Ολυμπιακοί Αγώνες: 10 εξαιρετικά βιβλία για να βάλετε ένα παιδί στον κόσμο τους

Ολυμπιακοί Αγώνες: 10 εξαιρετικά βιβλία για να βάλετε ένα παιδί στον κόσμο τους

Ολυμπιακοί Αγώνες: 10 εξαιρετικά βιβλία για να βάλετε ένα παιδί στον κόσμο τους

Η μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από αυτά τα μοναδικά βιβλία.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 να πλησιάζουν, ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τη μαγεία του αθλητισμού και τη διαφορετικότητα των πολιτισμών. Είναι μια σπάνια ευκαιρία να εμπνεύσουμε τις νεότερες γενιές μέσα από ιστορίες και βιβλία που απεικονίζουν την αγωνία, την αφοσίωση και την ανθρωπιά των αθλητών.

Παρακάτω θα δούμε δέκα εξαιρετικά παιδικά βιβλία που ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες στον μαγικό κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτά τα βιβλία δεν είναι μόνο ιδανικά για να ανοίξουν την πόρτα στον κόσμο του αθλητισμού, αλλά και ως ένα όμορφο – και επίκαιρο – δώρο για αγαπημένα πρόσωπα, όπως ανίψια ή βαφτιστήρια.

Ολυμπιακοί Αγώνες: 10 εξαιρετικά βιβλία:

Απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών για τα αθλήματα (6-9 ετών) – Εκδόσεις: Μοντέρνοι Καιροί

Απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών για τις ρίζες του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα διάφορα αθλήματα και την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου. Ταυτόχρονα εξηγούμε τους βασικούς κανόνες των αγωνισμάτων, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τα δημοφιλή στη χώρα μας σπορ, καθώς και για όλα εκείνα που έχουν απήχηση στο εξωτερικό.
Όλες οι πιθανές και οι πιο ευφάνταστες απορίες βρίσκουν τις απαντήσεις τους μέσα από σύντομα, κατανοητά κείμενα, με χιουμοριστική εικονογράφηση. Το βιβλίο “Ρωτώ Μαθαίνω” μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι γνώσεων για μικρούς και μεγάλους! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λάβετε Θέσεις (9-12 ετών) – Εκδόσεις: Πατάκη

Με λένε Σπύρο. Σπύρο Ρούσση. Μένω στον Μαραθώνα. Τον γνωρίζω σαν την παλάμη μου. Απ’ άκρη σ’ άκρη. Σήμερα, 27 Μαρτίου του 1896, κάτι πολύ παράξενο γίνεται. Γάμος; Ποιος να παντρεύεται; Θέλω να μάθω. Είμαι και περίεργος!
Χαμός στο χωριό! Έλληνες, ξένοι, άλογα, κότες, κλωσόπουλα, γάιδαροι, γέροι, γριές, όλοι στους δρόμους… κι επίσημοι… Ποπό, θεούλη μου! Γέμισε ο Μαραθώνας κόσμο!
Γίνονται αγώνες, μαθαίνω. Αγώνες! Τι αγώνες; Σαν αυτούς τους αγώνες με τους Τούρκους ή μήπως σαν τους άλλους, τους παλιούς, με τους Πέρσες; Μπερδεύτηκα… Τι σόι Τούρκοι είναι ετούτοι οι Πέρσες;
Ολυμπιακοί αγώνες λένε. Μαραθώνιος δρόμος. Ο πρώτος μαραθώνιος. Πρέπει οπωσδήποτε να δω τον αγώνα. Να πάω πίσω από τους δρομείς. Θα τα καταφέρω; Ποιος θα κερδίσει; Εγώ λέω ο συνονόματός μου, ο Σπύρος, ο Σπύρος ο Λούης. Έχει κάτι μουστάκια ο άτιμος… αυτός θα κερδίσει! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Οι Μικροί Κύριοι και οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες (3-6 ετών) – Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη

Ίκαρος, ο μικρός Ολυμπιονίκης (9-12 ετών) – Εκδόσεις Κέδρος

Έφεσος , 632 π. Χ. Οι σπονδοφόροι φτάνουν στην πόλη στεφανωμένοι με κλαδιά ελιάς, για να κηρύξουν την έναρξη της 37ης Ολυμπιάδας. Αυτοί όμως οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους, αφού για πρώτη φορά θα αγωνιστούν και παιδιά. Ο Ίκαρος, ένα αγόρι που ζει στην Έφεσο με την οικογένειά του, θα μπορέσει επιτέλους να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο: να πάει στην ξακουστή Ολυμπία, να θαυμάσει το υπέροχο άλσος με τους ναούς και τα αιωνόβια δέντρα, και να αγωνιστεί στο στάδιο για να κερδίσει τον πολυπόθητο κότινο, θα τα καταφέρει; Ή μήπως τα πράγματα θα αποδειχτούν πιο δύσκολα από όσο είχε αρχικά φανταστεί; Το σίγουρο είναι ότι μέσα από το ταξίδι του στην Ολυμπία ο Ίκαρος θα μάθει την αξία της φιλίας, της ευγενούς άμιλλας και της επιμονής για την επίτευξη ενός στόχου.

Μια ιστορική περιπέτεια που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να ζήσουμε από κοντά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά και για να μας δώσει ένα διαχρονικό μήνυμα: πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στόχους στη ζωή μας και να μην τους εγκαταλείπουμε μόλις εμφανίζονται οι πρώτες δυσκολίες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Αρχαία Ολυμπία και Ολυμπιακοί Αγώνες (6-9 ετών) – Εκδόσεις Στρατίκη

Η Ολυμπία στην αρχαιότητα δεν ήταν πόλη, αλλά μια περιοχή που βρισκόταν στη δεξιά όχθη το ποταμού Αλφειού, στο σημείο που ενωνόταν με τον παραπόταμο Κλαδέο. Εκεί, στο τρίγωνο που σχηματιζόταν ανάμεσα στους δύο ποταμούς και τον Κρόνιο λόφο, υπήρχε ένα άλσος, η ιερή Άλτις, όπως την ονόμαζαν. Ένα άλσος με μεγάλα σκιερά πλατάνια, με λεύκες πανύψηλες, που τις είχαν φέρει από τη Θεσπρωτία, και με σταχτοπράσινες αγριελιές. Ο μεγάλος Αθηναίος ρήτορας, ο Λυσίας, είχε πει για την Ολυμπία πως είναι “ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος”. Δηλαδή, το ωραιότερο μέρος της Ελλάδας. Και δεν είχε άδικο. Και σήμερα ακόμα η ομορφιά της Ολυμπίας είναι μοναδική.

Αρχαίοι Έλληνες: Η ιστορία με αυτοκόλλητα (6-9 ετών) – Εκδόσεις: Ψυχογιός

Κάνε ένα ταξίδι με αυτοκόλλητα στην αρχαία Ελλάδα!
Μάθε για τον συναρπαστικό κόσμο των αρχαίων Ελλήνων, από τους γενναίους πολεμιστές και τα λαμπρά κτίρια μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Το βιβλίο είναι γεμάτο σημαντικές πληροφορίες και ευφυείς παρατηρήσεις. Τα δεκάδες αυτοκόλλητα θα σε βοηθήσουν να ζωντανέψεις την αρχαία Ελλάδα, δημιουργώντας πανέμορφα σκηνικά!
Τι περιμένεις λοιπόν; Φόρεσε τον… χιτώνα σου και ξεκίνα το ταξίδι! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Γνωρίζω την Αρχαία Ελλάδα (6-9 ετών) – Εκδόσεις Susaeta

