Οι 3 χειρότερες τροφές για τα δόντια των παιδιών!

Οι 3 χειρότερες τροφές για τα δόντια των παιδιών!

Τα δόντια είναι απαραίτητα. Τόσο για την τροφή μας όσο και για την ομορφιά του χαμόγελού μας. Τα παιδιά πρέπει να τα φροντίζουν πολύ και από νωρίς.  Σας δίνουμε τις 3 τροφές που είναι οι χειρότερες για τα δόντια, ώστε να σας βοηθήσουμε να τα βοηθήσετε.

Στο Νο1 της λίστας που δίνουν ειδικοί, είναι οι ζαχαρούχες καραμέλες. Είναι γεμάτες με ζάχαρη που ταΐζει τα βακτήρια που έχουμε στο στόμα μας και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουμε τερηδόνα.

Ακολουθούν τα αμυλούχαπροϊόντα (λευκό ψωμί, κράκερ, πατατάκια, ζυμαρικά κ.α.), καθώς διασπώνται σε σάκχαρα στο στόμα και για τα δόντια μας είναι σαν να τρώμε καραμέλες. Το αυτό ισχύει και με τα ζαχαρούχα ποτά.

Στην τρίτη θέση των χειρότερων τροφών για τα δόντια είναι τα όξινα τρόφιμα και ποτά. Αυτό που τα κάνει όξινα είναι ικανό να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών (βλ. εξωτερικό στρώμα), να οδηγήσει σε ευαισθησία ή/και τερηδόνα. Πέραν των εσπεριδοειδών, στην κατηγορία ανήκουν και οι σόδα και ο καφές, μαζί με το κρασί και φυσικά τους χυμούς φρούτων.

Αυτό περιλαμβάνει φρούτα όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, καθώς και σόδα και αναψυκτικά.

Πως θα εξαφανίσουμε τους εχθρούς

Επειδή δεν γίνεται να μην τρώνε και να μην πίνουν τίποτα, είναι κάπως χρήσιμο να ξέρουμε πώς μπορούμε να εξαφανίσουμε τους εχθρούς, αφότου απολαύσουμε κάτι ζαχαρούχο ή αμυλούχο ή όξινο.

Η σειρά με την οποία τρώμε τα τρόφιμα επηρεάζει την υγεία των δοντιών μας, με τους επαγγελματίες στοματικής υγείας να προτείνουν να τρώμε πρώτα τα ‘χειρότερα’ και μετά πιο υγιεινές, ινώδεις τροφές (πχ μήλα ή καρότα). Αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν να απομακρύνουμε τα σωματίδια των τροφίμων και τα σάκχαρα. Έτσι μειώνεται πολύ ο κίνδυνος συσσώρευσης πλάκας και τερηδόνας.

Κάτι άλλο που βοηθά είναι να πίνουμε πολύ νερό αφότου φάμε, το οποίο μπορεί να διώξει τα σωματίδια των τροφίμων και των σακχάρων. Ιδανικά βουρτσίζουμε μια ώρα αργότερα. Ποτέ αμέσως. Φυσικό καθαριστικό είναι και το σάλιο. Άρα όσο περισσότερο μασάμε, τόσο περισσότερο σάλιο δημιουργούμε και τόσο καλύτερα καθαρίζουμε τα δόντια.

Διαβάστε επίσης:

Οι 3 σημαντικές βιταμίνες που χρειάζεσαι όταν νιώθεις το ανοσοποιητικό σου «πεσμένο»

«Οι γονείς να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τα μικρά παιδάκια τους»: Προειδοποίηση Καλλιάνου για τον λίβα που έρχεται