Παγκόσμια Ημέρα της Γιαγιάς: 10 παιδικά βιβλία για το πιο αγαπημένο πρόσωπο

Παγκόσμια Ημέρα της Γιαγιάς

Παγκόσμια Ημέρα της Γιαγιάς: 10 παιδικά βιβλία για το πιο αγαπημένο πρόσωπο

Στις 28 Μαρτίου γιορτάζουμε το πιο αγαπημένο πρόσωπο.

Γιαγιάδες. Στα μάτια τους, βλέπουμε την ιστορία μας να ζωντανεύει. Στις αγκαλιές τους βρίσκουμε αγάπη, κατανόηση και ατελείωτη ζεστασιά. Στο χαμόγελό τους μια ανάμνηση από τα παλιά.

Η γιαγιά είναι η καρδιά της οικογένειας, η στήριξη σε κάθε δύσκολη στιγμή και η πηγή ατελείωτης αγάπης. Ας μην αφήσουμε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γιαγιάς να περάσει χωρίς να εκφράσουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας προς αυτές τις γυναίκες που μας πλημμύρισαν, εμάς αλλά και τα παιδιά μας, με ασφάλεια και αγάπη.

Ας τους δώσουμε το δώρο της παρουσίας μας, της φροντίδας μας και της αναγνώρισής μας. Ας τις περιβάλλουμε με αγάπη και στοργή, όπως κι αυτές έχουν κάνει για μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Ας κάνουμε τις γιαγιάδες μας να νιώσουν ότι αγαπιούνται και ότι είναι σημαντικές. Όπως πραγματικά είναι.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, συγκεντρώσαμε παρακάτω δέκα παιδικά βιβλία αφιερωμένη στη γιαγιά.

Παγκόσμια Ημέρα της Γιαγιάς: 10 παιδικά βιβλία για τη γιαγιά

1.Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι (ηλικία: 5-7)

Η γιαγιά μας ζούσε σε ένα τεράστιο ξύλινο σπίτι. Μάζευε όλες τις λέξεις και τα χαμόγελά της για την ώρα που θα πηγαίναμε να την επισκεφθούμε.
Martin Stanev, Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι

Μια υπέροχη ιστορία περιβαλλοντικής -και όχι μόνο- ενσυναίσθησης με κεντρική ηρωίδα μια παράξενη γιαγιά που συλλέγει τις ομορφιές του κόσμου.

2.Η πιο καλή απ’ όλες τις γιαγιάδες (ηλικία: 3-4)

Από τα όνειρα που ανάθρεψα το πιο πονετικό μου: να μη γερνάω μόνη.
Κική Δημουλά

Τυχερά όσα παιδιά έχουν γιαγιάδες και ποιο τυχερά όσα έχουν μια γιαγιά σαν τη δική της. Έτσι μας λέει. Παιδική χαρά και κούνια, τσίχλα από το ψιλικατζίδικο του Νίκου, ζαχαροπλαστική στο σπίτι της, μαζί της. Και της μαγειρεύει το αγαπημένο της φαγητό, μακαρόνια σε παραλλαγές δηλαδή, και κάνουν δουλειές μαζί και βγαίνουν στον κήπο της. Και βλέπουν φωτογραφίες στο άλμπουμ (όχι στα κινητά) και βλέπουν τη γιαγιά παιδί. Και ξαπλώνουν για μεσημεριανή σιέστα και έρχονται οι φίλες της γιαγιάς. Και διαβάζουν βιβλία. Και παίζουν επιτραπέζια. Και φτιάχνουν όμορφες στιγμές…

3.Πάμε, γιαγιά! (ηλικία: 5-7)

Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

Το προηγούμενο βιβλίο των δύο δημιουργών, το Παλμίρ, βρέθηκε στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEΧ, όντας ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς αλλά και των τελευταίων ετών.

Δεν την λες και εύκολο άνθρωπο τη γιαγιά. Κάθε φορά που πηγαίνει στο σπίτι της πρέπει να τηρήσει ένα πλήθος από κανόνες. Να βγάλει τα παπούτσια, να φάει δύο φορές από όλα τα φαγητά. Το πρωί ανοίγει τέρμα τα παράθυρα, αερίζει, σφουγγαρίζει και του φτιάχνει πρωινό.

