Παιδική κακοποίηση: Γεμίζουν τα νοσοκομεία με παιδιά – θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς

Παιδική κακοποίηση: Γεμίζουν τα νοσοκομεία με παιδιά – θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς

Παιδική κακοποίηση: Γεμίζουν τα νοσοκομεία με παιδιά – θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς

Διαστάσεις “επιδημίας” έχει προσλάβει η παιδική κακοποίηση. Γεμίζουν τα νοσοκομεία με παιδιά – θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δραματική αύξηση καταγράφει ο αριθμός των παιδιών που, μετά από εισαγγελική εντολή, φιλοξενούνται στα τρία μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

ΠΟΕΔΗΝ: 81 κακοποιημένα παιδιά σε νοσοκομεία της Αττικής!

Πολλά από αυτά τα παιδιά παραπέμπονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Μόνο στα τρία νοσοκομεία της Αττικής, νοσηλεύονται 81 παιδιά. Από αυτά, τα 33 είναι στο “Αγλαΐα Κυριακού”, τα 20 στο “Παίδων Πεντέλης” και τα 28 στο “Αγία Σοφία”.

Στο “κόκκινο” η παιδική κακοποίηση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η εικόνα επιδεινώθηκε μετά την αποκάλυψη των αποτρόπαιων περιστατικών.

“Ενεργοποιούνται ταχύτερα οι μηχανισμοί και όλο και περισσότερα παιδιά από κάθε είδους κακοποίηση καταλήγουν, με εισαγγελική εντολή, να φιλοξενούνται στα παιδιατρικά νοσοκομεία”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ακατάλληλο περιβάλλον φιλοξενούνται τα παιδιά

Όπως εξηγεί, ελλείψει προνοιακών μονάδων, παραμένουν για μεγάλο διάστημα στα παιδιατρικά νοσοκομεία, διαταράσσοντας τη λειτουργία τους και μάλιστα σε περίοδο που αυξάνουν οι προσελεύσεις παιδιών με λοιμώξεις, γρίπη, κορωνοϊό.

Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν προνοιακές μονάδες, προκειμένου να φιλοξενούνται με αξιοπρέπεια τα παιδιά . “Το περιβάλλον για τα φιλοξενούμενα παιδιά είναι ακατάλληλο”, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, καταγγέλλοντας πως – χωρίς να φταίνε – συγκροτούν ομάδες και κάνουν ζημιές, παρενοχλούν νοσηλευόμενα παιδάκια, μεταφέρουν ιώσεις και κλέβουν συνοδούς.

“Έρχονται με εισαγγελική εντολή για εξετάσεις λίγων ημερών και μπορεί να παραμείνουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία επί μήνες”, τονίζει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει και επιθέσεις εναντίον του προσωπικούτων νοσοκομείων. Στο Παίδων Πεντέλης, ένα παιδί προκάλεσε χθες ζημιά με πέτρες σε δύο αυτοκίνητα εργαζομένων.

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε σχέδιο δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Παιδική κακοποίηση: Στην Ελλάδα 7.500 παιδιά το χρόνο, κάτω των 5 ετών, υποφέρουν από κάποια μορφή βίας

Η κακοποίηση του παιδιού αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, επισημαίνεται σε ψήφισμα της Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος, το οποίο θα επιδοθεί στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη, στις 19 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης.

Την ίδια ημέρα, στις 11:00πμ, θα πραγματοποιηθεί Περίπατος Κοινωνικής Ευθύνης κατά της Παιδικής Κακοποίησης, με αφετηρία το Άγαλμα του Βενιζέλου και προορισμό τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε παγκόσμια κλίμακα το 25-50% των παιδιών έχει υποστεί σωματική κακοποίηση, ενώ το 20% των κοριτσιών και το 5-10% των αγοριών κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Στη χώρα μας:

*7500 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή βίας κάθε χρόνο,

*1 στα 5 παιδιά θα βιώσει τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας έως τα 18 έτη,

*1 στους 2 Έλληνες έγινε μάρτυρας κακοποίησης ανηλίκου,

*7 στις 10 κακοποιήσεις γίνονται από γονείς ή συγγενείς,

*Στο 90% των περιπτώσεων ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται,

*3-5% των βαριά κακοποιημένων παιδιών πεθαίνουν ή αποκτούν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες,

*Πάνω από 3000 παιδιά εμπλέκονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση μόνο στην πρωτεύουσα,

*45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ εκατοντάδες θύματα δεν αποκαλύπτουν ποτέ την εμπειρία τους.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 19 της σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 2/9/1990 και την οποία μέχρι το 2020 είχαν επικυρώσει 196 χώρες, η κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα παιδιά από κάθε μορφή κακοποίησης (σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική, παραμέληση, εκμετάλλευση για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς).

