“Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” έγινε graphic novel και είναι το καλύτερο δώρο για τα σημερινά παιδιά

“Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” έγινε graphic novel και είναι το καλύτερο δώρο για τα σημερινά παιδιά

Ως κλασικό παιδικό-εφηβικό μυθιστόρημα έγινε το αγαπημένο πολλών γενεών. Κρύφτηκε κάτω από το μαξιλάρι όταν πια τα βλέφαρα έκλειναν ερμητικά δίνοντας αυστηρό ραντεβού για το επόμενο πρωινό. Ένα βιβλίο που δίδαξε πολλά, μα πάνω απ’ όλα συγκίνησε και συντρόφευσε. Το γεγονός ότι γράφτηκε από το χέρι και την ψυχή της αγαπημένης των παιδιών Άλκης Ζέη, έρχεται να συμπληρώσει το ιδανικό πακέτο ενός δώρου που θα αγαπήσουν τα παιδιά.

Είναι ένα από τα βιβλία που πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη, και ο λόγος για το βιβλίο “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” της Άλκης Ζέη, που αποτελεί ένα από τα διαχρονικά ευπώλητα παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ποτέ στη χώρα μας.

Η ιστορία του βιβλίου που μεγάλωσε γενιές παιδιών, μεταλαμπαδεύοντάς τους σημαντικά αντιπολεμικά μηνύματα, παρουσιάζοντας τα χρόνια της κατοχής στην Αθήνα, μέσα από την αθώα ματιά του 9χρονου Πέτρου, συνάρπασε το αναγνωστικό κοινό και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για την παραστατική γραφή, τη γλωσσική αρτιότητα καθώς και για τη ζωηρή αφήγηση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

Με οδηγό τη μοναδική γραφή της αείμνηστης Άλκης Ζέη, μεταφερόμαστε στην περίοδο της Κατοχής και μέσα από τα μάτια του μικρού πρωταγωνιστή παρατηρούμε όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη τη ζοφερή περίοδο της ελληνικής Ιστορίας.

Ένα από τα καλύτερα εφηβικά αναγνώσματα όλων των εποχών

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος που πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω…, έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;» Και από τότε αρχίζει ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, των διωγμών, με την ελπίδα να σιγοκαίει κάπου στο βάθος.

Στις σελίδες του βιβλίου, ξετυλίγεται ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου και οι περιπέτειες που βίωσε, από τον Οκτώβρη του 1940 ως τον Οκτώβρη του 1944 που η Ελλάδα ελευθερώθηκε.

Το εμβληματικό μυθιστόρημα έγινε graphic novel για να το γνωρίσουν οι σημερινοί έφηβοι

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1971 και έκτοτε επανεκδόθηκε πολλάκις, καθώς τα βιβλία της Άλκης Ζέη αποτελούν πολύτιμα δώρα για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά τη λογοτεχνία. Ακολουθώντας τα πρότυπα της εποχής, το μυθιστόρημα δεν είχε εικονογράφηση μέχρι και σήμερα, γεγονός που αποτέλεσε “εμπόδιο” για τα παιδιά που δεν αγαπούν τα μεγάλα έκτασης κείμενα αλλά αντιθέτως προτιμούν τις εικόνες.

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο η graphic novel  εκδοχή αυτού του σπουδαίου έργου που αποτελεί το ιδανικό χριστουγεννιάτικο δώρο για να προσφέρετε σε παιδιά 10 ετών και άνω και εφήβους.

Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση και ο κοµίστας Δηµήτρης Μαστώρος συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια νέα εκδοχή της κλασικής αυτής ιστορίας για να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν τα σημερινά παιδιά. Η ξεχωριστή σύμπραξη των δυο σπουδαίων δημιουργών έδωσε στο διαχρονικό αυτό βιβλίο, την απαραίτητη ώθηση ώστε να διαγράψει μια νέα πορεία προσελκύοντας τη νέα γενιά αναγνωστών που έχει μεγαλώσει μέσα στις εικόνες και τα σκίτσα.

Ένα κομικ φόρος τιμής στο κλασικό βιβλίο της Άλκης Ζέη

Έχοντας την έγκριση της Άλκης Ζέη, οι δημιουργοί σεβόµενοι απόλυτα την ατµόσφαιρα και το πνεύµα του πρωτοτύπου προχώρησαν σε μια ενδιαφέρουσα απόδοση του κειμένου σε κόμικς εκδοχή.

Το συγγραφικό χάρισμα της Αγγελική Δαρλάση αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά από το πώς κατάφερε να μεταφέρει τις δυνατές σκέψεις της Ζέη, συμπυκνώνοντάς τες για τις ανάγκες του κόμικς, χωρίς όμως να χαθεί το νοηματικό υπόβαθρο και το μήνυμα πίσω από κάθε λέξη του αρχικού κειμένου. Έδωσε την απαραίτητη θεατρικότητα, εστιάζοντας εκεί που πρέπει να εστιάσει και έχοντας πάντα στο μυαλό της το κοινό στο οποίο απευθύνεται που σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες για τα γεγονότα τα οποία εξιστορούνται.

Η βαθιά ανθρώπινη γραφή της Δαρλάση επιβεβαιώθηκε και σε αυτό της το έργο. Ταυτιζόμαστε, συμπάσχουμε, αγωνιούμε με τους ήρωές της  και παρακολουθούμε την εξέλιξη της ιστορίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες και το έξυπνο στήσιμο της πλοκής από την Δαρλάση αναδεικνύονται καταλυτικά από την υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο Δημήτρης Μαστώρος αποδίδοντας την ιστορία σε εικόνα που έχει δυναμική και ένταση. Οι ουσιαστικοί και εποικοδομητικοί διάλογοι ανάμεσα στα πρόσωπα δημιουργούν ένα σασπένς και ένα μυστήριο για το τι θα επακολουθήσει γεγονός που ωθεί τον αναγνώστη να συνεχίσει το διάβασμα. Φυσικά, δεν απουσιάζει και το στοιχείο των ανατροπών που αποτελούν τη μαγιά αυτή της καλοδουλεμένης ιστορίας.

Ένα graphic novel που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη των παιδιών

Το εικονογραφήγημα / εικαστικό μυθιστορημα που προέκυψε είναι το κίνητρο για να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα κείμενα και τις αξίες που άφησε παρακαταθήκη η ιέρεια της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.

Γιατί όπως εύστοχα σημειώνει και ο Frank Serafini «Δεν υπάρχει παιδί που μισεί το διάβασμα. Υπάρχουν μόνο παιδιά που δεν έχουν βρει το κατάλληλο βιβλίο»  και σίγουρα αυτό το graphic novel είναι ένας καλός λόγος για να γνωρίσει ο αναγνώστης το εξαιρετικό αυτό μυθιστόρημα.

Ο αριστοτεχνικός λόγος της Άλκης Ζέη αποδόθηκε ιδανικά στη γλώσσα του κόμικς με την οποία είναι απόλυτα εξοικειωμένα τα σημερινά παιδιά. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι μιλώντας για κόμικς σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε ένα βιβλίο με πολλά σκίτσα αλλά σε μεταφορά του κλασικού έργου σε εικονογραφημένη αφήγηση, όπου καθετί είναι σκηνοθετημένο και προσεκτικά μελετημένο ως προς το πώς θα αποτυπωθεί εικαστικά.

Η κάθε εικόνα-καρέ υπάρχει, νοηματοδοτείται και γίνεται αντιληπτή σε σχέση με αυτές που προηγούνται και σε σχέση με αυτές που ακολουθούν, όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά.

Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια που θα κερδίσει την προτίμηση των παιδιών, θα τα κάνει κοινωνούς των σπουδαίων έργων της αείμνηστης δημιουργού και θα τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας πέρα από τις αναφορές που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ

Τα φετινά Χριστούγεννα αδράξτε την ευκαιρία να χαρίσετε στα παιδιά, τα ανίψια, τα βαφτιστήρια σας αυτό το graphic novel και θα τους κάνετε ένα δώρο που θα θυμούνται για πάντα!

 

Ροή Ειδήσεων