Πέτσας: “Προτεραιότητα να ανοίξουν όλα τα σχολεία” – Σχέδιο επιστροφής με τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Πέτσας: “Προτεραιότητα να ανοίξουν όλα τα σχολεία” – Σχέδιο επιστροφής με τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

H οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και την επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης διδασκαλίας θα δοθεί στη νέα συνεδρίαση της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Η χθεσινή εξ αποστάσεως σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών και της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με θέμα την επαναλειτουργία των σχολείων, δεν οδήγησε στη λήψη οριστικής απόφασης με τους ειδικούς σε πρώτη φάση να  είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων και πλέον να μελετώνται οι ημερομηνίες επιστροφής στα θρανία και τη σειρά με την οποία θα επαναλειτουργήσουν οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Γιατί καθυστερούν οι οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί και το γεγονός ότι η αύξηση που καταγράφηκε στα κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου αποθάρρυνε τους ειδικούς στο να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις καθώς κρίθηκε επιβεβλημένο να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν και τις επόμενες μέρες.

Πέτσας: Στις 4 Ιανουαρίου θα ξέρουμε αν θα ανοίξουν

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε για τις αποφάσεις αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών η οποία θα είναι είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία και την οποία ακολουθούμε.

Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται για το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr σε πρώτη φάση εξετάζεται το να ανοίξουν πρώτα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά είτε την Παρασκευή 8 είτε την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Η επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θεωρείται ασφαλής  καθώς παρατηρείται χαμηλό ιικό φορτίο με μοναδικό εμπόδιο τον συνωστισμό από τις μετακινήσεις γονέων και κηδεμόνων για να παραλάβουν τα παιδιά από και προς το σχολείο.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί όσον αφορά το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γυμνασίων και των Λυκείων – με τα Λύκεια  να αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή προβληματισμού καθώς ο βαθμός της μεταδοτικότητας σε αυτά, φαίνεται μεγαλύτερος.

Σχεδόν οι μισοί Λοιμωξιολόγοι ζήτησαν να καταγράψουν και να εξετάσουν διεξοδικά και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών προκειμένου να είναι βέβαιοι για το πότε θα δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα αυτής της βαθμίδας.

Σχέδιο επιστροφής με τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Mάλιστα όπως αποκάλυψε  ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορoναϊό, Νίκος Σύψας μιλώντας στο MEGA η υπουργός Παιδείας παρουσίασε  ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Ειδικότερα, ο κ. Σύψας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr για την διεξαγωγή των σχετικών test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει μια ειδική πλατφόρμα όπου όσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές επιθυμούν θα εκδηλώνουν το ενδιαφέρον και κατόπιν επικοινωνίας με τους  αρμοδίους θα καλούνται να υποβληθούν σε τεστ.

Α. Τσακρής : Πιθανό να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια μαζί με τα Δημοτικά

Ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής  με  δηλώσεις του στην ΕΡΤ αποκάλυψε  πως «είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των Δημοτικών» και αφού συνεκτιμηθούν και τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Στα μέλη της Επιτροπής υπάρχει θετική άποψη για τα Δημοτικά διότι ξέρουμε ότι δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας» είπε. «Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι βρισκόμαστε σε σημαντική κάμψη της πανδημίας και γύρω στις 15 Ιανουαρίου, να ανοίξουν τα σχολεία, μια εβδομάδα δηλαδή αργότερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία».

«Η εκτίμηση είναι ότι η κινητικότητα είναι ούτως η άλλως επιβαρυμένη, και θεωρώ ότι το άνοιγμα σχολείων δεν θα επηρεάσει την κινητικότητα στη χώρα μας», υπογράμμισε ο καθηγητής

Τι είναι αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς

«Θα πρέπει να αποτυπωθεί λίγο η διαδικασία των γιορτών όσον αφορά στην καταγραφή των περιστατικών και εφόσον μετά από 3 με 4 συνεχείς μέρες – καλό θα ήταν χωρίς το Σαββατοκύριακο που δεν γίνονται τόσα πολλά τεστ, δεν υπάρξει άνοδος τότε μπορεί να ληφθεί μια απόφαση. Διότι όταν μιλάμε για τα σχολεία, δεν μιλάμε μόνο για μαθητές είναι μια ομάδα ανθρώπων που κινείται για τα σχολεία, μέσα στα σχολεία, είναι οι γονείς, είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλοι που εμπλέκονται στην εκπαίδευση”, είπε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης Καθηγητής πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων