Παγκόσμια Ημέρα Πατέρα: Από τον παραδοσιακό ρόλο στη σύγχρονη πραγματικότητα

Παγκόσμια Ημέρα Πατέρα: Από τον παραδοσιακό ρόλο στη σύγχρονη πραγματικότητα

Παγκόσμια Ημέρα Πατέρα: Από τον παραδοσιακό ρόλο στη σύγχρονη πραγματικότητα

Της Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα (Παιδίατρος, Βουλευτής Ιωαννίνων).

Με την εξέλιξη των ανθρωπίνων σχέσεων, ο ρόλος του πατέρα εντός της οικογένειας, επηρεάστηκε, μεταβλήθηκε, προσαρμόστηκε και τελικά, εξελίχθηκε.

Για πολλούς αιώνες, ο πατέρας παρέμενε αμέτοχος στην ανατροφή και το μεγάλωμα των παιδιών, αφού οι πατριαρχικές κοινωνίες «όριζαν» πως ο ρόλος του περιοριζόταν στην εξουσία και τον έλεγχο της οικογένειας. 

Περνώντας τα χρόνια η γυναίκα μπήκε δυναμικά στον εργασιακό χώρο, κάνοντας πιο ενεργό και τον ρόλο του πατέρα στην οικογένεια.

Σήμερα, οι σύγχρονοι μπαμπάδες, όχι μόνο επιδιώκουν να είναι παρόντες αλλά συμμετέχουν και ενεργά στην καθημερινότητα και υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Άλλωστε, αυτό επιβάλλει και ο ρόλος τους.  

Ο πατέρας είναι εκείνος που μεταδίδει εξίσου, τις αξίες, τη δύναμη και την ασφάλεια στο παιδί. Παράλληλα, λειτουργώντας ως υγιές πρότυπο συμβάλλει έμπρακτα στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και τη συγκρότηση του χαρακτήρα του.

Παρά το γεγονός, ότι στην πλειοψηφία των οικογενειών, ο πατέρας έχει συνδεθεί με τη σκληρή εργασία, γεγονός που τον καθιστά πολλές ώρες της ημέρας εκτός σπιτιού και τη μητέρα να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας της οικογένειας, φαίνεται πως με την πάροδο των χρόνων αυτό αλλάζει. Η ισότητα γίνεται ολοένα και περισσότερο, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εντός και εκτός οικογένειας, με τους γονείς να αναλαμβάνουν από κοινού τη χαρά της ανατροφής των παιδιών.

Αυτή η εξέλιξη είναι πέρα για πέρα υγιής για την ανάπτυξη όλων των μελών της οικογένειας αλλά και τη διαμόρφωση εκείνων των προτύπων, που θα καθοδηγούν τα παιδιά μέχρι και την ενήλική ζωή τους.

Είναι η σχέση πάνω στην οποία, ο μετέπειτα ενήλικας θα στηριχτεί και θα πορεύεται τόσο στην ίδια την κοινωνία όσο και στη δική του οικογένεια, αργότερα. Και αυτό αρκεί, για να αντιληφθεί κανείς την ευθύνη αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο πατέρας αλλά και εν γένει, οι γονείς στη ζωή του παιδιού.

Έναν ρόλο που έχει ανάγκη την ουσία και κυρίως, την παρουσία. Τη στήριξη, την ενθάρρυνση και την ασφάλεια. 

Σε αυτόν λοιπόν, τον σπουδαίο ρόλο αλλά και στο πλαίσιο της ανάδειξής του, η πολιτεία στέκεται αρωγός. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή αλλά και την ανάγκη της ενεργής παρουσίας του στην οικογένεια, με τη θέσπιση της –για πρώτη φορά- άδειας πατρότητας, την προστασία κατά της απόλυσης για τους πρώτους 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού, την παροχή γονικής άδειας, το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων ωραρίου εργασίας, την έως και 7 μήνες μεταβίβαση της άδειας μητρότητας, στον πατέρα.

Με όρους ισότητας και ίσης μεταχείρισης! Με όρους σεβασμού και αναγνώρισης του πολυσχιδούς έργου τους!

Χρόνια πολλά, σε όλους τους μπαμπάδες! 

Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα

Βουλευτής Ιωαννίνων

Παιδίατρος

Ροή Ειδήσεων