Outdoor moms: Η Χριστίνα Φλαμπούρη “βγάζει” τις νέες μαμάδες στη φύση μαζί με τα μωρά τους!

Outdoor moms: Η Χριστίνα Φλαμπούρη "βγάζει" τις νέες μαμάδες στη φύση μαζί με τα μωρά τους!

Outdoor moms: Η Χριστίνα Φλαμπούρη “βγάζει” τις νέες μαμάδες στη φύση μαζί με τα μωρά τους!

Την τελευταία φορά που επικοινωνήσαμε με την Χριστίνα Φλαμπούρη, βρισκόταν σε μια εξαιρετική φάση της ζωής της. Είχε μόλις κατακτήσει τις «7 κορυφές των 7 ηπείρων», έχοντας γίνει η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά και τα 8.848 μέτρα του Έβερεστ, ενώ ξεκινούσε μια σειρά από ομιλίες ενδυνάμωσης και ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο που ανέλαβαν οι Εκδόσεις Πατάκη.

Οι κορυφές, όμως, δεν τελείωσαν εκεί. Δύο περίπου χρόνια μετά η 34χρονη απολαμβάνει την άδεια λοχείας της, αφού απέκτησε έναν μπέμπη που σήμερα είναι 8 μηνών. Στον δε χρόνο που της περισσεύει ασχολείται με τα Motivational talks της, τις παρουσιάσεις του βιβλίου της και απολαμβάνει βόλτες στη φύση. Την αγάπη της για το ύπαιθρο, μάλιστα, αποφάσισε να μοιραστεί και με άλλες νέες μαμάδες και πολύ σύντομα δημιουργήθηκε η ομάδα Outdoor moms που δείχνει να είναι η καλύτερη διέξοδος για σωματική και ψυχική ανάταση, όταν έχεις μόλις αποκτήσει μωρό -και όχι μόνο.

Οι Outdoor moms, που μετρούν ήδη χιλιάδες followers σε Facebook και Instagram, τους τελευταίους δύο μήνες συναντιούνται κάθε δεύτερη Παρασκευή σε άλση και βουνά και με “οδηγούς” τη Χριστίνα και την “συνοδοιπόρο” της Βιργινία συμμετέχουν σε δράσεις αναψυχής, σωματικής άσκησης, αλλά και φιλανθρωπίας, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα πολύτιμο δώρο στο μωρό τους.

Η Χριστίνα Φλαμπούρη μιλά για τις Outdoor moms στο Infokids.gr

Όπως η ίδια η Χριστίνα μας λέει, το περασμένο Φθινόπωρο η ίδια μαζί με την -επίσης νέα μαμά και κουμπάρα της- Βιργινία Εθνοπούλου είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν μια ομάδα “κοινωνικοποίησης” και “κινητοποίησης” για τις νέες μαμάδες που συνειδητοποιούν την ανάγκη της επαφής με τη φύση, τόσο για τις ίδιες όσο και για τα μωρά τους:

“Ολοένα και περισσότερα παιδιά και οικογένειες μεγαλώνουν σε αστικά περιβάλλοντα και μακριά από τη φύση και το ποσοστό αυτών αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί. Έρευνες έχουν δείξει, ότι παιδιά που είναι μακριά από τη φύση έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν παιδική κατάθλιψη. Επομένως τι καλύτερο από το να βγάλουμε εμείς οι γονείς τα παιδιά μας έξω στη φύση. Και δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα, να “καταλαβαίνουν” όπως λέμε, για να το κάνουμε αυτό. Ακόμα και ένα παιδί ημερών μπορεί να πάρει οποιοδήποτε ερέθισμα από τη φύση. Να ακούσει το θρόισμα των φύλλων, να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό του και έτσι εκπαιδεύεται. Αυτό είναι κάτι που λέμε συνέχεια στις μαμάδες: η φύση εκπαιδεύει και αναπτύσσει το μυαλό των παιδιών.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OutdoorMoms (@outdoor_moms_greece)