 

4.Η Γιαγιά Τερματοφύλακας (ηλικία 8 – 11)

Σοφία Μαντουβάλου «Η γιαγιά τερματοφύλακας» | tetartopress

της Σοφίας Μαντουβάλου (που κάνει αχτύπητο δίδυμο με τον εγγονό της)

5.Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς (ηλικία: 5-8)

Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς - Άλκη Ζέη | Skroutz Βιβλία

 Πολλοί νομίζουν ότι είναι πολύ εύκολο να γράψεις για παιδιά, και γράφουν πολλοί, αλλά είναι δύσκολο όταν προσπαθείς εσύ σαν μεγάλος να πεις πράγματα που θα έλεγε ένα παιδί. Θεωρώ ότι είναι σωστό ένα βιβλίο, όταν το γράφεις και ο μικρός, ο ήρωας του είναι δέκα χρονών, πρέπει να γίνεσαι εσύ αυτός ο ήρωας.
Άλκη Ζέη (από συνέντευξη στο doctv.gr)

Η κόρη της και τα εγγόνια της ζουν στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρώπης. Στην πόλη αυτή είναι και η καρδιά της γιαγιάς, τρεις μήνες το χρόνο, τους χειμώνες.

Σήμερα είναι μόνη στο σπίτι, έχουν βγει όλοι. Η πολυθρόνα της ντυμένη με κοραλλί βελούδο, το λευκό πουλόβερ της, ένα βιβλίο με τίτλο Η μελαγχολία του σκαντζόχοιρου. Τα αγγίζει, τα παρατηρεί όλα. Τις γάτες πάνω στα κεραμίδια, τον κήπο. Βγαίνει έξω, εκεί, στον κήπο. Κάθεται. Κλείνει τα μάτια. Και φεύγει…

6.Ο Νόι και η γιαγιά (ηλικία: 3-4)

Μπέντζι Ντέιβις. Νόι. Βιβλίο τρίτο. Μετά τη φάλαινα και τη φάλαινα του χειμώνα, το μοναχικό αγόρι, ο Νόι, πηγαίνει να μείνει στο ανεμοδαρμένο νησάκι της απόμακρης γιαγιάς που έχει τις δικές συνήθειες: ροχαλίζει, έχει κουβέρτες γιαγιαδίστικες που γδέρνουν, μαγειρεύει σούπες με φύκια και φυλάει τα δόντια της σε ένα βαζάκι. Επίσης είναι τόσο απασχολημένη με τα δικά της που δεν παίζει ποτέ με τον Νόι. Το αγόρι θα αναζητήσει αλλού το ενδιαφέρον. Ξεμακραίνει από το σπίτι, όμως τον βρίσκει μια δυνατή καταιγίδα και ένα μικρό πουλάκι που τρέμει στα χέρια του. Η γιαγιά ίσως ξέρει τι πρέπει να κάνει. Αλλά η γιαγιά δεν είναι πουθενά.

Υπέροχο βιβλίο και αυτό το τρίτο με τον Νόι. Η γιαγιά είναι ένας άλλος κόσμος, δύσκολα ερμηνεύσιμος από ένα παιδί. Μια γυναίκα που έχει δομήσει τον δικό της κόσμο, έχει τους δικούς τους κώδικες και συνήθειες, έχει ξεχάσει ή δεν ήξερε πως να είναι η γιαγιά των παραμυθιών, των ταχταρισμάτων και του παιχνιδιού με τα εγγόνια, έχει λησμονήσει τη ζωή με άλλους. Ο Νόι, από την άλλη, βλέποντας την απόμακρη γιαγιά, νιώθοντας έξω από αυτόν τον κόσμο, αναζητεί την περιπέτεια αλλού, συνδιαλέγεται με τη φύση, την αγαπά άλλωστε τη θάλασσα πολύ. Αυτή η φυγή του από την “ανάγκη” και το οπτικό πεδίο της γιαγιάς είναι που θα τους φέρει κοντά και θα τους χαρίσει ένα καλοκαίρι που θα φέρει τους δύο μακρινούς κόσμους πολύ πιο κοντά.

7.Ο Γενναίος Ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα (ηλικία: 4 – 7)

Την έχει κάνει τη ζημιά αυτή ξανά ο Μάκης Τσίτας. Με τα «Ο δικός μου ο μπαμπάς», «Ο δικός μου παππούς» αλλά και το «Βρες ποιος είμαι» ο συγγραφέας είχε γρατζουνίσει ευαίσθητες χορδές οικογενειακών στιγμών και προσώπων και είχε καταφέρει να αποτυπώσει έξοχα ασυνήθιστους (όχι σπάνιους) παππού και μπαμπά σε ξεχωριστές στιγμές με τα παιδιά ή τα εγγόνια τους.

