια καθότι είναι πολύ απαιτητική η καθημερινότητά μας.

Διαβάστε ακόμα:

Μελίνα Μακρή: ”Έπαθα επιλόχειο θυμό, θύμωνα με το παιδί μου – μετά γέλαγα ψεύτικα” (video)

Η Εθνική ομάδα Τσιρλίντιγκ στην κατηγορία Hip Hop κάνει audition για το Ευρωπαϊκό και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα!

Είδαμε τον “Κύκλο των Χαμένων Ποιητών” στο θέατρο Βρετάνια και σας έχουμε 5 καλούς λόγους για να πάτε με το παιδί σας

Ροή Ειδήσεων