Παράλληλα η ιδέα τους ήταν με κάθε δράση της ομάδας, να βοηθούν και παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη. Να συγκεντρώνονται, δηλαδή, μέσω μικρού αντιτίμου χρήματα που θα πηγαίνουν σε οργανισμούς που βοηθούν τα λιγότερο τυχερά παιδιά. “Μέχρι στιγμής έχουμε στηρίξει τα παιδικά χωριά SOS, το Home Project, είτε με χρήματα είτε με ρούχα, παπούτσια, γραφική ύλη, με εθελοντισμό κ.ο.κ”, μας λέει η ίδια.

“Υπάρχει ανάγκη να ξαναβγούμε στη φύση”

“Η ομάδα Outdoor Moms ξεκίνησε σαν μια προσωπική ανάγκη: Τι μου έλειπε εμένα ως μαμά και τι έλειπε και στη Βιργινία. Μέσα σε ενάμιση μήνα, όμως, συνειδητοποιήσαμε, ότι είναι τόσο μεγάλη η ανταπόκριση των μαμάδων που όλο αυτό εξελίσσεται σε κάτι μεγάλο. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι δεκάδες και αυτό δείχνει πόσες μαμάδες νιώθουν σαν εμάς”. Πόσες έχουν ανάγκη, δηλαδή, να βγουν έξω, σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον, να κινηθούν, να συνομιλήσουν για τη νέα αυτή φάση ζωής στην οποία βρίσκονται, να χαλαρώσουν και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OutdoorMoms (@outdoor_moms_greece)

“Αυτό φαίνεται και από τις συζητήσεις που κάνουμε στις δράσεις, γύρω από τον θηλασμό, πώς βάζουμε τα παιδιά στο αμάξι, τι καρεκλάκι βολεύει κ.λ.π. Αυτό μας λείπει στις νέες μαμάδες και αυτό θέλουμε να κάνουμε στις δράσεις μας. Και γι’αυτό δεν έχουμε βάλει μπαμπάδες στο παιχνίδι. Όμως πρόκειται για μια ομάδα που έχει φτιαχτεί από μαμάδες για μαμάδες. Θέλουμε να νιώθουν άνετα οι γυναίκες που συμμετέχουν, να μπορούν π.χ. να θηλάσουν ελεύθερα. Στο μέλλον έχουμε στον νου μας να κάνουμε κάποιες εκδρομές που να εντάσσονται και οι μπαμπάδες, αλλά θα είναι διαφορετικές δράσεις αυτές”, λέει η Χριστίνα.

Όσο για τα αδελφάκια; “Μέχρι 4 ετών στις δράσεις μας αυτές μπορούν να έρθουν. Αυτό που λέμε είναι ‘να μπορείς να το κουβαλήσεις, όταν δεν μπορεί να προχωρήσει’, να μπορείς π.χ. να το πάρεις σε ένα σακίδιο πλάτης που προορίζεται για παιδιά έως 4 ετών. Φυσικά, προτάσεις γίνονται από μαμάδες και για μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και για διάφορα άλλα σχήματα, τα οποία πρέπει να σκεφτούμε και να οργανώσουμε”.

Τι περιλαμβάνουν οι δράσεις των Outdoor moms

“H κάθε δράση διαφέρει από την άλλη. Μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, πικ-νικ, baby swimming, καροτσάδα, baby wearing και χορό στο δάσος κ.α. Διαρκεί περίπου 3 ώρες (αν και αυτό μπορεί να αλλάξει και λαμβάνει χώρα δύο Παρασκευές τον μήνα, πρωινές ώρες. Έχουμε διαλέξει την Παρασκευή γιατί συνήθως είναι η μέρα που παίρνουν off οι μαμάδες όταν επιστρέφουν στην δουλειά μετά την άδεια λοχείας.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OutdoorMoms (@outdoor_moms_greece)

Η Χριστίνα εξηγεί, ότι οι Outdoor moms είναι μια ομάδα κινητοποίησης και έμπνευσης, όχι μια ομάδα που κάνει εκδρομές. “Θέλουμε να δείξουμε στις μαμάδες τον τρόπο να βγουν έξω στη φύση με τα παιδιά τους. Και η χαρά μας δεν θα είναι να έρθουν μαζί μας μια φορά, αλλά να έρθουν μαζί μας και μετά να κάνουν μόνες τους ή με τους φίλους τους τις δικές τους δράσεις.”

