Παιδικές αλλεργίες στα φιστίκια: Νέα μελέτη αποκαλύπτει μια έξτρα συμβουλή

Παιδικές αλλεργίες στα φιστίκια: Νέα μελέτη αποκαλύπτει μια έξτρα συμβουλή

Παιδικές αλλεργίες στα φιστίκια: Νέα μελέτη αποκαλύπτει μια έξτρα συμβουλή

Τι να δίνετε στο μωρό σας για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια;

Οι τροφικές αλλεργίες είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά. Οι αλλεργίες στα φιστίκια, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, προκαλώντας ανησυχία στους γονείς και θέτοντας περιορισμούς στη διατροφή και την καθημερινή ζωή των παιδιών. Μια νέα μελέτη από το King’s College του Λονδίνου φέρνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες στα φιστίκια, προσφέροντας νέες προοπτικές για την πρόληψή τους.

Η χορήγηση φυστικοβούτυρου στα μωρά και σε όλη την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να προσφέρει δια βίου προστασία από την αλλεργία στα φιστίκια, σύμφωνα με νέα έρευνα από το King’s College του Λονδίνου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι έφηβοι που κατανάλωναν φυστικοβούτυρο μέχρι την ηλικία των πέντε ετών είχαν 71% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργία σε σύγκριση με εκείνους που απέφευγαν το φαγητό αυτό.

Η ανατροπή

Για πολλά χρόνια, οι γονείς προσπαθούσαν να αποφεύγουν να δίνουν φιστίκια στα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των τριών ετών, φοβούμενοι την ανάπτυξη αλλεργιών. Ωστόσο, η νέα μελέτη του King’s College δείχνει ότι αυτή η συμβουλή ήταν εσφαλμένη. Αντίθετα, η πρώιμη ζωή είναι κρίσιμη για το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να αναγνωρίζει τι είναι φίλος και τι εχθρός.

Η κλινική δοκιμή και τα αποτελέσματά της

Πριν από περίπου 15 χρόνια, 640 παιδιά υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φιστίκια συμμετείχαν σε μια κλινική δοκιμή. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία απέφευγε τα φιστίκια, ενώ η άλλη τα κατανάλωνε ως μέρος της διατροφής τους από την ηλικία των τεσσάρων μηνών μέχρι πέντε ετών. Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου οδήγησε σε δραματική μείωση των αλλεργιών.

Τα πρόσφατα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο NEJM Evidence, έδειξαν ότι αυτή η προστασία διατηρήθηκε ακόμα και αν τα παιδιά σταμάτησαν να τρώνε φιστίκια μετά τα πέντε τους χρόνια. Συγκεκριμένα, περίπου 15 στα 100 παιδιά που απέφευγαν τα φιστίκια ανέπτυξαν αλλεργία, ενώ μόνο τέσσερα στα 100 παιδιά που κατανάλωναν φιστίκια ανέπτυξαν αλλεργία, σημειώνοντας μείωση της αλλεργίας κατά 71%.

Συμβουλές για τους γονείς

Η ομάδα του King’s College συμβουλεύει τους γονείς να εισάγουν μαλακή πάστα φυστικοβούτυρου στη διατροφή των μωρών όταν είναι έτοιμα για στερεά τροφή. Αυτό μπορεί να γίνει όταν τα μωρά μπορούν να μείνουν σε καθιστή θέση, να κρατούν το κεφάλι τους σταθερό, να συντονίζουν τα μάτια, τα χέρια και το στόμα τους, και να καταπίνουν το φαγητό.

Μετά από αυτή την αρχική εισαγωγή, συνιστάται η κατανάλωση φυστικοβούτυρου τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, με προσθήκη περίπου μιάμισης ή δύο κουταλιών της σούπας φυστικοβούτυρο την εβδομάδα. Σημαντικό είναι να μην δοθούν ολόκληρα ή ψιλοκομμένα φιστίκια σε παιδιά κάτω των πέντε ετών λόγω των κινδύνων πνιγμού.

Εφαρμογή και Προβλέψεις

Η έναρξη της χορήγησης φυστικοβούτυρου από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, εάν είναι δυνατόν, φαίνεται να είναι η καλύτερη στρατηγική. Ωστόσο, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζουν την εισαγωγή απαλού φυστικοβούτυρου από την ηλικία των έξι μηνών, συνιστώντας αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες.

Ο καθηγητής Gideon Lack, επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει ότι αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να προλάβει περίπου 100.000 περιπτώσεις αλλεργίας στα φιστίκια παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ο καθηγητής προσθέτει ότι η πρώιμη εισαγωγή φυστικοβούτυρου είναι μια ασφαλής και σοφή πρακτική, με την προστασία να διαρκεί πιθανώς για όλη τη ζωή του ατόμου.

Η μελέτη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην πρόληψη των αλλεργιών και ανατρέπει παλιές συμβουλές. Η πρώιμη εισαγωγή φυστικοβούτυρου στη διατροφή των παιδιών όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών, αλλά μπορεί να προσφέρει δια βίου προστασία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και μειώνοντας το άγχος των γονέων.

Διαβάστε επίσης:

Λέμε “όχι” στα φαγώσιμα κεράσματα στα σχολείο: Η ιστορία του Σ. που πρέπει να διαβάσουμε ΟΛΟΙ μας

Πώς να αντιμετωπίσετε τα υψηλά επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα όταν υπάρχει αλλεργία;

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο;