Παιδίατρος: “Γονείς, έμαθα ότι πετάτε τα self test των παιδιών, δεν τα κάνετε και λέτε ψέματα”

Παιδίατρος: "Γονείς, έμαθα ότι πετάτε τα self test των παιδιών, δεν τα κάνετε και λέτε ψέματα"

Παιδίατρος: “Γονείς, έμαθα ότι πετάτε τα self test των παιδιών, δεν τα κάνετε και λέτε ψέματα”

Διανύουμε το δεύτερο μήνα της φετινής σχολικής χρονιάς στόχος τόσο της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι να κερδηθεί το στοίχημα «ανοιχτά σχολεία».

Με αιχμή του δόρατος το σύστημα «50+1», την πρόβλεψη δηλαδή να κλείνει ένα σχολικό τμήμα, μόνο όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής σε συνδυασμό με το πολύ αυξημένο testing καθώς οι μαθητές που είναι γύρω από το επιβεβαιωμένο κρούσμα, καλούνται να κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει φέτος να λειτουργήσουν τα σχολεία όσο το δυνατόν περισσότερο δια ζώσης.

Παιδιά ηλικίας 4-18 ετών το 26% των κρουσμάτων

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 11 – 17 Οκτωβρίου , το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.493, αποτελώντας το 26% (-3.7% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου που θα συζητηθεί

Ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος με ανάρτησή του αναφέρεται σε μια έρευνα για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού, την συμπτωματολογία των παιδιών και παράλληλα βρίσκει την ευκαιρία να θίξει ορισμένα κακώς κείμενα που έχει αντιληφθεί αναφορικά με το πώς δρουν οι γονείς στο πλαίσιο της αποφυγής της διασποράς. Τα όσα αναφέρει απηχούν στις απόψεις πολλών γονιών και αποτελούν τροφή για σκέψη αλλά και για δράση.

H ενδοοικογενειακή διασπορά καλά κρατεί

Διάβασα μία έρευνα που είχε ενδιαφέρον και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Η έρευνα διενεργήθηκε στο Οντάριο του Καναδά από τους Paul και συνεργάτες και αφορά ουσιαστικά την διασπορά του κορωνοιου μέσα στις οικογένειες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο πρόσφατο Journal of Clinical Infectious diseases.
Οι ερευνητές συνέλεξαν 26.714 περιπτώσεις Covid σε νοικοκυριά και διαπίστωσαν ότι το 1/3 αυτών των περιπτώσεων ήταν αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής διασποράς.
Ο βασικός στόχος της μελέτης ήταν να προσδιορίσουμε ποιοι ήταν εκείνοι οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούσαν σε αυξημένη ενδοοικογενειακή διασπορά και βεβαίως σε ποιον βαθμό τα παιδιά είχαν συμμετοχή στη διασπορά αυτή.
Το πρώτο αποτέλεσμα από όλα αυτά που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μόνο ένα 60 με 70% των παιδιών είχε συμπτώματα ενώ το υπόλοιπο 30% ήταν εντελώς ασυμπτωματικό πράγμα το οποίο δυσκόλεψε την έρευνα ακόμη περισσότερο.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ του self test

Ο σημαντικότερος παράγοντας ενδοοικογενειακής διασποράς κατά τους ερευνητές ήταν η καθυστερημένη έναρξη των συμπτωμάτων όπου αυτά υπήρχαν αλλά πολύ δε περισσότερο η καθυστέρηση από μέρους της οικογένειας για γρήγορο και αποτελεσματικό TESTING.
Άλλος ένας παράγοντας ο οποίος έπαιξε ρόλο και αυτό νομίζω το καταλαβαίνουμε και με την κοινή λογική είναι το μέγεθος της οικογένειας αλλά και η συχνότητα των κοινωνικών της επαφών. Έτσι λοιπόν οικογένειες οι οποίες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και οι οποίες συναντώνται πολύ συχνά σε εσωτερικούς χώρους με άλλες οικογένειες βρίσκονται σε αυξημένο σχετικό κίνδυνο για τη διασπορά του κορονοιου.

