Ο πρόεδρος της Ελ. Εταιρείας Λοιμώξεων απαντά γιατί αποφασίστηκε λουκέτο σε όλα τα σχολεία

Ο πρόεδρος της Ελ. Εταιρείας Λοιμώξεων απαντά γιατί αποφασίστηκε λουκέτο σε όλα τα σχολεία

To λουκέτο σε όλα τα σχολεία της χώρας από αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου μέχρι τις 29 Μαρτίου και η εφαρμογή καθολικής τηλεκπαίδευσης, διαμορφώνει ένα νέο εκπαιδευτικό τοπίο και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών καθώς υπάρχουν αρκετές περιοχές που έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα αλλά συμπαρασύρονται από την ανησυχητική κατάσταση που παρατηρείται στις υπόλοιπες περιοχές.

Γαργαλιάνος: Τα μέτρα δεν τηρούνται όπως θα έπρεπε

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και γιατί αποφασίστηκε καθολικό λουκέτο στα σχολεία. Μιλώντας για το γιατί δεν έχουμε δει μείωση των κρουσμάτων, ο ίδιος σημείωσε ότι

«Ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».

Η μετάλλαξη αύξησε τη μεταδοτικότητα

«Αυτοί που μένουν με την οικογένειά τους, τηρούν τα μέτρα. Όταν ένα άτομο με μάσκα έρθει σε επαφή με κάποιο που δεν φοράει, ξέρουμε ότι μπορεί να κολλήσουν. Όταν έρθεις σε επαφή με τρεις οικογένειες, μπορεί να κολλήσουν. Ο ιός είναι παντού και μεταλλαγμένος. Η μετάλλαξη αύξησε τη μεταδοτικότητα. Είδαμε κραταιές χώρες να είναι στο έλεος της πανδημίας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

«Κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Ακριβή ημερομηνία δεν έχουμε. Με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που έχουμε, πιστεύω ότι τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Τέλος του Μάρτη θα έχουμε επιπέδωση των κρουσμάτων, και ελπίζουμε τα νοσοκομεία να αντέξουν», ανέφερε σχετικά με το πότε μπορούμε να αναμένουμε χαλάρωση των μέτρων.

Γιατί θα κλείσουν τα σχολεία όλης της χώρας για μια εβδομάδα

Απαντώντας στο γιατί πάρθηκε η απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων ο κ. Γαργαλιάνος είπε «Επειδή είδαμε ότι και στα παιδιά και στις μικρότερες ηλικίες, η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί. Το διαφορετικό του τωρινού κύματος είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε τον ιό. Να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι το τέλος του μήνα για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Η προσπάθεια είναι κοινή».

Δείτε τις δηλώσεις του

Ροή Ειδήσεων