Ο Μητσοτάκης κρούει τον κώδωνα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Ο Μητσοτάκης κρούει τον κώδωνα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το απόγευμα στο κλείσιμο των εργασιών του πρώτου Wellbeingr Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο, που διοργανώθηκε με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργός, ένα στα τέσσερα παιδιά ή έφηβοι στην Ευρώπη, καταγράφουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα, καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά από ποτέ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πανδημία

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων και εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για την εξάρτηση από το διαδίκτυο καθώς όπως τόνισε «βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πανδημία».

«Τα στοιχεία τα οποία συλλέγουμε επιβεβαιώνουν αυτόν τον φόβο μας: έξι στους δέκα εφήβους στη χώρα μας παρουσιάζουν σημάδια εξάρτησης από το διαδίκτυο. Κατά κανόνα είναι οι ίδιοι έφηβοι που εκδηλώνουν θυμό, εσωστρέφεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ένα στα πέντε παιδιά -κι αυτό με συγκλόνισε ίσως το περισσότερο- εκδηλώνει σημάδια πλήρους παραίτησης από καθημερινές δραστηριότητες. Κολλημένα μπροστά σε μία οθόνη, πρακτικά δεν αθλούνται, κοιμούνται λίγο, ακατάστατα, δεν τρέφονται σωστά. Είναι ευρήματα εξαιρετικά ανησυχητικά που χτυπούν ένα μεγάλο καμπανάκι κινδύνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και ως πατέρας ο ίδιος -τα παιδιά μου είναι μεγαλύτερα αλλά πρέπει να σας πω ότι ανησυχώ πάρα πολύ- θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να τύχει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας. Και δεν θα εκπλαγώ αν κάποια στιγμή δεν αναγκαστούμε, όχι μόνο σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό, ενδεχομένως και σε παγκόσμιο επίπεδο, να παρέμβουμε ρυθμιστικά για να μπορέσουμε να μειώσουμε την έκθεση ειδικά των παιδιών και των εφήβων στον ψηφιακό αυτό κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

ΕΣΑμεΑ σε Κεραμέως: Με εμπόδια και αποκλεισμούς η σχολική χρονιά για τους μαθητές με αναπηρία

“Πώς θα γλιτώσουμε από τα τροχαία”: Δωρεάν σεμινάριο από το Infokids.gr και τον Ιαβέρη

«Πορνοτέρας, όποιος τον βγάλει άρρωστο, θα με βρει απέναντί του»: Ο ψυχίατρος Σούρας κατακεραυνώνει τον 53χρονο