Οι μαθητές της Νάξου γίνονται δημοσιογράφοι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»

Οι μαθητές της Νάξου γίνονται δημοσιογράφοι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»

Με χαρά παρουσιάζουμε μέσα από τη στήλη μας μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με πρωταγωνιστές έφηβες και έφηβους της Νάξου ηλικίας από 13 ετών που καλούνται να συμμετάσχουν στη δράση «Naxos News Lab», την οποία διοργανώνει η Μαρία Πολυκρέτη στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά».

Οι έφηβοι ανακαλύπτουν τον κόσμο της δημοσιογραφίας και φτιάχνουν το δικό τους τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων

Συμμετέχοντας στο «Naxos News Lab» οι έφηβοι θα γνωρίσουν τον δημοσιογραφικό και ειδησεογραφικό κόσμο και θα φτιάξουν το δικό τους τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων «Νάξος News – Good News».

Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν και τα εργαστήρια πραγματοποιούνται με την καθοδήγηση των καταξιωμένων δημοσιογράφων και επαγγελματιών του ειδησεογραφικού χώρου και της τηλεόρασης: της δημοσιογράφου και Διευθύντριας ενημερωτικών εκπομπών ΕΡΤ Αντριάνας Παρασκευοπούλου, του σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ και του Κώστα Λασκαράτου, δημοσιογράφου και διδάκτορος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Υπό την επίβλεψη τους, τα παιδιά θα ανοίξουν ένα… τηλεοπτικό παράθυρο για να μάθουν με διαδραστικό, σύγχρονο και ενδιαφέροντα τρόπο τις βασικές αρχές, τους τρόπους και τη μεθοδολογία παραγωγής των ειδήσεων. Προωθώντας τις έννοιες της συνεργασίας και της ομαδικότητας, τα παιδιά θα δημιουργήσουν το πρώτο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων της Νάξου αποτελούμενο αποκλειστικά από καλές ειδήσεις.

 

Για τη νέα αυτή δράση της πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», η Μαρία Πολυκρέτη τόνισε

«Στόχος του προγράμματος είναι οι έφηβοι και οι έφηβες να αναπτύξουν λόγο και επιχειρήματα μέσα από μια διαλεκτική διαδικασία, να εκφραστούν θετικά και δημιουργικά για τον τόπο και το περιβάλλον γύρω τους και να αντιληφθούν την καίρια σημασία της κριτικής σκέψης στην αποκωδικοποίηση και επεξεργασία μηνυμάτων και ειδήσεων.

Επιπλέον, να βρουν γόνιμο έδαφος για να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητες τους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, οργανώνοντας τον χρόνο, τον λόγο και την σκέψη τους, δοκιμάζοντας τους εαυτούς τους σε ένα νέο πεδίο γνώσης και εμπειρίας.

Η δομή του προγράμματος είναι οργανωμένη ώστε παρέχει ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας και διαλόγου υπό το πρίσμα της συνέργειας και της ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης.

Τέλος, βασικός στόχος της δράσης αυτής, είναι να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργού πολίτη στα παιδιά, δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να γνωρίσουν καλύτερα το νησί της Νάξου και να εκφράσουν τις σκέψεις τους για το παρόν και το μέλλον του τόπου τους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, τον Τάσο Μπιρσίμ και τον Κώστα Λασκαράτο για την άμεση ανταπόκριση, την ευαισθησία τους και την αποδοχή της πρότασης να σταθούν δίπλα στα παιδιά εθελοντικά και αφιλοκερδώς και να «αποκαλύψουν» μικρά μυστικά της δημοσιογραφίας και της τηλεόρασης».

Όσα πρέπει να ξέρουν οι μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν

Οι συναντήσεις του «Naxos News Lab» θα πραγματοποιηθούν στις 27-29 Ιανουαρίου, την 1η Φεβρουαρίου και στις 4-5 Φεβρουαρίου στη Νάξο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και απαιτείται προεγγραφή, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Οι εισητητές του «Naxos News Lab»

Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου είναι βραβευμένη δημοσιογράφος και Διευθύντρια των Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ ενω παρουσιάζει και το δελτίο της Δημόσιας Τηλεόρασης της χώρας.

Ο Τάσος Μπιρσίμ είναι σκηνοθέτης και έχει εργαστεί τόσο για την ΕΡΤ όσο και για μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ κάλυψε τηλεοπτικά με πρωτοποριακό τρόπο, πολιτικές συγκεντρώσεις, σημαντικά γεγονότα, όπως η έλευση του ευρώ, εγκαίνια εμβληματικών δημόσιων έργων, αλλά και παραστάσεις και συναυλίες στο Ηρώδειο, Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ΟΑΚΑ, Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, Μέγαρο Μουσικής Αθήνας & Θεσσαλονίκης και στο Παλέ ντε Σπορτ.

Ο Κώστας Λασκαράτος είναι παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση και συγγραφέας του βιβλίου «Πολιτισμός & Εξωστρέφεια», που συστήνεται ήδη, ως βασικό εγχειρίδιο, σε δυο ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι επίσης μέλος του μητρώου διδασκόντων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης ενώ διδάσκει και στα e-learning προγράμματα επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Διαβάστε επίσης:

«Σούπα με Σούμαν»: Η παράσταση που εντυπωσίασε τα παιδιά επιστρέφει στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (από 14/1)

Όλα για το φετινό Πατρινό Καρναβάλι – Στις 21 Ιανουαρίου η τελετή έναρξης

Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Σούπα με Σούμαν» στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (14/1)

Η απόφαση της ανακρίτριας για την 14χρονη που ήταν παρούσα στον ομαδικό βιασμό του 15χρονου

Ροή Ειδήσεων