Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε εθνικό σχέδιο δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε εθνικό σχέδιο δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε εθνικό σχέδιο δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πλαίσιο προστασίας των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και την σεξουαλική κακοποίηση, μιλώντας σε εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Mάλιστα προς το σκοπό αυτό συγκροτείται Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των παιδιών με πρόεδρο την Έλενα Ράπτη.

Εθνική στρατηγική για την προστασία των παιδιών

Σήμερα 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης και αυτό ισχύει για τα πιο ευάλωτα παιδιά, όπως τα ανήλικα με αναπηρίες, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και παιδιά που για οποιουσδήποτε λόγους ζουν στο περιθώριο. Επίσης, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το στερεότυπο του αγνώστου που δίνει καραμέλες στα παιδιά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά είναι κυρίως πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος και πρόκειται για ένα «βουβό» έγκλημα καθώς μόνο 2% φτάνει στις αρχές.

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε σχέδιο δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Μηδενική ανοχή στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν αδράνειες και στερεότυπα. Σε αυτές τις αγκυλώσεις απαντά το εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση. Περιγράφοντάς το ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που πρέπει να έχει ως θεμέλιο λίθο την μηδενική ανοχή στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών.

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

  • Εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων: καταγράφοντας κάθε περιστατικό θα το κοινοποιεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες

 

  • Εθνικό γραφείο καταγραφής και επιτήρησης των κακοποιημένων παιδιών: θα αποτρέπει την παρουσία ανθρώπων με βεβαρημένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους – θα πρέπει να διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας.

 

  • Καθιερώνεται και η υποχρέωση όλων των φορέων να ορίζουν έναν υπεύθυνο παιδικής προστασίας. Ώστε να διαβιβάζει αμέσως σχετικές καταγγελίες και να διαβιβάζει στις αρχές.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Οι πολιτικές αυτές θα συνεχιστούν αταλάντευτα, γιατί δεν υπάρχει οικονομική προκοπή, χωρίς κοινωνική συνοχή. Δεν υπάρχει συλλογική επιτυχία χωρίς προσωπική ευαισθησία. Επιλέγουμε την δυνατή μας φωνή, έναντι της ένοχης σιωπής. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η φωνή είναι παιδική».

 

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη διάγνωση για την 13χρονη που έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας

Τα 7 συχνότερα λάθη που κάνετε στη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σας

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Δείτε τη φαντασμαγορική φωταγώγηση του Δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος

Ροή Ειδήσεων