Πώς έχτιζαν τους ναούς τους οι αρχαίοι Έλληνες; Τι έτρωγαν; Πώς ντύνονταν; Τι μάθαιναν τα παιδιά στο σχολείο; Τι φορούσαν οι στρατιώτες στις μάχες;
Γνώρισε τον τρόπο ζωής στην αρχαία Ελλάδα μέσα από απλά κείμενα και χιουμοριστική εικονογράφηση, που παραπέμπει σε αρχαιοελληνικό… κόμικ και σε μελανόμορφα αγγεία! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ζήτω οι Ολυμπιακοί Αγώνες! (3-6 ετών) – Εκδόσεις: ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στη Γαλλία απέχουν ελάχιστα! Έτσι, το λιοντάρι, η καμηλοπάρδαλη και όλα τα γρήγορα, δυνατά και… πανέξυπνα ζωάκια της ζούγκλας δεν μπορούν παρά να διεξάγουν τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες των ζώων! Ποιος θα πετάξει το ακόντιο πιο μακριά; Και ποιος θα τρέξει πιο γρήγορα απ’ όλους; Μήπως η πίστη και η φιλία είναι πιο σημαντικές αρετές για τη νίκη από την αντιπαλότητα και τον ανταγωνισμό;
Ένα μοναδικό βιβλίο για την αξία της φιλίας και του συναγωνισμού, με έναν συναρπαστικό πρόλογο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ιστορία και τη σημασία τους καθώς κι ένα μικρό αφιέρωμα στις πιο αξιολάτρευτες μασκότ των Αγώνων όλων των εποχών! (Από τον εκδότη)

Ο χαρταετός της Σμύρνης (9-12 ετών) – Εκδόσεις: Άγκυρα

Στο Άμστερνταμ γίνεται μια ληστεία. Και μια ηλικιωμένη γυναίκα προσφέρει τη συμπαράστασή της σε δυο φοβισμένους τουρίστες. Και ξαφνικά το παρελθόν εισβάλλει στο σήμερα. Κι ένας χαρταετός από τον ουρανό της Σμύρνης, πετά πάνω από το στάδιο που γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μια ιστορία απρόβλεπτη, μια ιστορία που μιλά για μια μεγάλη φιλία και τις δυο μεγάλες αγάπες ενός άντρα – μια πόλη και μια γυναίκα. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Τα Ολυμπιακά Αγωνίσματα (9-12 ετών) – Εκδόσεις Σαββάλας

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν η πιο σημαντική αθλητική γιορτή του αρχαιοελληνικού κόσμου. Θεωρούνταν ακόμη σύμβολο της πανελλήνιας ενότητας, αφού η Ολυμπία από πολύ νωρίς μετατράπηκε σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο ανάλογο με εκείνο των Δελφών. Από το 776 π.Χ. που έγινε η πρώτη καταγραφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα έως το 393 μ.Χ. που καταργήθηκαν επίσημα έγιναν 293 Ολυμπιάδες, στις οποίες πήραν μέρος περισσότερες από 170 πόλεις και αγωνίστηκαν χιλιάδες αθλητές. Οι πρώτες 14 Ολυμπιάδες είχαν μόνο ένα αγώνισμα, το στάδιο, που ήταν αγώνας ταχύτητας.

Σιγά σιγά προστέθηκαν και νέα αγωνίσματα, και στην τελική μορφή του το ολυμπιακό πρόγραμμα περιλάμβανε 16 αγωνίσματα, πολλά από τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερα. Στην ιερή κοιλάδα της Ολυμπίας, στο στάδιο και τον ιππόδρομο, στα αγωνίσματα δρόμου (στάδιο, δίαυλος, δόλιχος, οπλιτοδρομία), στο πένταθλο (δίσκος, δρόμος, πάλη, ακόντιο και άλμα), στις δημοφιλείς αρματοδρομίες και τις ιπποδρομίες, στα βαριά αγωνίσματα (πάλη, πυγμή, παγκράτιο) αγωνίστηκαν στους δώδεκα αιώνες ζωής των Ολυμπιακών Αγώνων σπουδαίοι αθλητές, που συγκλόνισαν τα πλήθη με τα κατορθώματά τους, ξεπέρασαν τα ανθρώπινα όρια και έγιναν θρύλοι. Το βιβλίο αυτό, που μας ταξιδεύει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, στηρίζεται σ’ ένα αξιόλογο φιλολογικό, ιστορικό, επιγραφικό και πρωτογενές αρχαιολογικό υλικό, που παρουσιάζει και αναδεικνύει τις αρχαιοελληνικές αθλητικές δραστηριότητες. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ).

Διαβάστε επίσης:

Καλοκαιρινές στιγμές δημιουργικότητας: 10 βιβλία δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά που ξεχωρίσαμε

Παιδική λογοτεχνία: 10 αστυνομικά βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές!

Δέκα επιτραπέζια σε travel έκδοση – ιδανικά για να διασκεδάσει όλη η οικογένεια στην παραλία!

Ροή Ειδήσεων