“Όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού μου επιλέγω… να ενημερώνομαι από πιο έγκυρη πηγή, τον παιδίατρό μου”

“Όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού μου επιλέγω... να μη ζω με την αγωνία”

“Όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού μου επιλέγω… να ενημερώνομαι από πιο έγκυρη πηγή, τον παιδίατρό μου”

Συμβαίνει και σε εσάς, κάθε φορά που το παιδί σας ανεβάζει πυρετό να καταβάλλεστε από κάποια αγωνία; “Τι μπορεί να σημαίνει τώρα αυτό;” σκέφτομαι “και τι άλλες προεκτάσεις μπορεί να έχει;”. Για τους περισσότερους γονείς, όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού, η ψυχραιμία πάει περίπατο. Εκτός κι αν έχουν επιλέξει να θωρακίσουν το παιδί τους, όσο μπορούν καλύτερα, αποκλείοντας έτσι τους σοβαρότερους (δυνητικά θανατηφόρους) κινδύνους, όπως η μηνιγγίτιδα Β.

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών από τη μηνιγγίτιδα Β είναι ο εμβολιασμός. Ναι, μπορεί να πρόκειται για μια σπάνια νόσο, αλλά είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, αφού μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο!

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ LOCK DOWN ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Β

Μπορεί η πανδημία να μείωσε τα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β, λόγω των περιοριστικών μέτρων, ταυτόχρονα, όμως, δημιουργήθηκε ένα εμβολιαστικό κενό που δίνει χώρο στον κίνδυνο να επανεμφανιστεί τόσο το συγκεκριμένο, όσο και άλλα “ξεχασμένα” λοιμώδη νοσήματα.

Το συγκεκριμένο, καθώς και κάποια κρούσματα μέσα στο 2021 εμφανίστηκαν ενώ τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ (μάσκες στα σχολεία, σε εξωτερικούς/εσωτερικούς χώρους κλπ.). Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί από εδώ και στο εξής που δεν έχουμε καθόλου περιοριστικά μέτρα.

Ενδεικτικά, στη Γερμανία, τη Γαλλία και πιο πρόσφατα την Αγγλία, μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν ήδη αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Β

Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα. Από το 2004 μέχρι το 2021 στην Ελλάδα έχουμε 670 επιβεβαιωμένα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Συγκεκριμένα, περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.

Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες για σοβαρή νόσηση και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Για την ακρίβεια, βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Εξάλλου, το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο που σημαίνει, ότι π.χ. ένας ενήλικας μπορεί να είναι φορέας της νόσου και να τη μεταδώσει σε ένα παιδί μέσω του φιλιού, βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο. Το ρισκάρεις;

Τα δε συμπτώματα είναι που κάνουν τη νόσο πραγματικά ύπουλη, αφού δεν απέχουν πολύ από αυτά της γρίπης: Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος, αλλά και αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα.

5 OΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας, στις 5 Οκτωβρίου, είναι καλύτερο να επισκεφτούμε τον παιδίατρό μας και να ενημερωθούμε από τον ίδιο, που αποτελεί την πλέον έγκυρη πηγή, τόσο για τη μηνιγγίτιδα Β όσο και για τον αντίστοιχο εμβολιασμό, ο οποίος διαφέρει από αυτόν της μηνιγγίτιδας Α που περιλαμβάνεται έτσι κι αλλιώς στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα. Μιας που σε λίγο θα μπούμε για τα καλά στην περίοδο των ιώσεων και της γρίπης που φέτος προβλέπεται να είναι χειρότερη από την περσινή, ας μην το αναβάλλουμε άλλο.

Ροή Ειδήσεων