Το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα;

Κάτι άλλο που είναι ευκολως εννοουμενο είναι ότι η συμμετοχή των παιδιών στην ενδοοικογενειακή διασπορά αυξήθηκε από την έναρξη των σχολείων και έπειτα.
Και γιατί σας λέω όλα αυτά τα πράγματα που είμαι σίγουρος ότι στο μυαλό σας φαντάζουν αυτονόητα; Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι διανύουμε τους τελευταίους 12 μήνες της πανδημίας.
Σε τούτο λοιπόν το χρονικό σημείο και επειδή ο ρυθμός νέων εμβολιασμών στη χώρα μας είναι απελπιστικά αργός, ο πιο αργός σε όλη την Ευρώπη και αυτό μας χαρίζει την τελευταία θέση την οποία εξάλλου την έχουμε συνηθίσει σε τόσα πολλά πράγματα πια ως Έλληνες (και γιατί οι εμβολιασμοί να αποτελούσαν εξαίρεση;) θα πρέπει τουλάχιστον όλοι μαζί να προσέξουμε για να τελειώσουμε με ασφάλεια.
Προσέχω σημαίνει περιορίζω τις κοινωνικές μου επαφές σταδιακά όσο ο χειμώνας μπαίνει και όσο περισσότερο κινούμαστε σε εσωτερικούς χώρους.

Σκέψεις να γίνονται τα self test των μαθητών στα σχολεία - Ποια άλλα μέτρα συζητώνται

Μην αμελείτε να κάνετε τα self test τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας

Το δεύτερο είναι ότι ακόμη και εσείς που για τους δικούς σας λόγους (που δεν θέλω να τους αναλύσω) έχετε γυρίσει την πλάτη σας στο εμβόλιο να μην γυρίσετε την πλάτη σας στα τεστ και στην ιχνηλάτηση.
Τεστάρω σημαίνει προλαμβάνω, τεστάρω σημαίνει δυνητικά απομονώνω τους ανθρώπους που μπορούν να μεταδώσουν σε άλλους πιο ευπαθείς. Σημαίνει προστατεύομαι εγώ και προστατεύω και εσένα γιατί ενδιαφέρομαι για το καλό και των δυο.
Και δεν χρειάζεται καμία κυβέρνηση να σε στήσει στην ουρά, αυτό σε προσβάλλει, μόνος σου να φροντίζεις για τα αυτονόητα, όπως κι εγώ ο εμβολιασμένος που με την πρώτη υπόνοια συμπτώματος θα κάνω ένα τεστ, κι ας πέφτω έξω.
Έμαθα ότι πετάτε τα self τεστ των παιδιών και λέτε ότι τα κάνατε, έμαθα ότι ψάχνεστε για πλαστά πιστοποιητικά και ότι λέτε στο φαρμακείο να πληρώνετε ένα ποσό άπαξ για να σας δηλώνει τα rapid χωρίς να χρειαστεί να πηγαίνετε καν.
Ελπίζω να έμαθα λάθος.
Γιατί τότε ποτέ δεν θα γίνουμε άνθρωποι. Θα μείνουμε για πάντα η μοναδική Αφρικανική χώρα της Ευρώπης, όπως έλεγε ο Χαρρυ.
Ο κορωνοιος θα φύγει. Η νοοτροπία θα μείνει για πάντα εδώ. Σαν άγκυρα να μας κρατά στην θέση μας. Στην τελευταία. Αυτό θα αφήσουμε στα παιδιά μας σαν βαλίτσα ασήκωτη για τον δρόμο μπροστά. Κρίμα.

Το post του παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

eTwinning: Αυτά είναι τα σχολεία που θα λάβουν δωρεάν σετ εκπαιδευτικής ρομποτικής και 3D εκτυπωτές

“Η ηρωίδα μου είμαι εγώ”: Η παιδική ζωγραφιά στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων που μας συγκίνησε

Καταγγελία για απόπειρα αρπαγής: “Άγνωστος οδηγός με κουκούλα προσέγγισε μαθήτρια. Γονείς, προσοχή!”

Μπαμπάς τερμάτισε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης με την κόρη του στο καροτσάκι

Ροή Ειδήσεων