Οι σχολικές αυλές του μέλλοντος βρίσκονται…στην Λάρισα και ανυπομονούμε να τις δούμε σε όλα τα σχολεία!

Οι σχολικές αυλές του μέλλοντος βρίσκονται...στην Λάρισα και ανυπομονούμε να τις δούμε σε όλα τα σχολεία!

Οι σχολικές αυλές του μέλλοντος βρίσκονται…στην Λάρισα και ανυπομονούμε να τις δούμε σε όλα τα σχολεία!

Οι αυλές των σχολείων της Λάρισας …του μέλλοντος είναι το θέμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έκθεσης «Σχολικές Αυλές» που εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Τα εκθέματα αποτελούν προτάσεις νέων Λαρισαίων Αρχιτεκτόνων, που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας, η οποία υλοποιήθηκε με ευθύνη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας.

Τα σχολεία της Λάρισας επενδύουν στις αυλές του μέλλοντος

Πρόκειται για ένα πρότυπο πιλοτικό έργο, πρωτοποριακό και μοναδικό για όλη την χώρα, που έχει ως στόχο την αναμόρφωση των σχολικών αυλών, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Οι προτάσεις αφορούν σχολικές αυλές 15 σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Λαρισαίων.Το πρόγραμμα είχε ως αντικείμενο:

Τη διατύπωση των γενικών αρχών και οδηγιών οι οποίες πρέπει να διέπουν τον σύγχρονο σχεδιασμό των σχολικών αυλών, με στόχο να δημιουργηθούν πράσινες αυλές σχολείων οι οποίες θα είναι ανοικτές για τους μαθητές όλη την ημέρα.
Το συμμετοχικό σχεδιασμό μέσω της διαβούλευσης, που αποτελεί και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης.

Η διαδικασία του Συμμετοχικού Σχεδιασμού που εφαρμόστηκε, χαρακτηριστικό που καθιστά την προγραμματική σύμβαση σημαντικά πρωτοποριακή, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί είναι διαπιστωμένο ότι το αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τρόπο με τον οποίο αυτός έχει παραχθεί.

Oι αυλές 15 σχολείων της Λάρισαν είναι το μέλλον της εκπαίδευσης

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συμμετοχικού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για προτάσεις που διαμορφώνουν νέα πεδία για τη χώρα, στη προσέγγιση των σχολικών αυλών, ως δημόσιων χώρων.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου, με το ΤΕΕ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων εξέφρασε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, αναφερόμενος για άλλη μια φορά στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η δημοτική αρχή στις συνέργειες αλλά και στην διαμόρφωση νέων συνθηκών στο δημόσιο χώρο.   Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι σταδιακά ο Δήμος θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τις προτάσεις διασφαλίζοντας τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.

Ήρθε η ώρα να επανδυσουμε σε καινοτομεσ σχολικές αυλεσ

Οι σχολικές αυλές του μέλλοντος βρίσκονται...στην Λάρισα και ανυπομονούμε να τις δούμε σε όλα τα σχολεία!

Στην τοποθέτησή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκου Παπαγεωργίου,επισήμανε τα εξής:

“Οι σχολικές αυλές αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία δημόσιου χώρου καθώς οι χρήστες τους είναι κυρίως τα παιδιά μας. Είναι σημείο συνάντησης μαθητών, χώροι άθλησης, εκδηλώσεων, μάθησης και πολλών ακόμη δραστηριοτήτων

Τι ζητάνε όμως από αυτούς τους χώρους οι μαθητές, οι γονείς, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι Δημοτικές Αρχές;

Εξυπηρετούν άραγε τον σκοπό τους; Και τι απαντήσεις μπορεί να δώσει η αρχιτεκτονική επιστήμη σε αυτά τα ερωτήματα; Αυτά τα ζητήματα απασχόλησαν μία ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, που υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις. Η παρούσα έκθεση αποτελεί μία παρουσίαση των σχεδιαστικών προτάσεων που κατέθεσαν. Προτάσεις που συνηγορούν στο γεγονός πως ήρθε η ώρα μιας σταδιακής επανάκτησης των σχολικών αυλών και του δημόσιου χώρου αλλά και πως η πόλη μας διαθέτει υψηλού επιπέδου αρχιτέκτονες” πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Οι πολίτες, μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας, που παρουσιάζουν τις μελέτες τους για τις σχολικές αυλές, προκειμένου αυτές να αναβαθμιστούν είναι οι εξής:

Αναγνωστοπούλου Σοφία, Βασιλείου Δήμητρα, Γκουγκούδη Δήμητρα, Γρουσόπουλος Θεόδωρος, Δαλακούρα Ιωάννα, Ζαχαρής Ιωάννης, Καλκούλης Απόστολος – Μάριος, Κανάκη Ελένη, Κανδήλα Μαρία, Καραβάσιου Μαρία, Καψάλη Ευαγγελία, Κουτρογιάννης Ευάγγελος, Κράιας Παναγιώτης, Λάλου Γεωργία, Μητράκα Χριστίνα, Μητσοπούλου Πελαγία, Μίχος Αναστάσιος, Μόλλα Ελένη, Μπαλογιάννη Εύη, Μπίλλια Δήμητρα, Πάλλα Βασιλική, Παντελίδου Αναστασία, Παπαδούλη Φεβρωνία, Παπανικολάου Μάριος, Παραφέστα Μελίνα, Σολωμού Αικατερίνη, Τσιαβέ Ευφροσύνη και Χατζηπαύλου Δήμητρα

*Η έκθεση φιλοξενείται στο αίθριο του πρώτου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2021

 

Διαβάστε επίσης:

“Το παιδί μου είναι αλλεργικό και ζητώ να έρθει σχολικός νοσηλευτής στο Νηπιαγωγείο του”: Μαμά αγωνιά για το γιο της

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Γερμανία: Σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό ΚΑΙ στα παιδιά – Τι λέει ο Πρόεδρος των Ιδιωτών Παιδιάτρων Αττικής

Τετραπλάσιος ο κίνδυνος γέννησης νεκρού βρέφους από έγκυο με μετάλλαξη Δέλτα

Ροή Ειδήσεων