Οι ιώσεις είναι επίσημα εδώ: Πώς θα προστατεύσουμε σωστά τα παιδιά μας

Οι ιώσεις είναι επίσημα εδώ: Πώς θα προστατεύσουμε σωστά τα παιδιά μας

Διανύουμε περίοδο επιδημίας ιώσεων, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται ένα νέο κύμα γρίπης, για το οποίο κάνουν όλοι ό,τι μπορούν για να προφυλαχθούν. Είναι αυτή η εποχή, λοιπόν, που μια επίσκεψη στον παιδίατρο για ανακεφαλαίωση των εμβολίων που έχει ή δεν έχει κάνει το παιδί μας είναι απαραίτητη.

Το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β είναι αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί εξίσου, ειδικά αν στην οικογένεια υπάρχουν βρέφη, νήπια ή παιδιά στην εφηβεία, καθώς σε αυτές τις ηλικίες η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 ώρες με δραματικές επιπτώσεις  -ακόμα και θάνατο.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο της Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας μέσω καθημερινών συνηθειών,  όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Αυτό, όμως, που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να θυμηθούμε είναι, ότι την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν κρούσματα μηνιγγίτιδας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Φέτος έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 17 κρούσματα και δυστυχώς ένας θάνατος.

Υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη Μηνιγγίτιδα Β και αυτός είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Εξυπακούεται, ότι απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός κατά όλων των τύπων μηνιγγίτιδας, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται έτσι κι αλλιώς μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

Η ιστορία του Matthew από την Κορνουάλη έχει πολλά να μας διδάξει

Ο Matthew σήμερα

Όταν ο Matthew βαφτίστηκε, την Κυριακή 18 Απριλίου 2007, κανείς δεν περίμενε ότι λίγες ημέρες αργότερα, σε ηλικία μόλις 5,5 μηνών θα πάλευε για τη ζωή του. Τα λίγα δέκατα και οι κοκκινίλες πάνω από το γόνατο που εμφάνισαν οδήγησαν στη διάγνωση για μηνιγγίτιδα Β, ενώ χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετό καιρό στην εντατική και για έναν συνολικά μήνα στο νοσοκομείο.

Επιστρέφοντας στο σπίτι και ενώ ο καιρός περνούσε, το παιδί εμφάνιζε αλλόκοτες αναπτυξιακές συμπεριφορές, για τις οποίες κανείς δεν είχε προειδοποιήσει την οικογένειά του. Ο Matthew μεγαλώνοντας εμφάνισε διαταραχή στην επεξεργασία των ερεθισμάτων, που σημαίνει,  ότι τον ενοχλεί ακόμα και το παραμικρό άγγιγμα, όμως ανακουφίζεται με τα πιο “βαριά” αγγίγματα.

Τα τελευταία 12 χρόνια, ο Matthew παλεύει κάθε μέρα με την «κληρονομιά» που του άφησε η μηνιγγίτιδα Β. Χάρη στη βοήθεια ειδικών τα πηγαίνει πολύ καλύτερα. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε, όμως, αν είχε εμβολιαστεί κατά της νόσου, ή αν είχε εμβολιαστεί το άτομο που του μετέφερε το επικίνδυνο βακτήριο.

Ροή Ειδήσεων