«Από τις 2/12/1992 που η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν και δυστυχώς κάθε χρόνο η χώρα μας καταγράφει 60 νέα κρούσματα παιδικής σωματικής κακοποίησης με το 68% εξ αυτών να αφορά παιδιά κάτω των 2 ετών. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας ενάντια στο παιδί απαιτεί συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων και εύρεσης προστατευτικών παραγόντων έναντι όλων των συνθηκών που συνθέτουν τους παράγοντες κινδύνου σε ατομικό, διαπροσωπικό, κοινωνικό επίπεδο», επισημαίνεται στο ψήφισμα και παράλληλα τονίζεται ότι «είναι χρέος μας να σπάσουμε κάθε κρίκο της αλυσίδας ώστε να μην κακοποιηθεί ποτέ ξανά παιδί».

Με το ψήφισμα προτείνεται:

1- Ενδυνάμωση νομικού πλαισίου που σχετίζεται με την αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών (απαγόρευση αλκοόλ, εργασίας σε ανηλίκους, υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των παιδιών στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ένταξη μαθημάτων ενδυνάμωσης δεξιοτήτων).

2- Ενδυνάμωση των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να καταγράφουν και να αντιμετωπίζουν άμεσα τις ανάγκες των ευάλωτων οικογενειών και δυνάμει κακοποιητικών (χρήστες ουσιών κλπ).

3- Στήριξη οικονομική, ψυχική, εκπαιδευτική σε νέους γονείς που δυσκολεύονται στην ανατροφή των παιδιών τους.

4- Μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία από ειδικούς.

5- Αγωγή Υγείας στους φοιτητές πανεπιστημίων, ιδιαίτερα των Σχολών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κακοποίησης, όπως Νομικής, εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, επιστημόνων υγείας και αστυνομικών.

6- Εκπαίδευση στη διάγνωση και διαχείριση κακοποίησης των επαγγελματιών που εμπλέκονται στην διαχείριση της κακοποίησης (επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί κλπ).

7- Ψυχολόγοι σε όλα τα σχολεία.

8- Διεπιστημονική ομάδα, εκπαιδευμένη στη διαχείριση κακοποίησης ,και αποτελούμενη από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο και αστυνομικό, σε κάθε Δήμο.

9- Διεπιστημονική ομάδα υποδοχής και διαχείρισης του κακοποιημένου παιδιού σε τουλάχιστον ένα νοσοκομείο ή υγειονομική δομή του κάθε Νομού της Χώρας, αποτελούμενη από παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ιατροδικαστή σε 24ωρη βάση.

10- Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος κακοποιημένων παιδιών με δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας και ενίσχυση του θεσμού της ανάδοχης οικογένειας.

11- Συνεχής καμπάνια από τα ΜΜΕ με σκοπό α)την ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη της κακοποίησης, β)την άρση των αναστολών αποκάλυψης της κακοποίησης ως υποχρέωση του κάθε πολίτη ακόμα και ανώνυμα, γ)την ενημέρωση του πολίτη για τους φορείς όπου μπορούν να απευθύνονται για βοήθεια ή αναφορά κακοποίησης.

Διαβάστε επίσης

Xαμός στην Ιτέα: Νέα στοιχεία για τα μαχαιρώματα σε μαθητικό πάρτι – Η υγεία των μαθητών

Οι φήμες επαληθεύονται – Έγκυος η Ελένη Φουρέιρα – Η ανακοίνωση και η φωτογραφία με τον Μποτία

Γέννησε στο ελικοδρόμιο των Παξών τα δίδυμα αγοράκια της

Ροή Ειδήσεων