Ασφάλεια πάνω απ’όλα

Δεδομένου, ότι τα μέλη της ομάδας είναι αποκλειστικά νέες μανούλες με τα μωρά ή τα μικρά παιδιά τους, “έχουμε εθελοντές, οι οποίοι οποιαδήποτε στιγμή κάποια μαμά κατά την διάρκεια της δράσης θελήσει να σταματήσει ή χρειαστεί βοήθεια, θα κάτσουν δίπλα της για συντροφιά. Επιπλέον, σε δράσεις π.χ. πεζοπορίας, επειδή έχουμε μωράκια και εγκύους, διαλέγουμε μονοπάτια κοντά σε δρόμους και στον δρόμο υπάρχει μια ομάδα με αμάξι που θα μπορέσει να μας βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης. Έχουμε ασύρματους μαζί και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την ομάδα, ώστε να μη ρισκάρουμε να αργήσει η βοήθεια.”

Άρα οι πεζοπορίες είναι εύκολες; “Θα ήθελα να κάνουμε και πιο δύσκολες εκδρομές, πιο extreme, πιο βαθιά στο δάσος, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με μαμάδες αρχάριες. Σκεφτείτε, ότι σε κάποιες δράσεις είχαμε μαμάδες που δεν είχαν περπατήσει ποτέ ξανά στο δάσος με το παιδί τους”, απαντά η Χριστίνα.

Κι αν βρέξει; “Κάθε φορά έχουμε ένα backup plan. Π.χ. τελευταία φορά στην Πάρνηθα, ξέραμε ότι μπορεί να βρέξει, οπότε είχαμε κλείσει έναν χώρο για καταφύγιο, όπου θα κάναμε mama & baby yoga, με μια εξειδικευμένη instructor. Όπου είμαστε εμείς οι experts αναλαμβάνουμε το πρόγραμμα εμείς”.

Επόμενες δράσεις

Η τελευταία δράση έλαβε χώρα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και σε αυτή, όπως μας λέει η Χριστίνα, συμμετείχαν γύρω στις 30 μαμάδες (είχαν ήδη απορρίψει τουλάχιστον 15 γυναίκες ακόμα που ήθελαν να συμμετέχουν). “Στις μαμάδες αυτές είπαμε, ότι θα επανέλθουμε σε έναν μήνα, αφού σκεφτούμε ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται ίσως καλύτερα στα αιτήματά τους”.

Η επόμενη δράση, λοιπόν, θα λάβει χώρα στις 27/1 στο πάρκο Συγγρού (μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ), με μάθημα stretching και baby wearing workshop! Την ίδια μέρα η ομάδα θα κόψει και την πίτα της. Μάθετε περισσότερα για τη δράση ΕΔΩ.

Οι μαμάδες ενημερώνονται για τις δράσεις μέσω των σελίδων της ομάδας Outdoor moms σε Instagram και Facebook.

Διαβάστε ακόμα:

Ελένη Φουρέιρα – Αλμπέρτο Μποτία: Αυτό είναι το φύλο του μωρού που περιμένουν (video)

Σκληρή κόντρα των 2 οικογενειών με φόντο την επιμέλεια της μικρής Λυδίας – Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την τύχη της

«Το παγκάκι»: Το παραμύθι που έγραψε η Μέγκαν Μαρκλ για να μας συστήσει τον πρίγκιπα Χάρι ως μπαμπά

Ροή Ειδήσεων