“Οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας έδειχναν ότι κινδυνεύει – Φοβόταν ότι θα πεθάνει – “Έδειξαν” τα πάντα για τις δολοφονίες”

“Οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας έδειχναν ότι κινδυνεύει – Φοβόταν ότι θα πεθάνει – “Έδειξαν” τα πάντα για τις δολοφονίες”

Κάθε μέρα που περνάει νέα, τραγικά, στοιχεία γίνονται γνωστά για την υπόθεση της Πάτρας όπου η 33χρονη μητέρα κατηγορείται για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας και θεωρείται ύποπτη για το θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας.

Η παιδοψυχολόγος, Χριστίνα Μπογιατζήμίλησε στην ΕΡΤ για όσα η ίδια διέκρινε μελετώντας της ζωγραφίες του 9χρονου κοριτσιού που πέθανε λόγω της υπεροβολικής χορήγησης κεταμίνης.

«Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη ζωγραφική γιατί δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τη λεκτική επάρκεια που θα μπορούσε ένας ενήλικας» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η ειδικός. Μιλώντας για την Τζωρτζίνα η ειδικός τόνισε ότι ήταν μια ιδιάζουσα περίπτωση με την παιδοψυχολόγο να λέει ότι μέσω της ζωγραφικής μπόρεσε να δει τα βαθιά μηνύματα του παιδιού, ότι «κινδυνεύει, ότι νιώθει άγχος, νιώθει ανασφάλεια».

Σύμφωνα με την κ. Μπογιατζή τα «παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές παίρνουν το στατικό αντικείμενο και το κάνουν δυναμικό».

Η ζωγραφιά της Τζωρτζίνας που προκάλεσε ανατριχίλα

Όπως είπε, «μέσα από τα μάτια της Τζωρτζίνας στις ζωγραφιές καταλάβαμε ότι ήθελε να δείξει κάτι». Στην προκειμένη περίπτωση «υπήρχε απουσία συναισθήματος από την μητέρα από πριν» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ζωγραφιά με το μαύρο κεφάλι της μητέρας της, υποδήλωσε ότι φοβόταν ότι θα πεθάνει. Ήταν ένα πολύ δυναμικό παιδί, έτρεχε, έπαιζε, χόρευε».

Επισήμανε μάλιστα «ότι όταν ένα παιδί είναι φοβισμένο στο περιβάλλον του, αυτό είναι εν δυνάμει κακοποίηση. Θάνατος σε ένα παιδί είναι οτιδήποτε απειλεί την ψυχική του υγεια. Τα παιδιά αισθάνονται το θάνατο πολύ πιο βαθιά από ότι εμείς, ίσως γιατί δεν τον έχουν απομυθοποιήσει», δήλωσε η κ. Μπογιατζή προσθέτοντας ότι στις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας φαινόταν η πάλη μέσα της ανάμεσα στο ένστικτο της ζωής και στο ένστικτο του θανάτου».

Το παιδί ζούσε σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον

Και όπως εξήγησε ως ειδικός αισθάνθηκε ιδιαίτερα δύσκολα γι’ όσα διέκρινε στις ζωγραφιές του παιδιού γιατί «η μητέρα είναι το τελευταίο πρόσωπο που θέλουμε να ταυτοποιήσουμε ως απειλή γιατί είναι το πρώτο αντικείμενο αγάπης, ασφάλειας, ζωής για το παιδί».

H παιδοψυχολόγος ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα λάβει υπόψη της το πόρισμα της κλινικής παιδοψυχολόγου Δέσποινας Σαβόγλου η οποία είδε και τους γονείς από κοντά όπου διαπιστώνεται ότι το παιδί ζούσε σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι αντιφάσεις στις συνθήκες θανάτου της Ίριδας δρομολογούν εξελίξεις – Η Πισπιρίγκου επιμένει να αμφισβητεί τα πάντα

Αγωνία στην Αιτωλοακαρνανία – Ανήλικος παρασύρθηκε από όχημα

Το “ευχαριστώ” του Γιάννη Κότσιρα στους γιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης – Το ατύχημα του γιου του