Παρβοϊός: Τι πρέπει να ξέρουν οι έγκυες

Παρβοϊός: Τι πρέπει να ξέρουν οι έγκυες

«Οι έγκυοι όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή το μωρό θα κάνει κι αυτό αναιμία ή και θα γεννηθεί νεκρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του βρέφους».

Παρβοϊός: Επιπλοκές

O παρβοϊός, αν και περιγράφεται ως μια ήπια σχετικά νόσος, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, κυρίως στα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το αίμα. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αναιμία σε ορισμένους ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο ιό αν είστε έγκυος, αν πάσχετε από διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία και αν έχετε ξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μετάδοση και εγκυμοσύνη

Ο άνθρωπος προσβάλλεται από το στέλεχος Β19 του παρβοϊού (γι’ αυτό και είναι γνωστός και ως παρβοϊός Β19). Αυτό είναι διαφορετικό στέλεχος από τον παρβοϊό που προσβάλλει σκύλους και γάτες, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να κολλήσετε την μόλυνση από ένα κατοικίδιο ζώο ή το αντίστροφο.

Η ανθρώπινη λοίμωξη από παρβοϊό είναι πιο συχνή μεταξύ των παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου και παρουσιάζει εξάρσεις κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, αλλά, σε γενικές γραμμές, ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον παρβοϊό Β19 ανά πάσα στιγμή του έτους. Εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο, ακριβώς όπως το κοινό κρυολόγημα, συχνά μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων και της επαφής χέρι-με-χέρι.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, το άτομο με την ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική και δεν χρειάζεται να απομονώνεται.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μια έγκυος γυναίκα που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο που κυοφορεί. Τουλάχιστον το 50 έως 70% των εγκύων γυναικών είναι πιθανό να έχουν ήδη ανοσία στον παρβοϊό Β19. Σε γυναίκες που δεν έχουν ανοσία, η λοίμωξη στις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στο έμβρυο.

Προσοχή και πρόληψη

Ο παιδίατρος, Μάριος Ανδρέου, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει εδώ και χρόνια και ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα ήπιας λοίμωξης. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που τον διαφοροποιεί από μια απλή λοίμωξη όσον αφορά στα συμπτώματα και το οποίο προσομοιάζει με σύμπτωμα των μαγουλάδων.

«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Δηλαδή πέρα από την ιλαρά, την ερυθρά, την ανεμοβλογιά και την οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται».

Αν κολλήσει κάποιος από άλλο άτομο, όπως εξήγησε ο παιδίατρος, εμφανίζει μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα, με μυαλγία και πονοκέφαλο.

Το χαρακτηριστικό που κάνει ο Β19 είναι ότι αυτός που έχει κολλήσει «βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο – και στη συνέχεια στον κορμό -, σαν να έχει δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα». Έτσι βγαίνει και η διάγνωση «γιατί δεν υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά ευρήματα για να το καταλάβεις» συνεχίζει ο ίδιος.

«Επιπλοκές κάνει σε σπάνιες περιπτώσεις» σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου. «Προσβάλλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχει και άλλες συνλοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά», εξηγεί.

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέου επισήμανε την περίπτωση των εγκύων, λέγοντας ότι ο ιός προσβάλλει τις γυναίκες που κυοφορούν. «Οι έγκυοι όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή το μωρό θα κάνει κι αυτό αναιμία ή και θα γεννηθεί νεκρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του βρέφους».

Διαβάστε επίσης:

Παρουσιάστηκε το Ψηφιακό Σχολείο – digitalschool.gov.gr – αυτές είναι οι πρώτες του υπηρεσίες

10 πλεονεκτήματα που έχουν τα ομαδικά αθλήματα για τα παιδιά

Μαθαίνουμε νέες γλώσσες από… την κοιλιά κιόλας; Κι όμως, γίνεται: Η θεωρία του Τσόμσκι

Ροή Ειδήσεων