Τώρα σειρά έχει μια καταπληκτική βασίλισσα, ευγενική, γλυκομίλητη, γενναιόδωρη, χαμογελαστή, σοφή, διόλου αυταρχική ή καταπιεστική. Μια βασίλισσα δίκαιη, με σωστές αποφάσεις που έχρισε τον μικρό αφηγητή ιππότη της πριν από έναν χρόνο περίπου κι εκείνος της ορκίστηκε αφοσίωση στη φροντίδα και την προστασία της. Και τα καταφέρνει υπέροχα ο ιππότης, τόσο που η βασίλισσα… θα τον βάλει στο κρεβάτι του να κοιμηθεί και θα του δώσει κι ένα φιλί…

8.Εβδομηντάχρονη ετών 10 (ηλικία: 8 – 11)

Μια μυστηριώδης γυναίκα με καπαρντίνα και γυαλιά παρακολουθεί πίσω από μια συστάδα δέντρων την παρέα τεσσάρων φίλων που κάνουν ποδηλατάδα. Ο Ντάνιελ, ο Σταύρος, η Μαργαρίτα και η Ειρήνη όμως την πήραν είδηση. “Είμαστε υπό παρακολούθηση”.

Η γυναίκα δικαιολογήθηκε ότι παρατηρούσε τον δάκο που καταστρέφει τις ελιές και όχι τα παιδιά. Την επόμενη μέρα όμως η ίδια γυναίκα βρέθηκε στην πιτσαρία που πήγαν τα παιδιά να φάνε. Μια εβδομάδα μετά, στο πάρκο της γειτονιάς, τα ίδια. Τι θέλει και τους ακολουθεί παντού; “Ή μας λέτε ποια είστε ή καλούμε την αστυνομία” την απείλησαν τα παιδιά και η γυναίκα αναγκάστηκε να… ομολογήσει: “Δεν… δεν είμαι αυτό που φαίνομαι. Είμαι κι εγώ δέκα χρόνων σαν κι εσάς”. Κι άρχισε να τους λέει την ιστορία της. Μια βροχερή μέρα, όταν ήταν κορίτσι 10 ετών, μια αστραπή, κάτι παράξενο συνέβη και το είδωλο της στον καθρέφτη έγινε από 10 χρονών το είδωλο μιας γιαγιάς, της γιαγιάς της. Ήταν έτσι τα πράγματα ή η γυναίκα είχε σκαρφιστεί μια δικαιολογία για να μην της φέρουν τα παιδιά την αστυνομία;

9.Η γιαγιά μας η καλή έχει ζώαααργκ (ηλικία: 2-6)

Εκδόσεις Key Books.

Η γιαγιά μας η καλή
έχει κότες στην αυλή.
Κότες και κοτόπουλα,
χήνες και χηνόπουλα.

Ίσως να το έχουμε τραγουδήσει όλοι. Από τη γιαγιά μας, τη Μαρίζα Κωχ και τα Παιχνιδοτράγουδα του 1978, ή κάποιον άλλο. Από αυτό το κλασικό παιχνιδοτράγουδο εκκινεί ο Θοδωρής Τσεκούρας για να δημιουργήσει μια σύγχρονη κιβωτό του Νώε όπου στη θέση του σοφού γέροντα είναι… η γιαγιά μας η καλή.

10.Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου (ηλικία: 5-7)

Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου είναι μια αφηγηματική ιστορία για μια ιδιαίτερη γιαγιά με μαγικές ικανότητες που μας καλεί να παίξουμε να δημιουργήσουμε και να ξαναγίνουμε για λίγο παιδιά. Είναι μικρή, γιατί είναι μικροκαμωμένη και με παιχνιδιάρικη διάθεση σα μικρό παιδί. Είναι πολύχρωμη, γιατί το όνομα της είναι Ίριδα και έχει κάτι από τα χρώματα του ουράνιου τόξου όταν χαμογελά. Είναι γιαγιά και αυτό σημαίνει ότι η αγάπη της μοιράζεται απλόχερα χωρίς όρια.

Ροή Ειδήσεων