Ο παιδίατρος συμβουλεύει: Τι να κάνετε αν το παιδί σας καταπιεί ένα αντικείμενο

Ο παιδίατρος συμβουλεύει: Τι να κάνετε αν το παιδί σας καταπιεί ένα αντικείμενο

Τα παιδιά, ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες, έχουν την τάση να βάζουν στο στόμα τους τα πάντα, κάτι που είναι σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά επικίνδυνο.

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα ένα 11χρονο παιδί στο Λος Άντζελες, το οποίο κατάπιε ένα κέρμα και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Ως από μηχανής θεός ο σερίφης της της κομητείας Palmdale άκουσε τις φωνές της έντρομης μητέρας του παιδιού και έσπευσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Ο σερίφης πλησίασε το παιδί και του άνοιξε το στόμα με το δάχτυλο, καταφέρνοντας να γυρίσει το νόμισμα και να του επιτρέψει να πάρει αέρα. Έδρασε την κατάλληλη στιγμή, καθώς το παιδί είχε αρχίσει να μελανιάζει. Η σωτήρια επέμβασή του επέτρεψε στο παιδί να αναπνεύσει. Στη συνέχεια διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου του αφαιρέθηκε το νόμισμα των 25 cents.

Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του ο παιδίατρος, Παναγιώτης Λάιος, ξένα σώματα ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση διακρίνονται σε υγρά και στερεά και ανάλογα με τη χημική τους σύσταση σε τοξικά και ατοξικά.

Επισημαίνει, δε, ότι το 80% — 90% των ξένων σωμάτων διέρχεται από τον πεπτικό σωλήνα μαζί με την τροφή, το 10% — 20% απαιτεί ενδοσκοπική αφαίρεση και λιγότερο από 1% χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση.

Αναφέρει δε, ότι με την είσοδο του αντικειμένου στο λάρυγγα και στη τραχεία προκαλείται βήχας λόγω της προσπάθειας του οργανισμού να αποβάλει το ξένο αντικείμενο.

Ο κ. Λάιος επισημαίνει το είδος των ξένων σωμάτων, τα οποία μπορεί να βάλει στο στοματάκι του ένα παιδί, τι μπορεί να προκαλέσει τυχόν κατάποση και τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

Είδη ξένων σωμάτων

-Επίπεδες μπαταρίες — Βutton Βatteries οι πιο επικίνδυνες διότι προκαλούν χημικά εγκαύματα -Μαγνήτες
-Αιχμηρά αντικείμενα
-Κέρματα — Μη αιχμηρά αντικείμενα
-Ενσφήνωση βλωμού
-Υπεραπορροφητικά αντικείμενα

Συμπτώματα:
Σιγμό
Συριγμό
Πόνο
Σιελόρροια
Ανησυχία
Θωρακαλγία
Κοιλιακό άλγος
Αναπνευστική δυσχέρεια
Πυρετό
Άρνηση λήψης τροφής
Χωρίς συμπτώματα

Στα περισσότερα περιστατικά που αφορούν τη κατάποση αιχμηρών αντικειμένων με έγκαιρη διάγνωση και δυνατότητα ενδοσκοπικής αφαίρεσης υπάρχει μείωση νοσηρότητας και θνητότητας.

Συμπτώματα συχνότερα όταν το αιχμηρό ξένο σώμα στον οισοφάγο

-Δυσφαγία
-Οπισθοστερνικό άλγος
-50% ασυμπτωματικά

Επιπλοκές

-Απόστημα
-Περιτονίτιδα
-Συρίγγιο
-Σκωληκοειδίτιδα
-Διείσδυση ήπατος, ουροδόχου κύστης, καρδιάς, πνευμόνων
-Ομφαλοκήλη
-Ρήξη κοινής καρωτίδας
-Αορτο-οισοφαγικό συρίγγιο

Μέτρα πρόληψης

Η κατάποση ξένου σώματος είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για το παιδί. Θα πρέπει να λαμβάνετε μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά όσο το δυνατόν περισσότερο.

-Όλα τα μικρά αντικείμενα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από μικρά παιδιά
-Μην τους δίνετε ξηρούς καρπούς
-Μη τους δίνετε παιχνίδια που περιέχουν μικρά αντικείμενα
-Μη τους δίνετε κέρματα και οτιδήποτε βρίσκεται σε αυτό το μέγεθος

Ροή Ειδήσεων