Παιδίατρος του ΕΣΥ προειδοποιεί : “Προσοχή, στην παρασκευή του βρεφικού γάλακτος στο σπίτι”

Παιδίατρος του ΕΣΥ προειδοποιεί : “Προσοχή, στην παρασκευή του βρεφικού γάλακτος στο σπίτι”

Η παιδίατρος, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού και Διευθύντρια ΕΣΥ, κα Μαρία-Αδαμαντία Μαλλιαρού, με αφορμή το σάλο που ξέσπασε εξαιτίας της ανίχνευσης σαλμονέλας σε βρεφικό γάλα και την επακόλουθη προληπτική ανάκληση στη χώρα μας βρεφικών γαλάκτων  δημοσίευσε το κάτωθι άρθρο σε μια προσπάθεια να ενημερώσει έγκυρα τους γονείς για το ζήτημα της ορθής παρασκευής του βρεφικού γάλακτος στο σπίτι.

Το κείμενό της έχει ως εξής:

Λόγω του σημερινού θέματος της μόλυνσης formula γνωστής εταιρίας γαλάτων, το οποίο είναι πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων της Ευρώπης, παραθέτω απόσπασμα/περίληψη ομιλίας μου στην Α΄Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών το 2014, με τίτλο “Cronobacter Sakazakii και ασφαλής παρασκευή του γάλακτος σε σκόνη”.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί μικροοργανισμοί στο βρεφικό γάλα  σε σκόνη

Με τις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής γάλακτος δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί η στείρα παραγωγή γάλακτος σε σκόνη (formula). Αυτό σημαίνει ότι το γάλα σε σκόνη περιέχει ενίοτε παθογόνα, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. O μικροοργανισμός Cronobacter Sakazakii και η Salmonella enterica είναι τα πιο συχνά παθογόνα της βρεφικής φόρμουλας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο, ενίοτε θανατηφόρο.

Πότε προκαλείται η μόλυνση

Η μόλυνση του γάλακτος γίνεται είτε κατά το στάδιο παραγωγής (πχ από το εργοστασιακό περιβάλλον ή από τις πρώτες ύλες) είτε κατά την παρασκευή. Μελέτες έχουν εντοπίσει το Cronobacter Sakazakii στο 3-14% δειγμάτων γάλακτος σε σκόνη (FAO/WHO, 2006). Το Cronobacter Sakazakii φαίνεται να επιβιώνει έως και ένα έτος σε στεγνό γάλα σε σκόνη.

Ποια μωρά διατρέχουν κίνδυνο

Είναι δυνατόν να προκαλέσει νόσο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα νεογνά, τα πρόωρα και τα βρέφη χαμηλού βάρους γέννησης (<2,5 kg) διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης.
Εφόσον το γάλα σε σκόνη (formula) δεν είναι ένα στείρο προϊόν, θα πρέπει να δίδεται έμφαση στην ορθή παραγωγή και χρήση του.

Υπάρχει ειδικό φυλλάδιο -26 σελίδων- του WHO για την ορθή παρασκευή του γάλακτος σε σκόνη (formula), ώστε να προληφθούν οι λοιμώξεις από Cronobacter Sakazakii και Salmonella το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ

Μερικές από τις αναφερόμενες στο φυλλάδιο οδηγίες εν περιλήψει:

Κάθε οργανισμός θα πρέπει να θεσπίσει γραπτές κατευθυντήριες γραμμές για την προετοιμασία και το χειρισμό του γάλακτος σε σκόνη (formula).

Όπου εμπορικά διατίθεται βρεφική formula σε υγρή μορφή (sterile ready-to-feed liquid infant formula) θα πρέπει να χρησιμοποιείται για βρέφη που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης (πχ πρόωρα και ανοσοκατεσταλμένα).

Όταν η αποστειρωμένη βρεφική φόρμουλα σε υγρή μορφή δεν είναι διαθέσιμη, πρέπει η παρασκευή του γάλακτος σε σκόνη να γίνεται με νερό σε θερμοκρασία όχι μικρότερη των 70° C. Το βρασμένο νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μετά από 30 λεπτά από το βρασμό.

Ο χρόνος μεταξύ της παρασκευής της formula και της κατανάλωσης πρέπει να ελαχιστοποιείται. Το παρασκεύασμα μπορεί να μείνει μέχρι 2 ώρες εκτός ψυγείου και ένα 24ωρο σε ψυγείο, σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 5° C.

 

https://www.facebook.com/adamantia.malliarou/posts/10215138369555212

 

 

Ροή Ειδήσεων