Παιδίατρος:”Το lockdown τραυμάτισε ψυχικά τα παιδιά. Οι εξαφανίσεις αυξάνονται. Επισκεφθείτε παιδοψυχολόγο”

Παιδίατρος:”Το lockdown τραυμάτισε ψυχικά τα παιδιά. Οι εξαφανίσεις αυξάνονται. Επισκεφθείτε παιδοψυχολόγο”

Τα “παιδιά της καραντίνας” έχουν ζοριστεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο ελέω πανδημίας καθώς ο παρατεταμένος εγκλεισμός, η στέρηση της επαφής με φίλους, η τηλεκπαίδευση και η απομάκρυνση από αθλητικές και κάθε είδους εξωσχολικές δραστηριότητες τους τους έχει στερήσει ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε “φυσιολογικό” και “απαραίτητο” για την ανάπτυξή τους.

Mε μια ανάρτησή του ο παιδίατρος Νίκος Βαράκης  κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τις ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες του lockdown στα παιδιά και καλεί τους γονείς  να μην παραβλέπουν τα σημάδια της ψυχικής ταλαιπωρίας των παιδιών και να απευθυνθούν σε παιδοψυχιάτρους.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Βλέπω καθημερινά συνέπειες της πανδημίας, και κυρίως του lockdown, στα παιδιά. Όλων των ηλικιών τα παιδιά. Παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, πρώιμη ήβη (ειδικά στα κορίτσια), υπέρταση, κυρίως όμως πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Από σωματοποίηση του άγχους, με συμπτώματα που ακόμα και ο ίδιος ο έφηβος παραδέχεται πως μάλλον είναι στο μυαλό του, όμως πως φοβάται ότι πραγματικά κάτι έχει, μέχρι κανονικές κρίσεις πανικού.

Σε αυτήν την τελευταία ηλικιακή ομάδα θα ήθελα να εστιάσω. Η εφηβεία από μόνη της έχει πολλές ψυχολογικές αναταράξεις.

Ο εγκλεισμός των παιδιών στο σπίτι, η ανατροπή της καθημερινότητάς τους, η ρουτίνα των ωρών μπροστά σε οθόνες με μοναδικό διάλλειμα την τουαλέτα, χωρίς άσκηση, χωρίς κοινωνική επαφή, με την διατροφή να γίνεται από ανάγκη διέξοδος, οδήγησαν στη θλίψη, στην έλλειψη για διάθεση να ζήσουν σε βαθμό ανηδονίας. Οι μέρες περνούσαν βαρετά ίδιες.

Ευτυχώς, τα σχολεία άνοιξαν, οι έφηβοι βγήκαν από το σπίτι οπότε τους δίνονται σιγά-σιγά ευκαιρίες να αθληθούν και πάλι, να κοινωνικοποιηθούν, να κάνουν εκδρομές. Ενθαρρύνετέ τους!

Βάλτε σε προτεραιότητα την ψυχική τους υγεία, γιατί μέσα από αυτή περνά και η σωματική, και το αντίστροφο.

Φροντίστε την διατροφή, την συστηματική άσκηση, ενθαρρύνετε τις βόλτες με φίλους.

Οι προκλήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι έφηβοι, όπως και εμείς άλλωστε, είναι και εκείνοι μπερδεμένοι.

Να φορέσουν μάσκα; Να αγκαλιάσουν; Να χαϊδέψουν; Να φιλήσουν; Τι γίνεται όταν συμμαθητής/τρια βρίσκεται θετικός/ή και αναγκάζονται για 10 μέρες να κλειστούν σε καραντίνα.

Φτου και από την αρχή, και αυτή τη φορά, ούτε βόλτα για ψώνια ή έστω για περπάτημα δεν επιτρέπεται. Καταρρακώνεται η ψυχολογία.

Η δε μεγαλύτερη πρόκληση όλων είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις! Προσέξτε τις ισορροπίες! Δε χρειάζεται να τα φορτώσουν στον κόκορα και να μη κάνουν ούτε προσπάθεια, όμως οφείλουμε να αποφορτίζουμε τους μαθητές. Οι εξαφανίσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα παιδιά φεύγουν από τα σπίτια τους, με ό,τι αυτό συμβολίζει και ό,τι συνεπάγεται.

Τρέμουμε μήπως και οι αυτοκτονίες εφήβων αυξηθούν.

Μη διστάσετε να επισκεφτείτε παιδοψυχίατρο ή παιδοψυχολόγο. Σπάστε τα ταμπού που κουβαλάμε. Μια συμβουλευτική από ειδικούς στην εφηβεία (υπάρχουν και συνάδελφοί μου παιδίατροι που έχουν εξειδικευτεί) μπορεί να προσφέρει σωτήριες συμβουλές.

Το post του παιδιάτρου

Ροή Ειδήσεων